Skocz do zawartości
NoVyKoMp

Gateway Fhd2400 Vs Samsung 2493hm

Rekomendowane odpowiedzi

tego kolegi proszę nie słuchać...

temat rozwiązany...

polecam Gacka FHD2400

miałem FHD2400, obecnie używam 2493HM a wcześniej również zakupiłem 2485 SPVA (którego oddałem po paru godzinach)

każdy z tych monitorów ma wady/zalety

ja narzekałem na awaryjność FHD2400(i poprzednich gatewayów - faktycznie nie są to 100% nowe monitory)

obecny samsung 2493 OGÓLNIE jest gorszym monitorem od FHD2400 na którym kolory były przepiękne, wykonanie o klasę lepsze od samsunga, bogactwo wejść wyjść ale np słaba regulacja podświetlenia. Za to w samsungu ustawiasz sobie kolory składowymi RGB to nadal masz płynniutkie gradienty bez schodków, na obu gatewayach nie ma mowy wystarczy ruszyć RGB albo kontrast i tracisz odcienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używając EzTunera na pewno nie :)

Widzisz ja mojego Gacka sprawdziłem dokładnie i wiem że nie jest to jakiś tam syf...

dowodem na to że można je dostać w PL jest to że Komputronik je oferuje ;)

ech z tym eztune to przecież program uniwersalny dodawany praktycznie do wszystkich monitorów rożnych marek tylko inaczej się nazywa:

http://www.portrait.com/us/support/

steruje on programowo monitorem,

dobre ustawienia dla GATEWAYA FHD2400 to było coś koło: Jasność 0, kontrast 50, RGB USER na 57,67,80 i owszem kolory bardzo ładne ale na gradientach znaczne nierówności i zubożenie palety, w codziennym użytkowaniu to nie przeszkadza jednak o 16.7 miliona można zapomnieć

wyświetl sobie gradient szarości np programem TFTTest

Samsung 2493 ma pełną paletę ale bardzo niską gamme na poziomie ~2.0 co sprawia wrażenie bladych kolorów, po zwiększeniu gammy na 2.2 2.5 pojawiają się nierówności w gradientach ale ogólnie kolory dużo zyskują

Jak trafiłeś na dobry egzemplarz GATEWAYA to gratuluje (ale nie mów HOP, po 1-2 miesiącach używania dopiero stwierdzisz czy jest OK), w moim np zgasły przyciski i menu, niedziałało to przez tydzień i sie samo naprawiło,

w sklepie przeglądałem 3 egzemplarze oznaczone jako 100% nowe po fabrycznej cenie i każdy miał jakieś mini ALE.

100% nowy to monitor w fabrycznym pudle z fabrycznymi styropianami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi