Skocz do zawartości
Gompka

Zamiana Celeron M -> Core 2 Duo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się nad modyfikacją laptopa i nie wiem czy możliwa jest taka podmiana jak w temacie. Tzn. posiadam dokładnie Celerona M 1.6GHz i chętnie wrzuciłbym Core 2 Duo T5300. Podstawka taka sama jest (Socket M, Micro-FCPGA czy jak to tam inaczej zwał ;) ), FSB różni się (Celeron - 400MHz, Core2Duo - 533MHz), RAM wytrzyma zmianę szyny, ale czy płyta główna tak ? (Płyta jest na chipsecie ATI - Northbridge to RC410M a Southbridge SB400) Byłbym wielce wdzięczny za fachową poradę w tej kwestii :)

PS. Sisoft Sandra wykazuję, że maksymalne FSB to 4x200MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaponij, podstawka jest wbrew pozorom inna i pomimo takiej samej ilosci pinow, procka fizycznie nawet w nia nie wcisniesz (chyba ze mlotkiem ;))

ps. Mozesz wlozyc ewentualnie Pentium M. PM Dothan z FSB 533 powinien tez odpalic (nie na kazdym notebooku sprzedawanym z Cel 400Mhz chcialy dzialac, ale to tyczylo sie raczej chipsetow Intela 855 i obcietych 915). Przynajmiej bedzie SpeedStep i troche szybciej.

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie mogłem się podpiąć...coś musiałem sknocić korzystając z wyszukiwania...

Pytanie jest jeszcze takie, na stronce intela znalazłem dwa procesory, które pasują w opisie do mojego, oba :

sSpec# CPU Speed Processor # Cores Bus Speed Mfg Tech Stepping Cache Size Package PCG

SL8MG 1.60 GHz 380 1 400 MHz 90 nm C0 1 MB Micro-FCBGA N/A

SL8MN 1.60 GHz 380 1 400 MHz 90 nm C0 1 MB Micro-FCPGA N/A

Różnią się tak jak widać, tylko podstawką, poszukałem na necie i różnie cholera piszą, ja już nie wiem, która podstawka intelowska jest która :mur: I na dobrą sprawę, podstawka zgadza się z Core 2 Duo (też montowali to w formie Micro-FCPGA i Micro-FCBGA - sprawdzone na stronie Intela :rolleyes:, podaje linka może komuś się przyda http://processorfinder.intel.com/Default.aspx ). I teraz tak, jak to sprawdzić, bo jedyne co zdołałem znaleźć na programach CPU-Z, Sisoft Sandra i Everest to to, że ID podstawki to U23 (i nic mi to dalej nie mówi...). Czyli pozostaje tylko porównywanie zdjęć z rzeczywistością ?? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi