leszek_e Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 (edytowane) Witam! Moze zaczna tak... napisalem tu wszystko co chcialem przekazac forumowiczom ale post zrobil sie tak dlugi ze napewno nikomu niechcialoby sie go czytac :/ :D! Skrót: Upgrade z s939 (chce wreszcie kupic sobie duzo ramu i nie placic za to takie krocie jak aktualnie). jak pisze wyzej potrzebuje ramu i moja kalkulacja wskazuje ze nie doplacajac wiele moglbym zrobic rewizje w kompie. Nie moge sie zdecydowac w kwestii AMD vs Intel (tak... wiem ze intel mocniejszy ale zaraz wyjasnie moje rozumowanie). 1. Po pierwsze zalezy mi na ciszy przede wszystkim! aktualnie siedze na fryzjerze 64 podpietym na 5v, grafa pasywna, zasilacz enermax liberty, buda otwarta, brak wiatrakow w kompie (poza fryzjerem i zasilka oczywiscie). I tu moje pytanie na ktore nie moge znalezc prostej odpowiedzi: jak bardzo grzeja sie core2duo (konkretnie e5200 bo jesli juz to tego bym kupil) i czy boxowe chlodzenie wystarczy mi w 100% zeby go schlodzic (bede krecil ale nie wiele... tak troche ;p) z zachowaniem takiej ciszy jaka aktualnie serwuje mi fryzjer? 2. Sklaniam sie ku AMD z jednego wzgledu - bycmoze zle rozumuje wiec mnie porawcie: wiem ze intel mocniejszy ale nie zalezy mi tak strasznie na wydajnosci procesora jak na tym zeby kiedys jak bedzie trzeba robic modernizacje zeby mnie musial kupowac wszystkiego naraz (tak jak to ma miejsce teraz) bo nigdy niemam tyle kasy :D, a jak juz mam to zal mi tyle wydawac... stopniowe modernizacje sa zdecydowanie bardziej przyjazne! Wydaje mi sie ze pchanie sie teraz w core2duo w moim przypadku moze nie byc dobrym pomyslem. Z moich informacji jakie dzis pozbieralem wynika ze intel juz wyeksploatowal swojego conroe i wolfdale'a i zmieniaja podstawke a wraz z nia przechodza na DDR3 co w praktyce konczy sie tym ze jak bede chcial nabyc nowego procka to bede musial zmienic plyte i ram. AMD tez przechodzi na AM3 ale jest kompromis w postaci AM2+ dzieki czemu moglbym taka ewentualna przesiadke zrobic stopniowo bo nowe procki na AM3 maja byc kompatybilne z AM2+. 3. Jest tak strasznie duzo plyt pod to wszystko... nie ogarne tego... jesli chodzi o intela to czytalem na forum dobre rekomendacje dla plyty Gigabyte GA-P35-DS3L (aczkolwiek wolalbym cos ponizej 200zl) natomiast z uwagi na szal Intelowy, athlonami ludzie sie mniej widze interesuja bo ciekawych informacji jest zdecydowanie mniej... jaka wiec plyta pod amd? Jesli chodzi o wybor plyty to od razu mowie: w ogole nie gram wiec takie bajery jak kilka kart graficznych sa zbedne, wole juz ten jeden slot PCIEx16 zamienic na zwykle PCI. Aktualnie mam w kompie dwa sloty zwyklego PCI i przydalby sie jeszcze jeden bo juz wiele razy musialem kombinowac i wypinac sprzet zeby podpiac co innego, aczkolwiek 3 sloty starego PCI nie sa wymagane... Sprubuje podsumowac: 1. Athlon: + cena + moj fryzjer moze dalej sobie siedziec na 5v i wszystko bedzie hulalo bez dodatkowych kosztow nowego chloedzenia itp + w przyszlosci przesiadka bedzie mniej drastyczna - trace na wydajnosci. 2. Kupujac intela: + zyskuje na wydajnosci (choc w przypadku e5200) nie zbyt wiele. + zyskuje 20zl na sprzedazy fryzjera64 - cena +/- tu nie wiem wlasnie i pytam sie Was: jakie sa realia w sprawie chlodzenia tego wynalazku? trza cos dokupic? 3. Płyta: * bez SLI / CrossFire (chipsety tansze) * jedno gniazdo IDE musi byc - DVD-RW * przyzwoite OC, aczkolwiek hardcorowcem nie jestem i nie chce z tego powodu doplacac duzo do plyt Bardzo prosze o jakies rady, sporo tez zalezy od plytykjaka bym wybral co przeklada sie na ostateczny koszt kazdej z dwóch opcji. Pytan c.d.n. Edytowane 18 Września 2008 przez leszek_e Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 Witam! Moze zaczna tak... napisalem tu wszystko co chcialem przekazac forumowiczom ale post zrobil sie tak dlugi ze napewno nikomu niechcialoby sie go czytac :/ :D! Skrót: Upgrade z s939 (chce wreszcie kupic sobie duzo ramu i nie placic za to takie krocie jak aktualnie). jak pisze wyzej potrzebuje ramu i moja kalkulacja wskazuje ze nie doplacajac wiele moglbym zrobic rewizje w kompie. Nie moge sie zdecydowac w kwestii AMD vs Intel (tak... wiem ze intel mocniejszy ale zaraz wyjasnie moje rozumowanie). 1. Po pierwsze zalezy mi na ciszy przede wszystkim! aktualnie siedze na fryzjerze 64 podpietym na 5v, grafa pasywna, zasilacz enermax liberty, buda otwarta, brak wiatrakow w kompie (poza fryzjerem i zasilka oczywiscie). I tu moje pytanie na ktore nie moge znalezc prostej odpowiedzi: jak bardzo grzeja sie core2duo (konkretnie e5200 bo jesli juz to tego bym kupil) i czy boxowe chlodzenie wystarczy mi w 100% zeby go schlodzic (bede krecil ale nie wiele... tak troche ;p) z zachowaniem takiej ciszy jaka aktualnie serwuje mi fryzjer? 2. Sklaniam sie ku AMD z jednego wzgledu - bycmoze zle rozumuje wiec mnie porawcie: wiem ze intel mocniejszy ale nie zalezy mi tak strasznie na wydajnosci procesora jak na tym zeby kiedys jak bedzie trzeba robic modernizacje zeby mnie musial kupowac wszystkiego naraz (tak jak to ma miejsce teraz) bo nigdy niemam tyle kasy :D, a jak juz mam to zal mi tyle wydawac... stopniowe modernizacje sa zdecydowanie bardziej przyjazne! Wydaje mi sie ze pchanie sie teraz w core2duo w moim przypadku moze nie byc dobrym pomyslem. Z moich informacji jakie dzis pozbieralem wynika ze intel juz wyeksploatowal swojego conroe i wolfdale'a i zmieniaja podstawke a wraz z nia przechodza na DDR3 co w praktyce konczy sie tym ze jak bede chcial nabyc nowego procka to bede musial zmienic plyte i ram. AMD tez przechodzi na AM3 ale jest kompromis w postaci AM2+ dzieki czemu moglbym taka ewentualna przesiadke zrobic stopniowo bo nowe procki na AM3 maja byc kompatybilne z AM2+. 3. Jest tak strasznie duzo plyt pod to wszystko... nie ogarne tego... jesli chodzi o intela to czytalem na forum dobre rekomendacje dla plyty Gigabyte GA-P35-DS3L (aczkolwiek wolalbym cos ponizej 200zl) natomiast z uwagi na szal Intelowy, athlonami ludzie sie mniej widze interesuja bo ciekawych informacji jest zdecydowanie mniej... jaka wiec plyta pod amd? Jesli chodzi o wybor plyty to od razu mowie: w ogole nie gram wiec takie bajery jak kilka kart graficznych sa zbedne, wole juz ten jeden slot PCIEx16 zamienic na zwykle PCI. Aktualnie mam w kompie dwa sloty zwyklego PCI i przydalby sie jeszcze jeden bo juz wiele razy musialem kombinowac i wypinac sprzet zeby podpiac co innego, aczkolwiek 3 sloty starego PCI nie sa wymagane... Sprubuje podsumowac: 1. Athlon: + cena + moj fryzjer moze dalej sobie siedziec na 5v i wszystko bedzie hulalo bez dodatkowych kosztow nowego chloedzenia itp + w przyszlosci przesiadka bedzie mniej drastyczna - trace na wydajnosci. 2. Kupujac intela: + zyskuje na wydajnosci (choc w przypadku e5200) nie zbyt wiele. + zyskuje 20zl na sprzedazy fryzjera64 - cena +/- tu nie wiem wlasnie i pytam sie Was: jakie sa realia w sprawie chlodzenia tego wynalazku? trza cos dokupic? 3. Płyta: * bez SLI / CrossFire (chipsety tansze) * jedno gniazdo IDE musi byc - DVD-RW * przyzwoite OC, aczkolwiek hardcorowcem nie jestem i nie chce z tego powodu doplacac duzo do plyt Bardzo prosze o jakies rady, sporo tez zalezy od plytykjaka bym wybral co przeklada sie na ostateczny koszt kazdej z dwóch opcji. Pytan c.d.n. Nie tyle chodzi tu o wydajność procesora ile o opłacalność intel jest obecnie bardziej opłacalny, dlatego warto :-) oczywiście BOX jest jak najbardziej wystarczający natomiast nie napisałeś czy masz grafę PCIe? proponuję E5200 + jakaś mobo, np Gigabyte P31, P35, MSI P43 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek_e Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 (edytowane) ok ale to zalezy co kto rozumie pod pojeciem opłacalnosci Ja to rozumiem jako stopsunek jakosci do ceny, a jako jakosc rozumiem wydajnosci i cisze. a64 5200+ za 199zl + fryzjer ktorego mam gwarantuje mi calkowita cisze i niska temeperature za intela musze dac 40zl wiecej co oznacza 120% ceny a64 a e5200 o 20% mocniejszy raczej nie jest. natomiast nie wiem jaki poziom ciszy daje mi boxowe chlodzenie intela. napisales ze BOX wystarczy.. czy to oznacza ze wystarczy zeby schlodzic z zachowaniem takiej ciszy jak teraz fryzjer czy wystarczy zeby tylko schlodzic? EDIT: w sumieto jak czytam testy to rzeczywiscie czasem jest mocniejszy sporo kilkadzisiat % nawet choc nieraz jest prawie taki sam. Wydaje mi sie ze jesli brac pod uwage sama cene i wydajniosc to oplacalnosc bylaby taka sama. Prosze mnie poprawic jesli sie myle grafe mam oczyscie pcie dlatego o niej nie wspominam Edytowane 19 Września 2008 przez leszek_e Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 Ja bym na Twoim miejscu brał AMD bo jak sam napisałeś łatwiej z przesiadką. U intela to co nowy proc to i nowa mobo potrzebna. A i7 będzie potrzebować drogich i mało opłacalnych DDR3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek_e Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 bylem wlasnie u kumpla ktory ma e2180 wiec takie samo chlodzenie jak BOXowe jak e5200 i wyje niezle. Kupno nowego chlodzenia to dodatkowe koszty a to co mam aktualnie na allegro puszcze za grosze mimo ze jest jak nowe. do samego procka intela musialbym dolozyc min 90zl czyli polowe ceny athlona, uwazam ze kompletnie mi sie to niekalkuluje. Troche szkoda bo juz fajna plyte pod intela znalazlem :D KLIK Poszukiwania czas zacac od nowa Teraz pozostaje pytanie: jak plyte na AM2+... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flashh Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 Mam nieodparte wrażenie nie szukasz wcale pomocy w kwestii wyboru platformy o której już zdecydowałeś i tylko czekasz na podparcie tezy ze AMD to najlepszy wybór - stawiasz bowiem role freezera na ostrzu noża... A tak poważnie co nie wybierzesz zawsze można to zrobić lepiej lub gorzej (wybrać) ale nie ma co sie przejmować aż tak bardzo - taniej wyjedzie ci AMD jego właśnie wybierz - uznasz ze Intel ma więcej zalet rozważ dopapłatę ale jest tak jak mowiłeś - obie platformy są rozwojowe nie do końca zgodnie wstecz i zawsze taki dylemat pozostanie. Ja zmieniłem swój 939 na core 2 ale to bylo rok temu - teraz chyba bym zaczekał na to co pokażą po nowym roku obaj producenci bo zarówno intel jak amd planują nieco zmian - ale to jest ogolnie dostępna wiedza. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek_e Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 wiem ze to nie najlepsza chwila na zmiane w szczegolnosci wlasnie w kwestii core2duo Problem polega na tym ze jak pojawi sie nowa platforma po nowym roku to nawet najtansze procki na pewno nie beda kosztowac 200zl i dopiero po kilku miesiacach taka mozliwosc moze zaistnieje a to oznacza oczekiwanie nie 3 do 4 miesiace a moze i prawie rok. Nie decyduje o zakupie procka na podstawie fryzjera - robie poprostu calkowity kosztorys i wychodzi ze w przpadku intela musialbym wydac 300zl (no 20 bym odzyskal sprzedajac aktualne chlodzenie) a w przypadku AMD musze wydac 200zl. Zalozmy ze zaczekam na nowe rozwiazania. I co mi z tego przyjdzie? DDR3? koszta hardcorowe a testy pokazuja ze jak juz sa wydajkniesze to tylko w skrajnych przypadkach o góra 2%. Warto?? Zmieni sie jak zaczna produkowac masowo ale na taki spadek cen tez trzeba poczekac a wydajnosc sie raczej juz taaaaaak strasznie nie zmieni. Wydaje mi sie ze kupujac AMD pozastaja bardziej elastyczny a to wg mnie jest zaleta. Krecenie prockow do granic mozliwosci przeszlo mi kilka lat temu i dla mnie oplacalnosc nie znaczy w 99% wydajnosc i w 1% reszta cech. Staram sie byc realista i kupic to co rzeczywiscie mi sie najbardziej oplaci a fakt ze utworzylem ten topic znaczy ze mam watpliwosci i prosze o rady. Nie jestem przekonany do tego czy warto dokladac 100zl do e5200 bo demonem wydajnosci to on nie jest. Fakem jest ze sklaniam sie bardziej w kierunku AMD dlatego pozytywne opinie powoduja ze jestem juz bliski podjecia decyzji ale gdybym byl w 100% zdecydiwany to juz bym kupil AMD ale nie jestem i dlatego nadal czekam na opinie i rady ktorych poki co nie jest wiele. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 wiem ze to nie najlepsza chwila na zmiane w szczegolnosci wlasnie w kwestii core2duo Problem polega na tym ze jak pojawi sie nowa platforma po nowym roku to nawet najtansze procki na pewno nie beda kosztowac 200zl i dopiero po kilku miesiacach taka mozliwosc moze zaistnieje a to oznacza oczekiwanie nie 3 do 4 miesiace a moze i prawie rok. Nie decyduje o zakupie procka na podstawie fryzjera - robie poprostu calkowity kosztorys i wychodzi ze w przpadku intela musialbym wydac 300zl (no 20 bym odzyskal sprzedajac aktualne chlodzenie) a w przypadku AMD musze wydac 200zl. Zalozmy ze zaczekam na nowe rozwiazania. I co mi z tego przyjdzie? DDR3? koszta hardcorowe a testy pokazuja ze jak juz sa wydajkniesze to tylko w skrajnych przypadkach o góra 2%. Warto?? Zmieni sie jak zaczna produkowac masowo ale na taki spadek cen tez trzeba poczekac a wydajnosc sie raczej juz taaaaaak strasznie nie zmieni. Wydaje mi sie ze kupujac AMD pozastaja bardziej elastyczny a to wg mnie jest zaleta. Krecenie prockow do granic mozliwosci przeszlo mi kilka lat temu i dla mnie oplacalnosc nie znaczy w 99% wydajnosc i w 1% reszta cech. Staram sie byc realista i kupic to co rzeczywiscie mi sie najbardziej oplaci a fakt ze utworzylem ten topic znaczy ze mam watpliwosci i prosze o rady. Nie jestem przekonany do tego czy warto dokladac 100zl do e5200 bo demonem wydajnosci to on nie jest. Fakem jest ze sklaniam sie bardziej w kierunku AMD dlatego pozytywne opinie powoduja ze jestem juz bliski podjecia decyzji ale gdybym byl w 100% zdecydiwany to juz bym kupil AMD ale nie jestem i dlatego nadal czekam na opinie i rady ktorych poki co nie jest wiele. Pozdrawiam ee tam, zawsze jest nieodpowiednia chwila :-) Rzeczywiście nie ma co podążać za nowościami, ale tak szczerze powiedziawszy to platforma intel dual core jest dużo tańsza (E1200 + G31 = 270zł) niż najtańszy dual core od AMD (X2 4450e + AMD 690V = 285) a możliwości oc itp są w obu przypadkach bardzo zbliżone. Natomiast sama wydajność przemawia na korzyść intela :-) ale nie w tym rzecz - jeżeli uznasz, że różnice i aktualna sytuacja przemawiają na korzyść AMD to jak najbardziej trzeba wziąć AMD :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 Ja się powtórzę, jak składać po częściach to only AMD. Sam tak robię, teraz kupiłem X2, niedługo dokupie jakieś mobo na amd770, stare graty oddam bratu a na wiosne może jakiś phenom x2/x3/x4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordblack Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 Też mialem ten problem jaka platrforme wybrac(komp dla znajomego pod internet). Wybór padł na AMD, a konkretnie na procka Athlon 64 X2 5200+Brisbane i do tego płyta Asus-a M3A. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek_e Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 (edytowane) Pytanie mam czy fryzjer 64 pro rozni sie od fryzjera 7 pro tylko i wylacznie zapinka?? tzn czy jesli zdobyłbym zapinke od fryzjera 7 to moj fryzjer64 bedzie do e5200 pasowac? Znalazlem w krakowie bardzo tanio e5200 i wyglada na to ze jednak nabęde intela. Prosze o info Druga sprawa: jaka jest rozniaca miedzy Gigabyte P31 ds3l wzgledem gigabyte EP31 ds3l ? Czy w podobnej cenie cos lepszego mozna nabyc? Czy MSI realizuje gwarancje płyt głownych w trybie door2door? Pytam bo wczoraj na allegro poszly tanio fajne plyty Aukcja ale na koncu opisu aukcji pisalo cos takiego: "Towar nowy, nie używany, pochodzi z wyprzedaży z hurtowni, udzielamy miesięcznej gwarancji, na życzenie wystawiamy fakturę VAT." No a przeciez gwarancje realizuje producent na podstawie daty zakupu i to producent ustala czas trwania gwarancji i w takim wypadku nie rozumiem jak moze gwarancja zostac udzielona na 1 miesiac... tymbardziej jesli gwarancja odbywalaby sie w trybie d2d... Prosze o info jakies w takiej kwestii Edytowane 20 Września 2008 przez leszek_e Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 Pytanie mam czy fryzjer 64 pro rozni sie od fryzjera 7 pro tylko i wylacznie zapinka?? tzn czy jesli zdobyłbym zapinke od fryzjera 7 to moj fryzjer64 bedzie do e5200 pasowac? Znalazlem w krakowie bardzo tanio e5200 i wyglada na to ze jednak nabęde intela. Prosze o info Druga sprawa: jaka jest rozniaca miedzy Gigabyte P31 ds3l wzgledem gigabyte EP31 ds3l ? Czy w podobnej cenie cos lepszego mozna nabyc? Czy MSI realizuje gwarancje płyt głownych w trybie door2door? Pytam bo wczoraj na allegro poszly tanio fajne plyty Aukcja ale na koncu opisu aukcji pisalo cos takiego: "Towar nowy, nie używany, pochodzi z wyprzedaży z hurtowni, udzielamy miesięcznej gwarancji, na życzenie wystawiamy fakturę VAT." No a przeciez gwarancje realizuje producent na podstawie daty zakupu i to producent ustala czas trwania gwarancji i w takim wypadku nie rozumiem jak moze gwarancja zostac udzielona na 1 miesiac... tymbardziej jesli gwarancja odbywalaby sie w trybie d2d... Prosze o info jakies w takiej kwestii Tak ,tylko zapinką. Niemniej ta zapinka jest inaczej mocowana. Wątpię, żebyś zdobył samą zapinkę, bo fryzjery mają dość nietypową ale życzę dobrze. Ile za ten E5200? Ta literka w nazwie mobo oznacza energooszczędność, czyli jakiśtam układ DES za to niby odpowiedzialny - jednym słowem czysty marketing. W tej cenie to już coś na P45 można dorwać. nie ma czegoś takiego jak wyprzedaż nowego nie używanego sprzętu w hurtowni. Wyprzedaże dotyczą tylko i wyłącznie sprzętu naprawianego czy używanego w serwisie. Producent wogóle nie udziela w takim przypadku gwarancji ,tylko sprzedawca - przeważnie 3 miesiące. Producenci płyt głównych nie oferują d2d. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek_e Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 (edytowane) czyli w takim wypadku to juz lepiej kupic uzywke z normalna gwarancja producenta. e5200 w krakowie mozna dorwac w wielu miejscach taniej niz na allegro. W np PCProjekcie za 230 a w jakims sklepie w ktorym jeszcze nie bylem nigdy za 220 ale w cenniku w necie go nie ma, widzialem w cenniku drukowanym. Plyte gigabyte na p31 za 160zl. Jak płyte w takim razie polecisz tak zebym sie razem z prockiem zamknal w 400zl? Jesli chodzi o chlodzenie to jestem swiadom ze samej zapinki nie dorwe ale moze gdzies jakiegos styranego fryzjera calego bym nabyl i tylko zapinke z niego wymontowal... Bardziej mi sie to chyba oplaci niz sprzedaz swojego i kupno nowego. Chybaze ktos mi da za mojego 30zl... Jakis rok chodzi na 5v wiec łożyska w stanie superowym ;p. Edytowane 20 Września 2008 przez leszek_e Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 czyli w takim wypadku to juz lepiej kupic uzywke z normalna gwarancja producenta. e5200 w krakowie mozna dorwac w wielu miejscach taniej niz na allegro. W np PCProjekcie za 230 a w jakims sklepie w ktorym jeszcze nie bylem nigdy za 220 ale w cenniku w necie go nie ma, widzialem w cenniku drukowanym. Plyte gigabyte na p31 za 160zl. Jak płyte w takim razie polecisz tak zebym sie razem z prockiem zamknal w 400zl? Jesli chodzi o chlodzenie to jestem swiadom ze samej zapinki nie dorwe ale moze gdzies jakiegos styranego fryzjera calego bym nabyl i tylko zapinke z niego wymontowal... Bardziej mi sie to chyba oplaci niz sprzedaz swojego i kupno nowego. Chybaze ktos mi da za mojego 30zl... Jakis rok chodzi na 5v wiec łożyska w stanie superowym ;p. jak do 400 to tylko (E)P31 + E5200 :-) a freezera np ja bym wziął :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek_e Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 ok co do "strzyrzenia" :D to odezwe sie na PM a jeszcze pytanie mam nastepujace... czy do tego e5200 fryzjer 7 puszczony na 5v (to daje chyba 900-1000 obr/min) w połączeniu z AS5 styknie zeby go shclodzic do przyjemniej temperaturki? Widze ze dosyc sie ten wolfdale grzeje i niechcialbym zeby zaistniaja taka sytuacja ze fryzjer bedzie musial chodzic na wyzszych obrotach bo tego moje uszy nie zniosa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 ok co do "strzyrzenia" :D to odezwe sie na PM a jeszcze pytanie mam nastepujace... czy do tego e5200 fryzjer 7 puszczony na 5v (to daje chyba 900-1000 obr/min) w połączeniu z AS5 styknie zeby go shclodzic do przyjemniej temperaturki? Widze ze dosyc sie ten wolfdale grzeje i niechcialbym zeby zaistniaja taka sytuacja ze fryzjer bedzie musial chodzic na wyzszych obrotach bo tego moje uszy nie zniosa... fryzjer jest wystarczający, ale oczywiście lepiej byłoby zainwestować np w Pentagrama Karakorum :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek_e Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 ile zyskam na tym pentagramie jak bedzie chodzil na 1k obrotow?? bedzie cichszy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 e5200 jest na 45 nanometrów - możesz dołożyc parę złotych i chłodzić go pasywnie, dodatkowo moze warto zainwestować w płytę na której obnizysz napięcie proca? 2500MHz na c2d zupełnie wystarcza z drugiej strony lga775 'się kończy' i zastąpi ją nehalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 ile zyskam na tym pentagramie jak bedzie chodzil na 1k obrotow?? bedzie cichszy?? on może chodzić nawet <500rpm gdyż ma wentylator 120mm. Zdecydowanie będzie cichszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek_e Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 @Burning - wim ;p ale ja nie musze byc na topie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dark_Reaver Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 Na początku pisałeś, że chcesz móc wsadzić dużo ramu do kompa małym kosztem i takie są aktualnie ddr2 ALE polecają Ci ludzie płyty główne na P31 no i jakoś wszyscy nagle zapomnieli, że tam włożysz 2x1gb ramu dwustronnego, jeśli byś chciał tam mieć więcej jak 2gb (kości po 2gb chyba wogóle nie łapie...) to kości musza być jednostronne... tak, że P31 sobie kompletnie daruj... P35/45 to rozsądne minimum do intela, chociaż sam mam płyte na 975x i nie jest źle ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek_e Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 (edytowane) wiem o tym i dlatego jesli wezme ta na p31 to chyba kupie jedna kosc 2GB. Tak na marginesie... myslalem ze goodramy 1GB 800 sa jednostronne.. jestem w bledzie? Z drugiej strony obczajam allegro zeby jakas uzywke na p35 kupic (jesli ktos chce oipchnac to na PM) Mysle ze szkoda ladowac kase w P45 skoro LGA775 i tak sie juz konczy. P35 jak dla mnie jest wypasiona platforma, chyba ze p45 ma jakas szczegolna zalete o ktorej nie wiem? Co myslicie o Abicie IP35P. Warto za 200zl nowke? Edytowane 21 Września 2008 przez leszek_e Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 p35 to nie taki staroc, ja wlasnie biore mobo na i965 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek_e Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 (edytowane) :-) jednak zdecydowalem sie na a64 :D. Wolalem tego e 5200 ale po analizie kosztow wybralem jednak AMD :D Juz zamowiony, jutro do odbioru Edytowane 23 Września 2008 przez leszek_e Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...