klami85 Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 Witam! Potrzebuje programu/programów, które umożliwią mi włączenie/wyłącznie przez internet komputerów znajdujących się w moim biurze i zgrywanie/zapisywanie plików. Teraz zgrywam pliki na pendriva i pracuje w domu, ale czasem potrzebuje dostępu do innych plików i lipa. Komputery pracują w LAN (mają stałe IP) i są podpięte pod router ze stałym adresem IP (zewnętrznym widzianym w internecie). Router i switche są zawsze włączone. Wszystkie dyski są udostępnione w LAN. Brak jakiegoś serwera - proste udostępnianie plików w grupie roboczej. Komputery pracują pod Windows XP. Oczywiście możliwe jest przekonfigurawnie routera/lanu jeżeli będzie to konieczne. W Biosach włączyłem funkcję WakeOnLan. Wszystkie hasła/adresy IP/adresy MAC kart sieciowych mam. Najlepiej, żeby były to darmowe programy. Proste w obsłudze. Włącz zdalnie kompa ->zaloguj się->skopiuj(zapisz) pliki->wyłącz kompa. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 kazdy poleci to co ma ja pracuje na ultraVNC jest darmowy zeby dostac sie do kazdego kompa z osobna musisz przekierowac sobie porty zainstalowac na kazdym z kompow UltraVNC serwer na kompie z ktorego chcesz sie dostac musisz miec ultraVNC viewer przy logowaniu sie n danego kompa podajesz jego IP i hsalo i biegasz sobie po pulpicie jezeli potrzebujesz zrobic te sama czynnosc na wszystkich kompach zainteresuje sie windosowym polpitem zdalnym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 mstsc /console Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolan Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 bardziej hardcorowo ale dalej prosto hamachi stworzyc przy jego pomocy wirtrualnego lana :P Profesjonalnie -- odpalic na routerze serwer VPN jezeli tylko ma taka opcja i z domu podpinac sie do sieci firmowej wlasnie przez vpn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Tez popieram VPN, chyba najlepsze rozwiazane VPN + Remote dosktop (tylko od razu w nim skonfiguruj mapowanie dyskow :) ), VNC tez fajne, choc ja glownie dzialam na firmowym kliencie VPN. Jakie to routerki mniej wiecej w firmie siedza? Jesli chodzi o serwer/Klient VPN to z darmowych tez cos sie znajdzie, z tym ze nie bardzo znam jakies takie pod windows... moze ktos inny Ci pomoze, jednak odpalenie czegos takiego na routerze wydaje sie najprostsza sprawa. W WakeOnLan tez sie za wiele nie bawilem (jesli potrzebuje jakiegos komputera z firmy to nie ma opcji zeby byl wylaczony), ale chetnie temat posledze, moze dowiem sie czegos ciekawego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Router udostępnia takie opcje w zakładce vlan: Link do zrzutu ekranu: KLIK1 KLIK2 KLIK3 Niestety w instrukcji nie ma nic na temat tych ustawień. Ktoś wie, jak to ustawić? Co do samego włączania kompa przez net to znalazłem taki programik: KLIK Niestety mimo włączonego forwardownia portów w routerze (w biurze) nie mogę włączyć kompa zdalnie. Możliwe, że to dlatego, że jestem za NAT (korzystam z radiówki) i nie mam własnego zewnętrznego IP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 VLAN to nie to samo co VPN... VLAN to poprostu logicznie podzielony LAN, na podsieci, miedzy ktorymi zeby odbywala sie komunikacja musi byc router... albo i nie jak nie jest potrzebny... Sie%C4%87_wirtualna Poszukaj opcji VPN, jesli nie ma to na jakims serwerze trzeba bedzie postawic jakas aplikacje i przefowardowac na routerze porty na nia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Nie mam opcji VPN ... ;/ Zostaje mi ultraVNC - z tym sobie poradzę wszystko czego potrzebuje jest na necie. Co do zdalnego włączenia kompa... Macie jakieś pomysły? Używacie czegoś takiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...