Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
madrose

Jak Sprawdzic Dziwnie Dzialajacy Zasilacz Po Naprawie Gwarancyjnej - Chieftec Cft-850g-df

Polecane posty

Mam nastepujacy problem - zasilacz CHIEFTEC CFT-850G-DF dzialal sobie w moim pececie bez problemow, az do momentu, gdy pewnego poranka nacislalem przycisk power i diody w pc na chwile sie zaswiecily, a potem nastala glucha cisza. Nie bylo zadnego dymu, smrodu itp. Zareklamowalem i dowiedzialem sie, ze w serwisie zasilacz dziala bez problemu, a nawet byl puszczony pod bardzo duzym obciazeniem przez 24h i sprawowal sie pieknie - wg serwisantow. Przed reklamacja zasilacz sprawdzilem jeszcze testerem w sklepie, ktory to tester potwierdzil, ze moj chieftec to trup. Ponoc cos tam jeszcze robiono z moim zasilaczem w serwisie i przeslano go w koncu z powrtotem. Tym razem tester pokazal, ze jest ok. Niestety, gdy wlozylem zasilacz do nowej obudowy z nowa konfiguracja zasilacz zachowuje sie dziwnie - gdy nie ma podpietych twardych dyskow, komp startuje i przechodzi przez post, ale gdy tylko podlacze dyski, komp startuje i wisi- nie ma postu. Raz na kilka razy widac, ze po wlaczeniu kompa diody swieca jakos inaczej - migocza (mowa o diodzie power led) i dzwiek z obracajacych sie talerzy dyskow jest jakich inny - jakby sie wolniej krecily.

Caly zestaw wyglada mniej wiecej tak - proc E6400, 4x2GB Kingston ddr2/800 value, 6xwdc 750gb re2, 6xwdc 500gb se2, grafika onboard, plyta gigabyte g33-ds3r. Wiem, ze ktos zaraz powie, ze 12 dyskow moze swoje ciagnac, ale wbrew pozorom, najwiekszy pobor mocy jest podczas rozpedzania dyskow i zazwyczaj jesli zasilacz nie daje rady (a ten powinien moim zdaniem, 850W), to wylacza sie przy starcie. Mam podejrzenie, ze zasilacz nie daje po prostu odpowiedniego zasilania i/lub natezenia pradu,ale jak to sprawdzic - czy podczas dziwnego zachowania zasilacza po prostu wpiac sie z miernikiem w molexa i odczytac wartosc napiecia?

Jako informacje dodatkowe podaje:

1. podlaczylem panel zalmana ZM-MFC2, ktory ma modul CVS - monitoring zużycia mocy i podczas pracy na innym zasilaczu i na 6 podpietych dyskach pokazywal moc okolo 175W, a z kolei 245W na wszystkich 12stu.

2. podlaczylem zasilacz Topower 400W /nie ten model, co teraz jest w sklepach/ i na nim caly zestaw dziala bez zarzutu, nawet gdy pracuje (ciagly odczyt/zapis) non-stop 12 dyskow.

3. producent podaje wymagania pradowe dla dyskow odpowiednio

 

Current Requirements dla jednej sztuki 750GB:

12 VDC

Read/Write 545 mA

Idle 490 mA

Standby 6 mA

Sleep 6 mA

5 VDC

Read/Write 685 mA

Idle 535 mA

Standby 180 mA

Sleep 180 mA

Power Dissipation

Read/Write 11.5 Watts

Idle 8.5 Watts

Standby 0.97 Watts

Sleep 0.97 Watts

 

Current Requirements dla jednej sztuki 500GB:

12 VDC

Read/Write 460 mA

Idle 450 mA

Standby 6 mA

Sleep 6 mA

5 VDC

Read/Write 650 mA

Idle 600 mA

Standby 180 mA

Sleep 180 mA

Power Dissipation

Read/Write 8.77 Watts

Idle 8.40 Watts

Standby 0.97 Watts

Sleep 0.97 Watts

 

Prosze o pomoc - jak zdiagnozowac, co dolega temu pieknemu (bo urody nie mozna mu odmowic) chieftecowi, ktory majac w zapasie 850W na razie ustepuje zasilaczowi 400W. Skad sie bierze jego dziwne zachowanie?

 

Pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelkie informacje.

madrose

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Najprawdopodobniej serwis dał ciała i w zasilaczu nadal coś szwankuje (np któreś z zabezpieczeń) - na to bym stawiał (pewnie nic nie zrobili, bo zasilacz faktycznie mógł u nich zadziałać, a ich testy są mocno wątpliwej jakości). Niestety chyba jedyne wyjście to powtórna reklamacja ze szczegółowym opisem usterki - wtedy być może sprawdzą go z nieco większą uwagą. Inna możliwość to problemy z siecią zasilającą lub masą w kompie - tańsze/prostsze zasilacze mogą być niewrażliwe na niektóre usterki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

....

Prosze o pomoc - jak zdiagnozowac, co dolega temu pieknemu (bo urody nie mozna mu odmowic) chieftecowi, ktory majac w zapasie 850W na razie ustepuje zasilaczowi 400W. Skad sie bierze jego dziwne zachowanie?

 

Pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelkie informacje.

madrose

Próbuj kolejno zwiększając ilość HDD.

(dane prądowe HDD podane są nieprzydatne bo najistotniejszy jest moment rozruchu)

HDD potrafi pobrać ponad 30W podczas rozruchu (12*30 =360 )

360 to niby niewiele dla takiego zasilacza ale możliwe że podział na odrębne linie w zasilaczu

powoduje że HDD nie mogą dostać tyle ile potrzebują (bo nie dostają prądu z wszystkich linii)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

...zasilacz CHIEFTEC CFT-850G-DF dzialal sobie w moim pececie bez problemow, az do momentu, gdy pewnego poranka nacislalem przycisk power...

2. podlaczylem zasilacz Topower 400W /nie ten model, co teraz jest w sklepach/ i na nim caly zestaw dziala bez zarzutu, nawet gdy pracuje (ciagly odczyt/zapis) non-stop 12 dyskow.

dwaIP: Czytamy ze zrozumieniem... skoro zasilacz działał na takim konfigu, to nie jest to wina ilości hdd. Wzory typu P=n*HDD są do d*py - bo nie uwzględniają 4-go wymiaru mówiąc najprościej ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

dwaIP: Czytamy ze zrozumieniem... skoro zasilacz działał na takim konfigu, to nie jest to wina ilości hdd. Wzory typu P=n*HDD są do d*py - bo nie uwzględniają 4-go wymiaru mówiąc najprościej ;)

Uwzględniają 4 wymiar :)

Konfiguracja została zmieniona i zasilacz działa bez dysków a z dyskami nie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

taa, czyli pewnego dnia bez wiedzy właściciela wszystkie hdd "przepięły" się na jedną linię, powodując tym samym "wypięcie" się kompa na właściciela wciskającego Power ;)

 

ehh...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

taa, czyli pewnego dnia bez wiedzy właściciela wszystkie hdd "przepięły" się na jedną linię, powodując tym samym "wypięcie" się kompa na właściciela wciskającego Power ;)

 

ehh...

Ja zrozumiałem tekst tak:

Zasilacz padł w konfiguracji sprzętowej 1 (nie wiadomo jakiej)

Po powrocie z naprawy zachowuje się "dziwnie" w nowej konfiguracji (nie chce ciągnąć 12 HDD)

a słabsze zasilacze ciągną. (według mojej koncepcji dzięki mocniejszej pojedynczej linii 12v )

Nie wiemy ile HDD jest w stanie pociągnąć i czy jest sprawny.

Zaproponowałem sprawdzenie ile HDD odpali ten zasilacz (bez HDD działa).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje bardzo za odpowiedzi - teraz ja jeszcze swoje dwa grosze:

1. oczywiscie moge zrobic test z dodawaniem pojedynczych dyskow, robilem podobny - poniewaz dyski sa pogrupowane w backplany po 4 na 1 sztuke, probowalem po 1 grupie 4 dyskow i chieftec nie poszedl ani na jednym backplane - testowanie na wiekszej ilosci bylo juz tylko formalnoscia - nic nie dzialalo

2. znam problem duzego poboru pradu w momencie rozruchu i znam nawet przypadki serwerowni, w ktorych serwer musi byc wlaczany z pewna minimalna iloscia dyskow a nastepnie dyski sie podlacza w polce kolejno jeden po drugim w odstepie kilku-kilkunastu sekund, bo inaczej zasilacz w serwerze broni sie zabezpieczeniem przeciwprzeciazeniowym i na dzien dobry sie wylacza - u mnie podkreslam ten efekt w ogole nie wystepuje - na obydwu zasilaczach i 850W i 400W maszyna dziala, ale przy nieszczesnym chieftecu nie zglasza sie bios plyty, choc wiatraki sie kreca.

3. pytanie wciaz brzmi - jak przetestowac tego chiefteca, zeby miec dobre argumenty do reklamacji oraz zeby po prostu samemu wiedziec, co sie z nim dzieje - dlatego, jesli jest jakas metoda konkretnie na ten przypadek, to bardzo o nia prosze. mam dostep do przyrzadow pomiarowych, wiec nie ma problemu ze zorganizowaniem czegokolwiek, a dodatkowo chieftec chyba nie zalozyl plomby na ten model, wiec moge sie nawet dostac do srodka.

4. i dla przypomnienia - zasilacz chodzil w konfiguracji zupelnie innej i dopiero po powrocie z naprawy trafil do tej 12 dyskowej

5. porownianie mocy na poszczegolnych liniach 12V raczej na niewiele sie nam zda - ten chief ma 4 linie 2x20A i 2x25A i kazda linia osobno zasilala oddzielnie baye po 4 dyski, czyli idac po kolei:

- 1 linia 12V/20A na 1 grupe 4 dyskow,

- 1 linia 12V/20A na 1 grupe 4 dyskow (powtorka)

- 1 linia 12V/25A na 1 grupe 4 dyskow + naped dvd

w topowerze sa 2 linie 12V/20A i jedna obsluguje 2 backplany, czyli w sumie 8 dyskow i jedna 4 dyski + dvd

niestety nie jestem w stanie odpowiedziec, na ktorej linii siedzi proc, plyta i np. wiatraki, ale pamietajmy, ze w momencie szczytowego zuzycia pradu, panel zalmana pokazywal okolo 245W na wejsciu zasilacza.

 

Mam taka koncepcje, ze moze uszkodzone sa linie, na ktorych sa molexy, a poprawnie dzialaja linie, ktore zasilaja karty graf., proca i plyte. Jednal wolalbym po prostu przeprowadzic test, jaki moze przeprowadzic np. taki serwis, ktory potem sie madrzy i odrzuca reklamacje. Sprawdzanie testerem kupionym na allegro nie zdaje egzaminu. Coz wiec moge jeszcze zrobic? Pomozcie pls. Wiem, ze zawsze moge go wyrzucic do kosza, ale w sumie troche kasy na niego poszlo i gdyby nie ten nieszczesny problem, to bylby calkiem fajny zasilacz, ma naprawde dobre parametry, a poza tym chlodzi go 14cm fabryczny wiatrak, ktory imho nie wymaga fanswapa - jest bardzo cichy. W chwili obecnej raczej moge zapomniec o jakiejkolwiek rozbudowie tej konfiguracji, bo 400W topower juz pewnie nie wezmie zbyt wiele na swe barki. Chieftec, o ktorym mowa, bylby idealnym rozwiazaniem.

Na koniec moze jedno niesmiale pytanie - co myslicie o dodawaniu dyskow i badaniu napiec na kablu, ktory zasila podlaczane dyski? Moze w te strone, ale jesli ktos ma np. swoja uniwersalna procedure testowa dla zasilaczy to BARDZO O NIA POPROSZE i znow dzieki z gory za pomoc.

Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Panel Zalmana to wskażnik a nie miernik ;) - to tak btw.

Tester - w tym (o ile nie w większości) przypadku/ów bezwartościowy.

 

Najbardziej prawdopodobne przyczyny:

- brak sygnału 'power good' - brak screena biosu, wszystko się kręci - przeciążenie/niedociążenie (lub nieprawidłowe działanie zabezpieczeń głównie OV/UV)

- wadliwe połączenia (konektor ATX, masa) - niestabilne zasilanie lub przysiadka zasilania podczas rozruchu, której nie zauważa zasilacz - reset typu BOD chipsetu - sytuacja w której jest 'power good', ale chipset "zapomniał", że wystawił 'power on'

- nieudany soft-start przetwornicy CPU - z powodu przysiadki/złej jakości masy/innych połączeń

- przysiadki spowodowane uszkodzeniem PFC/niestabilną siecią zasilającą.

- pewnie jeszcze coś, ale śpiący jestem ;)

 

Jedyna metoda diagnostyczna - oscyloskop, najlepiej cyfrowy, z triggerem ustawionym na "power on".

 

Możesz też kombinowac licząc na farta, tyle że nie będzie z tego żadnych wniosków.

 

Poza tym serwis oleje jakiekolwiek pomiary, może nawet zarzuci Tobie spowodowanie awarii - dlatego czasem lepiej udawac debila i po prostu napisac, że masz taki a taki sprzęt i zasiłka nie działa ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

 

dzieki tomazzi za pomoc i podpowiedzi. Z tym panelem zalmana to chyba nie jest tak do konca - tam jest modul CVS i wpina sie go bezposrednio do zasilacza a do modulu podlacza sie dopiero zasilanie. Prad wiec najpierw plynie przez modul a dopiero potem trafia do zasilacza. Mysle, ze mozna po prostu tez sprawdzic multimetrem ile Amperow jest na zewnatrz zasilacza w momencie najwiekszego obciazenia. No ale zeby to zrobic, trzeba by bylo doprowadzic chiefteca do dzialania ze wszystkimi dyskami. Na razie nie wiadomo, czy sa spadki napiec na liniach 12 i 5. Sklep robi mi klopot i twierdzi, ze raczej nie widzi podstaw do reklamacji - opis usterki jest wg nich z ksiezyca i wszystko wg nich wskazuje na to, ze uzytkownik cos zle robi. To ze zestaw dziala ok na innym zasilaczu nie jest dla nich argumentem. Ale porobie jeszcze testy wg wskazowek jakie sie pojawily w watku, za ktore serdecznie dziekuje.

 

Na koniec pytanie inne - jaki inny zasilacz bylby dobry do tego zestawu? Czy np. Corsairy, ktore maja silne linie 12V i calkiem wystarczajace 5V beda dobrym wyborem? Np. mowa o serii TX.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nazwa "miernik" i "wskaźnik" wiąże się ze zdefinowanymi klasami dokładności - panel nie mieści się w klasie mierników - jego dokładnośc jest mizerna i w dodatku zależna od rodzaju obciążenia - czyli jak ktoś nie ma pod ręką profesjonalnego sprzętu, to nie wie czy aktualny wynik jest obarczony błędem na poziomie 10 czy 30% ;)

 

Amperomierz - musiałbyś miec ich 5 (po stronie DC), ale i tak nic by to nie dało - są ze 100X za wolne, żeby coś pokazac.

 

Sklep musi przyjąc reklamację, jeśli mieści się to w warunkach określonych w gwarancji lub rękojmi - zasilacz nie działa, pomimo że obciążenie nie przekracza nawet połowy dopuszczalnej wartości - towar niezgodny z umową koniec. Poza tym pan w sklepie jest od tego, żeby wypisac zgłoszenie reklamacji (z opisem usterki) i wysłac sprzęt do serwisu, a nie po to żeby rozkminiac co mu się wydaje, i czy coś jest z księżyca, czy nie.

Podejrzewam jednak, że mogą też wykorzystac drugi algorytm obrony - brak plomb (nie pokłócisz się w tym temacie - trzeba było na to zwrócic uwagę przy odbiorze).

 

Syf nie firma.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

Aktualności

Artykuły



×

Ważne informacje

Umieściliśmy pliki cookie na Twoim urządzeniu, aby pomóc Ci ulepszyć tę witrynę. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym razie zakładamy, że możesz kontynuować.