kamerek Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 (edytowane) Witam Jakie aktulanie podzespoly polecacie uzyc do budowy desktopa, ktory: - bedzie uzywany do glownie obliczen, wiec maszyna biurowa - ma byc mega cichy i nie pozerac ton pradu ') A wiec: 1. plyta gl - jakas pasywnie chlodzona (NB i chpset), na pewn z firewire, ale nie do OC, moze byc jakas dobra muza zintegrowana 2. pocesor najlepiej z intela jakis nie bardzo grzejacy, ale dosc mocny 3. odpowiednia ilosc ramu, zeby max z proca wyciskalo 4. grafika przecietniak, byle by najwyzyej HD film uciagnelo, nie bedzie zadnych gier (tu mozna oszczedzic), ale najlepiej pasywnie chlodzona 5. cooler CPU - najlepiej jakis pasywny Scythe czy podobne. 6, Zasilacz najcichszy, albo nawet pol pasywnie chlodzony.. 7.Obudowa zeby pasowala do radiatorów (CPU) i zasilacza, wiec nie musi byc piekna, ale tania, keyboard na USB 8. Hdd - cichy to pewne, pojemnosc i 320 wystarczy ,ze hoho. Wazne zeby trwalosc i predkosc! Jakies propozycje do <2000, <3000, <3500zl? Dodatkowo juz osobno liczac - 24' fullHD lcd - jaki na TN, a jaki ma SPVA itp polecacie <2000zl z dvi lub hdmi. Edytowane 21 Września 2008 przez kamerek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 Witam Jakie aktulanie podzespoly polecacie uzyc do budowy desktopa, ktory: - bedzie uzywany do glownie obliczen, wiec maszyna biurowa - ma byc mega cichy i nie pozerac ton pradu ') A wiec: 1. plyta gl - jakas pasywnie chlodzona (NB i chpset), na pewn z firewire, ale nie do OC, moze byc jakas dobra muza zintegrowana 2. pocesor najlepiej z intela jakis nie bardzo grzejacy, ale dosc mocny 3. odpowiednia ilosc ramu, zeby max z proca wyciskalo 4. grafika przecietniak, byle by najwyzyej HD film uciagnelo, nie bedzie zadnych gier (tu mozna oszczedzic), ale najlepiej pasywnie chlodzona 5. cooler CPU - najlepiej jakis pasywny Scythe czy podobne. 6, Zasilacz najcichszy, albo nawet pol pasywnie chlodzony.. 7.Obudowa zeby pasowala do radiatorów (CPU) i zasilacza, wiec nie musi byc piekna, ale tania, keyboard na USB 8. Hdd - cichy to pewne, pojemnosc i 320 wystarczy ,ze hoho. Wazne zeby trwalosc i predkosc! Jakies propozycje do <2000, <3000, <3500zl? Dodatkowo juz osobno liczac - 24' fullHD lcd - jaki na TN, a jaki ma SPVA itp polecacie <2000zl z dvi lub hdmi. nie napisałeś widełek cenowych 1.Mobo to Asus P5Q wersja dowolna (najlepiej Deluxe, ale PRO też spełnia twoje wymagania) 2. proc Intel E8400 ewentualnie E7300, bo mniemam, że nie robisz nic bardzo wielowątkowego 3. 2x2GB jakichś markowych 800 4. Grafika wystarczy tobie 8500GT w porywach 9500GT, 4650 5. Mugen albo choćby Pentagram karakorum 6. np. AMACROX CALMER 400W BEZ WENTYLATORA j 7. Coolermaster Elite 8. zdecydowanie najcichsze są jednotalerzowe Seagate - produkowane w pojemnościach do 250GB - więc na początek proponuje jeden, później może drugi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamerek Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 sa widelki: 3 opcje "Jakies propozycje do <2000, <3000, <3500zl?" Ale w sumie w miedzyczasie tez wylooklwm podobne opcje co podales a Mobo nawet idealnie to samo. Jka bede mial czas to sie zaglebie w temat bo juz dawno nic nie skladalem. Dawniej to sie grzebalo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 to może wystarczy coś na AMD ? wtedy jakiś phenom X3/albo coś EE X2 z biznesowych ;] + mobo z integrą 3200/3300 nie będziesz musiał grafiki pakować ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamerek Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 (edytowane) panowie troche kombinujecie.. to moze jak juz tak aktualni w sprzecie jestescie to zarzucilibyscie jakimis testami: 1/ porownanie w testach obliczeniowych CPU e8400 z jakims AMD - choc e8400 podoba mi sie ze wzgl na 45nm (mniej zre pradu) i mniej grzeje 2/ czy ten ram to bedzie wykorzystywal to co moze max CPU i plyta? 3/ Jaki system operacyjny XP pro czy vista? 4/amacrox - troche nie znam, jakas taka dziwna firma.. wiem ze bequiet 450w dosc ciche z 12cm wentylem są.. wiec pasywny zasilacz nie jes musem, ale taki co nie padnie mi i bedzie bardzo wolny duzy wentyl. 3103258[/snapback] to może wystarczy coś na AMD ?wtedy jakiś phenom X3/albo coś EE X2 z biznesowych ;] + mobo z integrą 3200/3300 nie będziesz musiał grafiki pakować ;] Chyba jednak wole 45nm e8400 i grafa moze byc taka zeby hd uciagnela wideo na przyszlosc. Nie ma gier wiec spoko - tanio bedzie. Jakis heatpipe na grafie i wolny wentyl. Mam starego AMD i jakos nie teges mi juz ;) Edytowane 21 Września 2008 przez kamerek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 (edytowane) 1 - AMD będzie sporo wolniejszy - ale i znacznie tańszy ;] mimo to podczas normalnego korzystania z PC/Office/Filmy itp różnica będzie znikoma 3 - zależy z jakich programów korzystasz - ale jak kupować to najlepiej Vista 64bit 4 - dobra firma - bebechy te same co w modecom MC-350/400 + cichy wentyl zintegrowana ATI3200 lub ATI3300 (orientacyjnie ~4700pkt w 3dm2005 / ~2000 w 2006 ) też da rade z HD - karty ATI mają UVD więc dekodują video sprzętowo praktycznie bez pomocy CPU - u NV pureVideo jest sporo gorsze i nie potrzeba dodatkowego chłodzenia - pasywny radiatorek na chipsecie wystarczy ;] no i prądu znikome ilości pobiera taka graficzka ;] Edytowane 21 Września 2008 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 panowie troche kombinujecie.. to moze jak juz tak aktualni w sprzecie jestescie to zarzucilibyscie jakimis testami: 1/ porownanie w testach obliczeniowych CPU e8400 z jakims AMD - choc e8400 podoba mi sie ze wzgl na 45nm (mniej zre pradu) i mniej grzeje 2/ czy ten ram to bedzie wykorzystywal to co moze max CPU i plyta? 3/ Jaki system operacyjny XP pro czy vista? 4/amacrox - troche nie znam, jakas taka dziwna firma.. 1. nawet nie wiesz jak sie mylisz - ale z różnych względów też sądzę, że lepiej pozostać przy e8400 2. w tej sytuacji to CPU i płyta będzie wykorzystywała to co RAM z siebie wydusi 3. zależy do czego, ale do biura to imho raczej XP 4. ostatnio taka modna firma. Bebechy te same co w ModeCOMach MC wiem ze bequiet 450w dosc ciche z 12cm wentylem są.. wiec pasywny zasilacz nie jes musem, ale taki co nie padnie mi i bedzie bardzo wolny duzy wentyl. 3103276[/snapback] Co z ta grafika? Bo ja ewentulanie moge zamontowac zalman heatpipe chlodzenie z wentylem na <1000obr : Zalman ZM80C-HP+Arctic fan pro TC jak masz zalmana to spoko teraz AC produkuje takie chłodzenia Accelero S1/S2 Powiem tak - dawniej juz esperymentowalem z cisza jak jeszcze takich bajerów jak scythe itp nei bylo i wiemjedno - najlepiej jednak - dobre radiatory i puscic bardzo wolny wiatraczek.. zawsze cos wieje a z 1 m pod biurkiem nie slychac chyba tak bardzo..tu masz rację. są dobre i niesłyszalne wentyle - Fandery, CoolerMaster... Chyba jednak wole 45nm e8400 i grafa moze byc taka zeby hd uciagnela wideo na przyszlosc. Nie ma gier wiec spoko - tanio bedzie. Jakis heatpipe na grafie i wolny wentyl. Mam starego AMD i jakos nie teges mi juz ;) trzeba spróbować nowości, a teraz intel jest jazzy i trendy :-) fajne nowe grafy to np. HD4670 :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamerek Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 (edytowane) 1. nawet nie wiesz jak sie mylisz - ale z różnych względów też sądzę, że lepiej pozostać przy e8400 ale w czym sie myle? ze penryn mniej zre i mniej grzeje?? :):P a co do obliczen to dzialanie na sporej ilosci zmiennoprzecinkowych zre moc nie?? noto zauwyzlem ze ram cos slaby podales.. moze jakies szybsze ramy? też sądzę, że lepszy z wolnoobrotowym wentylem, bo to zawsze jest jakoś chłodzone, po prostu, żeby wybrać coś odpowiednio cichego to już trzeba wiedzieć co jest takie ciche a BQ swoje kosztuje icon_smile2.gif jka bdzie 2 razy cichopek od tego co podpisie to git Edytowane 21 Września 2008 przez kamerek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...