Skocz do zawartości
SuchyX

Problem Z Win2008 Datacenter I Vista

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam wersje Datacenter i mam problem tego typu że np po 20 dniach wywala mi samo sterowniki:

grafia

dźwięk

nie mogę uruchomić FireFox bo pisze że błąd pliku

dodam iż w menadżer urządzeń wszystko widnieje że niby są zainstalowane ale np znika mi panel nvidi, panel creativa nie mogę uruchomić bo wywala że nie znaleziono sprzętu.

Ponowne zainstalowanile pomaga ale np panel nVidi mi znika po jakimś czasie od uruchomienia komputera a dźwięk działa ale tylko do restartu i to samo jest z FF.

Miał ktoś kiedyś taki zonk jak ja ??

Teraz mam system Vista Ultimate 32BIT i jest to samo :/ po jakims czasie znika panel kontrolny od grafiki, od dźwieku i przeglądarke mi wywala :/ może pamięci coś walnięte ?? albo w biosie poprzestawiane. Jakieś propocyje co to może być??

Edytowane przez SuchyX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, ale nie mów że próbujesz używać wersji datacenter do jakichś codziennych zastosowań :) Przecież jest przystosowana zupełnie do czego innego. Ja siedzę na trialu 2008 standart (w pracy też mam testówkę) i wszystko śmiga jak ta lala.

1 Podaj chociaż płytę główną

2 Ta Vista to legal, aktywowany? Sp1?

3 W logi zaglądałeś? Samo z siebie nic się nie dzieje

Edytowane przez Aquarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, ale nie mów że próbujesz używać wersji datacenter do jakichś codziennych zastosowań :) Przecież jest przystosowana zupełnie do czego innego. Ja siedzę na trialu 2008 standart (w pracy też mam testówkę) i wszystko śmiga jak ta lala.

1 Podaj chociaż płytę główną

2 Ta Vista to legal, aktywowany? Sp1?

3 W logi zaglądałeś? Samo z siebie nic się nie dzieje

Płyta główna Asus Maximus Formula

Procesor C2D e8400

Pamięci Geil Ultra DDR2

Słuchaj podejrzewam że to wina sprzętu bo chciałem zainstalować WinXp PRO SP3PL tzn. się instaluje ale jak jest pierwsze uruchomienie systemu to nie wstaje pasek postępu ten niebieski co leci to tak przycina a dysk nie pracuje.

Vista legal z SP1.

Jedynie jak mogę zainstalować XP to dysk podpiąć pod innego kompa zainstalować i przed pierwszych uruchomieniem przełożyć z powrotem. Podejrzewam że to wina sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lol. Też mam tę płytkę. Z biosami próbowałeś walczyć? Jeśli masz problemy z instalacją to musi być wina sprzętu. Clar CMOS i powyłączaj wszystko czego nie potrzebujesz do setupu windy w biosie - audio, lan, jmicrona itp. Ew. powyciągaj niepotrzebne karty. Pamięci na bank chodzą dobrze? Sprawdź jakimś memtestem z flopa czy działają stabilnie.

Dyski ATA/SATA/RAID?

Edytowane przez Aquarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aquarium powiem tak pamięci na 100% dobre te same części czyli grafika, dysk, dvd-rw, zasiłka itd... chodziło na platformie Asus M2N32-SLI Deluxe i procek AMD 64 X2 5600 AM2 zmieniłem tylko płyte i procka a reszta części jest ta sama.

Dysk to Seagate Barracuda ES.2 500GB SATA-II i Barracuda ES 250GB SATA-I

Druga sieciówka jest wyłączona i dźwięk też.

Wpięte w płytę mam w PCI-E X16 8800GTS i w PCI Audigy 2 ZS.

Wcześniej kombinowałem już z dyskiem ograniczałem przepustowość zworką itd., zamieniłem port sata, dałem inną taśmę od dysku i od cd-ka niestety nic to nie pomogło dalej to samo.

Co do biosów to miałem 3 różne i nic nie pomogło tzn miałem 3 wgrane od swojego modelu czyli od Maximus Formula a teraz mam wgrany od Rampage Formula w wersji 0410 a wcześniej miałem 0219 dalej to samo czyli to chybe nie wina biosu a może części jakieś. Zaraz wywale dźwięk i zostawie jedną kość pamięc 1GB zobaczy czy dalej będzie to samo.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie dziwne, mam bardzo podobny config... Przekopałeś temat o Formula na podforum o płytach głównych?

Jeśli sypie się na różnych biosach, to albo faktycznie płyta nie domaga, albo nie podoba jej się taka a nie inna konfiguracja sprzętowa (skoro hardware masz sprawdzony)... Dlatego sugeruję wyłączenie wszystkiego co nie jest niezbędne do instalki.

Swojego czasu miałem podobnego zonka, tylko na mniejszą skalę, na starszym Solteku - ot raz na dwa miesiące płyta przy starcie ustawiła sobie dla kaprysu inaczej przerwania i windows gubił Audigy. Ale zawsze wystarczył reset żeby wszystko wróciło do normy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie coś podejrzewam że to będzie wina sprzętu i cosik się gryzie ze sobą jak wcześniej na tych samych częściach wsio latało elegancko!!!! a wystarczyła zmiana płyty i procka od razu taki zonk!!!! Jutro sprawdzę na innych pamięciach :)))) czy będzie to samo to się chociaż pamięci wykluczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi