Skocz do zawartości
klami85

Zdalna Praca W Sieci Firmowej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Potrzebuje programu/programów, które umożliwią mi włączenie/wyłącznie przez internet komputerów znajdujących się w moim biurze i zgrywanie/zapisywanie plików.

Teraz zgrywam pliki na pendriva i pracuje w domu, ale czasem potrzebuje dostępu do innych plików i lipa.

Komputery pracują w LAN (mają stałe IP) i są podpięte pod router ze stałym adresem IP (zewnętrznym widzianym w internecie).

Router i switche są zawsze włączone.

Wszystkie dyski są udostępnione w LAN.

Brak jakiegoś serwera - proste udostępnianie plików w grupie roboczej.

Komputery pracują pod Windows XP.

Oczywiście możliwe jest przekonfigurawnie routera/lanu jeżeli będzie to konieczne.

W Biosach włączyłem funkcję WakeOnLan.

Wszystkie hasła/adresy IP/adresy MAC kart sieciowych mam.

Najlepiej, żeby były to darmowe programy.

Proste w obsłudze.

Włącz zdalnie kompa ->zaloguj się->skopiuj(zapisz) pliki->wyłącz kompa.

Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kazdy poleci to co ma

ja pracuje na ultraVNC

jest darmowy

zeby dostac sie do kazdego kompa z osobna musisz przekierowac sobie porty

zainstalowac na kazdym z kompow UltraVNC serwer

na kompie z ktorego chcesz sie dostac musisz miec ultraVNC viewer

przy logowaniu sie n danego kompa podajesz jego IP i hsalo

i biegasz sobie po pulpicie

jezeli potrzebujesz zrobic te sama czynnosc na wszystkich kompach zainteresuje sie windosowym polpitem zdalnym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardziej hardcorowo ale dalej prosto hamachi stworzyc przy jego pomocy wirtrualnego lana :P

Profesjonalnie -- odpalic na routerze serwer VPN jezeli tylko ma taka opcja i z domu podpinac sie do sieci firmowej wlasnie przez vpn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez popieram VPN, chyba najlepsze rozwiazane VPN + Remote dosktop (tylko od razu w nim skonfiguruj mapowanie dyskow :) ), VNC tez fajne, choc ja glownie dzialam na firmowym kliencie VPN.

Jakie to routerki mniej wiecej w firmie siedza? Jesli chodzi o serwer/Klient VPN to z darmowych tez cos sie znajdzie, z tym ze nie bardzo znam jakies takie pod windows... moze ktos inny Ci pomoze, jednak odpalenie czegos takiego na routerze wydaje sie najprostsza sprawa.

W WakeOnLan tez sie za wiele nie bawilem (jesli potrzebuje jakiegos komputera z firmy to nie ma opcji zeby byl wylaczony), ale chetnie temat posledze, moze dowiem sie czegos ciekawego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Router udostępnia takie opcje w zakładce vlan:

Link do zrzutu ekranu:

KLIK1

KLIK2

KLIK3

Niestety w instrukcji nie ma nic na temat tych ustawień.

Ktoś wie, jak to ustawić?

Co do samego włączania kompa przez net to znalazłem taki programik:

KLIK

Niestety mimo włączonego forwardownia portów w routerze (w biurze) nie mogę włączyć kompa zdalnie.

Możliwe, że to dlatego, że jestem za NAT (korzystam z radiówki) i nie mam własnego zewnętrznego IP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VLAN to nie to samo co VPN...

VLAN to poprostu logicznie podzielony LAN, na podsieci, miedzy ktorymi zeby odbywala sie komunikacja musi byc router... albo i nie jak nie jest potrzebny...

Sie%C4%87_wirtualna

Poszukaj opcji VPN, jesli nie ma to na jakims serwerze trzeba bedzie postawic jakas aplikacje i przefowardowac na routerze porty na nia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi