klami85 Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2008 (edytowane) Mam dwie Barracudy ST3250410AS 250GB jednotależowe. Pracowały sobie u mnie przez ładnych kilka miesięcy w RAID0 Wczoraj pojawił się dziwny problem. Komp przestał się uruchamiać - zawieszał się na ekranie z ustawieniami RAID, nie można było nawet wejść do setup. Po wielu próbach znalazłem winowajce. Jeden z dysków pracuje OK, drugi zawiesza kompa, kiedy w BIOS przestawie kontroler w tryb RAID lub AHCI. POST dochodzi do momentu wykrywania HDD i koniec. Kiedy ustawiony jest tryb pracy IDE obydwa dyski pracują normalnie. SMART nie wykrywa niczego niepokojącego, robiłem też testy programem SEATOOLS od SEAGATE i dysk przeszedł wszystkie testy. Wydaje się w 100% sprawny, ale kiedy przełącze kontroler ponownie w tryb RAID komp nie przechodzi POST. Dodam, że obydwa dyski kupiłem w tym samym czasie i różnią się tylko numerem seryjnym. Płyta jest sprawna, podłączałem inne dyski i AHCI/RAID działa. Kable są OK. Możliwe, żeby się uwaliła w dysku tylko obsługa AHCI? Dzwina sprawa. Jakieś sugestie czy słać z reklamacją? EDIT: Wrzucam odczyty ze SMART z obydwu dysków: KLIK KLIK Edytowane 22 Września 2008 przez klami85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 zamien dyski miejscami i zobacz - potem pojedynczo podlacz pod kontroler - nie wszystko bedzie w smart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 (edytowane) zamien dyski miejscami i zobacz - potem pojedynczo podlacz pod kontroler - nie wszystko bedzie w smart Wyeliminowanie zepsutego portu na płycie i uszkodzonej taśmy to było 1 co zrobiłem. Jak odepnę ten szwankujący dysk to drugi działa. Jak zostawię podpięty tylko ten felerny to nie działa. Po przestawieniu z AHCI na IDE znów działa, ale nie mogę wtedy włączyć RAID Sprawdzałem wszystkimi dostępnymi programami i dyski są sprawne. Edytowane 23 Września 2008 przez klami85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...