Gompka Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 Witam, Zastanawiam się nad modyfikacją laptopa i nie wiem czy możliwa jest taka podmiana jak w temacie. Tzn. posiadam dokładnie Celerona M 1.6GHz i chętnie wrzuciłbym Core 2 Duo T5300. Podstawka taka sama jest (Socket M, Micro-FCPGA czy jak to tam inaczej zwał ;) ), FSB różni się (Celeron - 400MHz, Core2Duo - 533MHz), RAM wytrzyma zmianę szyny, ale czy płyta główna tak ? (Płyta jest na chipsecie ATI - Northbridge to RC410M a Southbridge SB400) Byłbym wielce wdzięczny za fachową poradę w tej kwestii :) PS. Sisoft Sandra wykazuję, że maksymalne FSB to 4x200MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 Nie mogłeś się podpiąć? http://forum.purepc.pl/temat/laptopy-noteb...ore-duo/275974/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 (edytowane) Zaponij, podstawka jest wbrew pozorom inna i pomimo takiej samej ilosci pinow, procka fizycznie nawet w nia nie wcisniesz (chyba ze mlotkiem ;)) ps. Mozesz wlozyc ewentualnie Pentium M. PM Dothan z FSB 533 powinien tez odpalic (nie na kazdym notebooku sprzedawanym z Cel 400Mhz chcialy dzialac, ale to tyczylo sie raczej chipsetow Intela 855 i obcietych 915). Przynajmiej bedzie SpeedStep i troche szybciej. Edytowane 22 Września 2008 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gompka Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 Faktycznie mogłem się podpiąć...coś musiałem sknocić korzystając z wyszukiwania... Pytanie jest jeszcze takie, na stronce intela znalazłem dwa procesory, które pasują w opisie do mojego, oba : sSpec# CPU Speed Processor # Cores Bus Speed Mfg Tech Stepping Cache Size Package PCG SL8MG 1.60 GHz 380 1 400 MHz 90 nm C0 1 MB Micro-FCBGA N/A SL8MN 1.60 GHz 380 1 400 MHz 90 nm C0 1 MB Micro-FCPGA N/A Różnią się tak jak widać, tylko podstawką, poszukałem na necie i różnie cholera piszą, ja już nie wiem, która podstawka intelowska jest która :mur: I na dobrą sprawę, podstawka zgadza się z Core 2 Duo (też montowali to w formie Micro-FCPGA i Micro-FCBGA - sprawdzone na stronie Intela :rolleyes:, podaje linka może komuś się przyda http://processorfinder.intel.com/Default.aspx ). I teraz tak, jak to sprawdzić, bo jedyne co zdołałem znaleźć na programach CPU-Z, Sisoft Sandra i Everest to to, że ID podstawki to U23 (i nic mi to dalej nie mówi...). Czyli pozostaje tylko porównywanie zdjęć z rzeczywistością ?? :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 szukaj pentiuma m z serii 7xx (720, 730, 740, 750) wszelakie core, core 2 duo nie pójda na tym laptopie na 100% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 NIE WSADZISZ zadnego Core. Nie da sie. Co z tego, ze obudowa jest taka sama, jak NOZKI MAJA INNY UKLAD. Zawsze mozesz mlotkiem probowac.... ;) ps. Procki w obudowie FCBGA z tego co kojarze, sa lutowane do plyty na stale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...