Skocz do zawartości
sev

bardzo nietypowy problem, plyta? procesor? grafika??

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

sorry za temat ale nie mialem zadnego ciekawego pomyslu.

problem polega na tym, ze komputer sie wiesza bardzo nieregularnie - czasem po kilku godzinach, czasem po kilku minutach od uruchomienia, raz to jest podczas gry, a raz podczas siedzenia na czaterii.

windoze byl przeinstalowywany wielokrotnie, instalowalem rozne (me, 2k, xp), tak samo sterowniki do karty graficznej (rozne).

Konfiguracja:

plyta MSI KT7 Turbo limited edition,duron 1000, 512 MB SDR, grafika GF4mx440 64DDR (MSI), HDD Seagate U6 40 GB, muzyka na plycie.

Zmienialem ramy, proca, dysk, nawet zasilacz w obudowie - to samo

podpinalem tez innego GF4mx440 64DDR (PixelView) i to samo, natomiast z grafika Riva TNT 16 MB chodzi wszystko kulturalnie.

Moj sprzet przelozony do innego kompa dziala bez zarzutu (tak samo ten GF4 MSI).

Probowalem takze zmieniac AGP na 2x, nic nie zmienilo

Czy mozliwe ze plyta glowna nie wspolpracuje z GF4?

Prosze o jakas rade bo szczerze mowiac nie mam pojecia co to moze byc

pozdrawiam

sev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to stara plyta glowna i z tego co piszesz posiada tylko agpx2, moze ona nie wspolpracowac z gf4mx440 jak wiekszosc starych plyt glownych, jedyne co ci pozostaje to sprzedac ta plyte i kupic cos nowszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam podobny problem co ty komp mi sie wiesza nie regularnie. Wymienialem wszystko po kolei procz plyty glownej i caly czas bylo to samo. Teraz juz jestem pewien z to wina plyty, ale co dokladnie to niewiem. Takze i uciebie moze byc podobnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio znajomy z serwisu mial identyczna plyte glowna z identycznymi objawami i okazalo sie ze nie trzymala napiecia +5v (padniete kondensatory)

znajomy elektronik wymienil je i problem jak reka odjal

sprawdz w biosie napiecia (zwlaszcza +5v)

jesli spada poinzej 4.8v to najprawdopodobniej plyta nie trzyna tego napiecia

warto obejrzec kondensatory na plycie (byla jakas seria plyt MSI ze slabymi kondesatorami ktore padaja po pewnym czasie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurta to chyba nie kondesnatory (a jakas wada fabryczna plytek MSI na KT133/133A) bo gdyby to bylo takie proste to nie byloby tylu postow o tych plytkach (a ludzie pracujacy w serwisch cos by o tym mowili a mowia przede wszystkim o ABIT'ach i ich kondensatorkach) - oto przyklady

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=901...9&highlight=msi

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=815...9&highlight=msi

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=448...1&highlight=msi

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=247...4&highlight=msi

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=359...0&highlight=msi

dalej w starociach nie chce mi sie grzebac :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no coż nie mogę sie zgodzić z przedmówcami, ja i kumpel mieliśmy te płyty i działały bez problemowo u niego na GF3 ti200 a u mnie na na GF4 ti 4200, sprzęt używaliśmy ponad rok bez problemowo, więc mom zdaniem to nie płyta, ale powiem ci tylko że jak miałem GF2mx to nie wgrywałem 4in1 i wszystko chodziło a przy ti 4200 już musiałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no coż nie mogę sie zgodzić z przedmówcami, ja i kumpel mieliśmy te płyty i działały bez problemowo u niego na GF3 ti200 a u mnie na na GF4 ti 4200, sprzęt używaliśmy ponad rok bez problemowo, więc mom zdaniem to nie płyta, ale powiem ci tylko że jak miałem GF2mx to nie wgrywałem 4in1 i wszystko chodziło a przy ti 4200 już musiałem

No to zarąbiście !!! Dyski miałeś pewnie w trybie PIO bez 4in1. Jako odpowiedź do topic-u zapraszam kilka okienek wyżej do postu o tragicznej wydajności celerona... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to teraz bedzie jeszcze ciekawiej! :(

plyte zmienilem na Gigabyte k7 triton series GA-7VA-C na KT333 oraz ramy na 256 DDR 333 MHz, problem wciaz sie pojawia, ale z mniejsza czestotliwoscia:

np pogram kilka minut w GTAIII i zaczynaja sie dziac jakies dziwne rzeczy z teksturami a pozniej sie wiesza, w Unreal Tournament I moge grac bez problemu (po kilku godzinach sie nie zawiesli, natomiast w UT2003 zwis po kilkunastu minutach.

W tym momencie juz sie poddaje i licze calkowicie na was, juz po zmianie plyty zmienilem tez grafike z MSI na PixelView (takze GF4mx440 64DDR), probowalem tez z roznymi sterownikami do grafiki ( nvidia 41.09 i 43.45). Windowsa oczywiscie przeinstalowalem po zmianie plyty.

Dokladna konfiguracja kompa to:

duron 1000

256 MB DDR

grafika GF4mx440 64DDR (MSI albo Pixelview - bez poznicy)

HDD Seagate U6 40 GB

muzyka na plycie (to samo rowniez jak ja wylacze albo wrzuce inna - SB64 PCI)

zmienialem rowniez tasmy do dysku twardego i przelaczalem na UDMA33 - bez zmian

to samo na zasilaczu 300W i 235W.

odpalilem tez kompa bez cdromu, fdd i sieciowki (RTL8139), nic nie pomoglo, to samo z innymi peryferiami (monitor, mysz, klawiatura)

Macie jakies propozycje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde problem sie robi nieciekawy :( . Pisałeś, że zmieniałes ramy, u mnie następowały "losowe" (raz po godzinie raz po minucie)zwisy gdy ram był na zbyt agresywnych ustawieniach (wiem że sprzęt całkiem inny, ale objawy bardzo podobne), moze coś jest za ostro ustawione :?:

PS napisz cos więcej o ramach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ramy sa ustawione bez zadnych super ustawien - pozwolilem plycie ustawic automatycznie- mysle ze to nie bylo nic zlego - przy najblizszej okazji sprawdze tez inne ramy...

a procz ramow jakies inne propozycje?

dodam ze od poczatku nic nie bylo w tym sprzecie podkrecane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to stara plyta glowna i z tego co piszesz posiada tylko agpx2, moze ona nie wspolpracowac z gf4mx440 jak wiekszosc starych plyt glownych, jedyne co ci pozostaje to sprzedac ta plyte i kupic cos nowszego.

Troszkę się nie popisałeś kolego bo ta płytka obsługuje agpx4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc... MAM dokladnie ten sam problem. Mi w grach ekran robi sie czarny i spowrotem wraca do gry... choc czasem juz nie wraca... ;-( Mam winXP i chetnie bym pogadal chocby przez gadu gadu. 883320 ... ja juz niewiem w czym tkwi problem...[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...