Skocz do zawartości
Konar

Złamanie I Jak Przyśpieszyć Proces Leczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż nabawiłem się "typowej bokserskiej przypadłości" jak to określił lekarz po 20 sekundowej diagnozie. Rentgen tylko potwierdził jego tezę no i teraz mam złamany palec 4 i 5 (mały i serdeczny). Teraz najbardziej martwi fakt, że gips mam mieć na ręku przez 4 tygodnie, a jestem w klasie maturalnej i już rozpoczyna się okres, w którym sypią się rożnego rodzaju sprawdziany powtórkowe plus te na bieżąco. Od razu do głowy przychodzi jedzenie dużej ilości produktów z wapniem i witaminami. Tylko tu pytanie do was co dokładniej? Twaróg, mleko, jogurty? Owoce i warzywa - na jakich się skupić?

Jeszcze jestem dość młody (18 wiosen), ale jak przyśpieszyć regeneracje? Nie mogę sobie pozwolić na zaległości przed maturą.

PS.

Post pisany jedną ręką przez jakieś 5 min - dużo za długo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

Do matury jeszcze daleko. Nie przejmuj się. Jeszcze zdążysz się nauczyć ;) Oczu i mózgu przecież nie masz chorych wiec możesz czytać i się uczyć, a z pisaniem przetrzymać.

Jeśli jednak Cię nie przekonałem to pij mleko i tak jak mówiłeś - jedz produkty nabiałowe (ale bez przesady).

Pij także wodę mineralną (sole mineralne są także bardzo ważne). Cudów się nie spodziewaj, ale może trochę pomoże.

Wracaj do zdrowia i się nie przejmuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekarz założył Ci gips na powiedzmy 4 tygodnie i nie ma przeproś. 4 tygodnie bite. Ładnie Ci się zrośnie, potem zdejmą gips i po tygodniu zapomnisz o złamaniu. Ja jadłem troszkę więcej nabiału, nie miałem problemów po złamaniu. Tydzień zajeło mi wracanie do normalnego funkcjonowania (złamana kostka), po dwóch już kopałem piłe :lol2:

A z zaległościami nie powinno być problemów. Chodzić na lekcje będziesz mógł, notatki kseruj sobie, prace domowe np z matmy po tygodniu nauczysz się szybko robić drugą ręką :wink:

Nie bój żaby i szybkiego powrotu do zdrowia! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej wytrzymaj te 4 tygodnie..

Ja spadlem ze schodow w parku (odprowadzalem kolezanke do domu, no i po % i ciemno tam jak nie powiem gdzie ;]) i zlamalem sobie bark.

A te @#$%@#! na pogotowiu zrobili mi zle przeswietlenie i napisali ze tylko stluczenie barku :/

Nie zamontowali mi gipsu, i zle sie zroslo, kosc teraz wystaje trochu do gory. A bolalo strasznie, to sie szprycowalem ketonalem forte i tramalem :/

Edytowane przez Cmx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam galaretke. Koleś u mnie który rósł bardzo szybko jadł co dziennie dużo galaretki aby uniknąć osteoporozy (w takim wieku >18 lat ;o). Ogólnie przy takim wieku jeszcze sie ma dobrą regeneracje więc luz (może nie taką jak małe dziecko ale zawsze) :P.

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chociaż tyle cieszy. No nic przynosi ponieść konsekwencje swoich czynów, nauczka na przyszłość. Co do podanych sposobów to dzięki za rady jak i wmówienie nieco rozsądku, bo ja już rozważałem zdjęcie gipsu po kontroli za 9 dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi