ransoft Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 Witam posiadam wentylator 120mm firmy AC .Według oczekiwań producenta wentylator miał być cichy - jednak tak nie jest .Wentylator nie miał miejsca u mnie w tyczce 4PIN (PWM) więc modyfikowałem go pod molexa .Próbowałem go podłączyć pod 5v i nie odpala , odpala tylko pod 12v - gdzie jest bardzo głośny ( Czerwony kabel - żółty molex , czarny - czarny )Obecnie jestem bez wentylatora wtłaczającego zimne powietrze do obudowy , dlatego proszę o wasze porady - jak wyciszyć ten wentylator ( ponieważ na 12V wyje niesamowicie ) Liczę na szybką odpowiedź i pozdrawiam ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 Podłączyć na 7V, ale to ryzykowne w przypadku zwarcia. Kup regulator obrotów Pentagrama (koszt kilku zł) i skręć na tyle żeby ruszał i nie wył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 (edytowane) 7v i po krzyku edyt: bender83 mnie wyprzedził :/ Edytowane 21 Września 2008 przez Arni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ransoft Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 (edytowane) Ok sprawdzę i dam znać .Jak może ruszyć na 7v jak jak pisze na nim 12v to równie dobrze mógłbym go odpalić na +5v ? Edytowane 21 Września 2008 przez ransoft Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 (edytowane) Prawie wszystkie wentylatory działają standardowo pod 12v. Ale można je podłączyć pod mniejsze napięcia, jeśli regulator obrotów byś wykonał odpowiednio to możesz nawet pod 1V go próbować ruszyć. W praktyce większość wentylatorów odpala spokojnie pod 5V i dużo mniej chałąsują (choć niektóre przy za niskich obrotach mogą dostać wibracji i chałasować przez to gorzej niż pod 12V, ale to rzadko się dzieje). Przy 7V chałas będzie dużo mniejszy niż przy 12V ale wydajność nie spadnie tak drastycznie jak przy 5V. Niestety z racji takiego a nie innego uzyskania napięcia 7V przy awarii wetylatora możesz spalić kompa. Jeśli nie chcesz ryzykować to spróbuj podłączyć go pod 5V, jeśli nie dopali to kup regulator pentagrama jak już wcześniej pisał bender83, i ustaw najmniejsze obroty przy których wydajność będzie zadowalająca w stosunku do ciszy. Edytowane 22 Września 2008 przez Piterro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 wentylatory zazwyczaj do rozruchu potrzebują wyższego napięcia, albo będziesz musiał zapalać go na pych. Dlatego też w układach sterujących wiatrakami w momencie włączania podawane jest wyższe lub nawet pełne napięcie, potem zostaje obniżone do powiedzmy 5V i wiatrak się kręci. Z samych 5V są małe szanse żeby wystartował bo trzeba pokonać różne statyczne siły oporu. ps. czy ktoś już "spalił kompa" podłączając wentyl na 7V, czy są to tylko spekulacje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Właśnie to spalenie kompa to jest raczej przypadek jeden na milion bo nie słyszałem by komuś się to udało... 7v imo jest najlepszym kompromisem między wianiem na hałasem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Ja już kilka wentylatorów używałem podpiętych pod 5V i nigdy nie było konieczności "odpalania ręcznego". Choć muszę przyznać, że robiłem tak tylko z 80x80 i 92x92. 120x120 mają większą powierchnię i masę łopatek, ale myślę, że również nie powinno być problemu. Co do spalenia, napisałem "możesz", ponieważ nie wiem czy zasilacze mają jakieś zabezpieczenia przez połączeniem linii 12 i 5V. Wolałem uprzedzić niż później czytać: "Ty &^%&^%$, przez ciebie komp mi się spalił"... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Najbezpieczniej będzie jeśli zakupić fanmate za ~10zł ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_zepsuj Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 ps. czy ktoś już "spalił kompa" podłączając wentyl na 7V, czy są to tylko spekulacje... Kiedyś zfajcyłem nagrywarkę przez to. Kabel z 2 molexami leciał najpierw do nagrywarki, później do wiatraka na którym się bawiłem w 7V właśnie. Przy włączonym kompie podłączyłem kombinacje 7V, i nagle komp zdechł. Wstał bez problemu, ale ani wiatraka, ani nagrywaczki uruchomić się już nie udało. Fakt faktem, że wiatrak to jakiś noname totalny był więc dziwnym nie jest, że padło, ale nagrywarki HP mi do tej pory żal ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugo. Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 U mnie wentylator 120mm Seasonic rusza bez problemu na 5V. U Ciebie ransoft może to jest problem z tym, że jest pwm i sam powinien regulować obroty w zależności od tego co mu czujnik temperatury podaje. Jako wyciszenie można dać jakieś gumeczki - dystansowniki między wentylator, a obudowę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CM02527 Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 ja bym sie nie bawila w wyciszanie, a kupila nowy, lepszy i bardziej cichy wentylator :) np. cos ze scythe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dolce79 Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 scythe slip stream - tanie i dobre i ciche w sumie oprocz scythe w wentylatorach zadna marka juz sie nie liczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 Tawot nadaje się do smarowania wentylatorów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 ja bym raczej smarował oliwą do urządzeń precyzyjnych... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 (edytowane) ewentualnie smar do kołowrotków ale to w ostateczności ;) Edytowane 2 Grudnia 2008 przez Arni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...