Andrzej Miły Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 Witam. Wymieniłem procesor z Athlona 64 3000+ na Athlona 64 4000+ na płycie Asrock939 Dual-VSTA. Po wymianie komp się włącza, cały czas się świeci czerwona lampka od HD, wszystkie wiatraki się kręcą, ale komputer nie chce zaskoczyć. Cały czas czarny ekran i zero reakcji. Co gorsza, po zamontowaniu z powrotem starego procesora jest to samo :sad: Co się mogło stać ? Czy płyta główna mogła ulec uszkodzeniu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 Mało prawdopodobne, ale możliwe. Zacznij od resetu biosu przez wyjęcie baterii na dłuższą chwilę przy wyłączonym zasilaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 Od razu zaktualizuj bios. p.s. Może zasilacz nie wytrzymał nowego procka ? Jaki to jest model ( zasialcza ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Miły Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 Dzięki za pomoc. Po wyjęciu baterii na pół godziny przynajmniej ten stary proc mi działa :wink: Będę jeszcze raz próbował z tym nowym zaraz. A zasilacz to Silver Power SP-400P1B 400W. Różnica w poborze prądu między tym San Diego 4000+ a Venice 3000+ jest taka, że mógłby nie wytrzymać ? Nawet miałem lekko podkręcony na 2Ghz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 (edytowane) no jest sporawa ... co do zasilacza: ATX12V v1.3 # Obciążalność linii +3.3V i +5V:: 180W # Obciążalność linii +12V: 216 W słaba, linia 12V .. ale powinien dać radę - chyba że jakąś strasznie prądożerną grafe masz ;] Edytowane 22 Września 2008 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Miły Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 p.s. Może zasilacz nie wytrzymał nowego procka ? Jaki to jest model ( zasialcza ) Chyba miałeś rację z tym zasilaczem. Co jest najśmieszniejsze, ten nowy 4000+ zaczął działać, jak podłączyłem stary zasilacz Tracer4Life. Na tym Silver Power nie chciał ruszyć. I coś tak dziwnie rzęził. A kupiłem go specjalnie kiedyś, żeby nie jechać na tracerze. Ten silver power był wśród polecanych na pewnym znanym portalu, polecali mi go również panowie w zenfiscie, gdzie go kupiłem. Chyba w takim razie pójdę go zareklamować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 (edytowane) zasilacz dobry ale do starszych zestawów czerpiących prąd głównie z linii 5V .. s939 łapie już wszystko praktycznie z 12V,a ten nie ma nawet wtyczki ATX 4pin .. Edytowane 22 Września 2008 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Miły Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 zasilacz dobry ale do starszych zestawów czerpiących prąd głównie z linii 5V .. s939 łapie już wszystko praktycznie z 12V,a ten nie ma nawet wtyczki ATX 4pin .. Ale ten tracer ma 15A na linii 12 , a silverpower ma niby 18A. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 Jesli ten silverpower to nowszy zasilacz to moze nie ma on lini -5V? Jesli masz na mobasie coma to ten jest z tego bodajze zasilany i moze dlatego mobo nie chce ruszyc :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Miły Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 Jesli ten silverpower to nowszy zasilacz to moze nie ma on lini -5V? Jesli masz na mobasie coma to ten jest z tego bodajze zasilany i moze dlatego mobo nie chce ruszyc :| Ma linię -5V, teoretycznie pod każdym względem jest mocniejszy od tego tracera. Chyba pójdę zareklamować, bo bez przesady że wydałem 150zł i nie może uciągnąć takiego proca. Gdzie tracer za 40zł daje radę. Zresztą już kiedyś mnie dziwiły napięcia tego zasilacza. Wiem, że nie mierzyłem miernikiem, ale wskaźniki pokazywały bardzo duże odchylenia od normy, nie mieszczące się w limicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novisz Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 (edytowane) Mam problem z płytą Asrock939 Dual-VSTA zmieniłem chłodzenie z WC na AC nawet nie wyjmowałem procesora, a komp przestał wstawać, nie pomogło wyjęcie baterii na całą noc. Proc AMD 64 x2 4600+ Zasilacz Yesico 560W Edytowane 15 Października 2008 przez novisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...