jonek29 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Dzwoniłem dzisiaj do sklepu w którym kupiłem kartę, a dokładniej do serwisu, i się okazało że niby mieli takie przypadki że karta cały czas chodziła na max obroty, i im ją zawiozłem, jest teraz w naprawie, ale w opisie problemu podali że karta jest uszkodzona, w poniedziałek dostane odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Na twoim miejscu zadalbym wymiany sztuke za sztuke bo sie okaze , ze kupiles nowke i 3tyg. bedziesz bez karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pytajacy Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Identyczne chłodzenie mam na ASUSie HD4670, kabel jest dwużyłowy czyli brak regulacji obrotów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 (edytowane) Ja w swoim asusie 4850 zrobiłem mod biosa, i jest już cichy, też była niezła suszara. Polecam ten sposób ale działa on tylko na kartach z automatyczna regulacja obrotów. Gdyby ktos chciał więcej info, służę pomocą. Edytowane 19 Stycznia 2009 przez pichu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonek29 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 Dostałem karte z serwisu (w poniedziałek) ale już nie HD4830 a 9800GT HP od Asusa, powiedzieli że tamta karta nie była uszkodzona tylko poprostu nie ma możliwości regulacji obrotów, ani nawet wyświetlania ile obrotów jest, regulacja odbywa się tam przez termometr który dostosowuje obroty to temp., więc to jeden wielki shit z tej karty, nie polecam kupna tego "padła". Teraz mam Asus 9800GT HP i pięknie chodzi wydajności w 3D Marku 06 tylko o 100pkt mniejsza, ale karta ma normalnie clocki 600/1800 więc nie ma co się dziwić że mniej, już podkręciłem karte na 700/2000 i wynik jest około 11.200 pkt w 3D Marku 06 więc przyzwoicie, jak się uda to spróbuje wyciągnąć coś z tej karty. Dzieki za pomoc przy rozwiązywaniu problemu, temat do zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songo111 Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 Mam taki komp. C2D 4400 2Ghz 2GB Ram 667 GoodRam Dysk Samsung 320GB Płyta MSI P35 Karta Dźwiękowa SB Audigy 2 ZS Do tej pory miałem GF 8600GT. Zmieniłem go na Radka 4830. Powercolor, który potrzebuje dodatkowego zasilania. Zasilacz to Chieftec 450W Czy ten zasilacz sobie poradzi? Dokupiłem z kartą jeszcze 1GB ramu aby mieć w sumie 3Gb (także 667) I kość nie działa. Czy jest możliwe, że np: spaliła się bo zasilacz był za słaby? Czy raczej była od razu nie sprawna. I tak zamierzam ją wymienić. Chciałbym jednak zapytać czy kolejnej kości nie spotka podobny los. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 Chieftec powinien sobie z 4830 poradzić , chyba że to jakieś stary model . U mnie kręconego E5200+HD4850 ciągnie Corsair 450 W i wszystko chodzi cacy . A co do tej 3 kostki ram , sprawdzałeś kompa tylko na niej - może gryzie się z starym ramem albo płytą etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songo111 Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 (edytowane) Zasilacz model GPS-450AA-101-A Ma 2 lata. Chyba bardzo stary nie jest. Ram to GoodRam, tej samej firmy, jak te które już mam w kompie. Wszystkie 667. Na samej tej nowej kości nie sprawdzałem. Spróbuję. Sprawdziłem. Z samą tą nową kością komputer się nie uruchamia. Edytowane 5 Lutego 2009 przez Songo111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 (edytowane) Mam od dziś Hd 4830 od sapphire i świetna karta cicha ( spodziewałem się suszarki ) wydajna a o możliwościach multimedialnych nie będę wspominał bo każdy wie o co biega. Zrobiłem na szybko OC overdrivem i według driverów 690/2310 ale niestety arty ustępują dopiero przy 2180 na ramie powyżej są arty ale się nie wywala więc myślę, że radiatorki na nie i by trzymały około 2300 ale, że chłodzenie jest bardzo zgrabne to wystarczy mi 2180, rdzenia nie kręciłem wyżej ale wygląda na to, że spokojne przekroczy 700mhz ale znowu nie chce rezygnować z niskich zegarów w idle wiec i przy tym zostanę :) temperatury max 63 stopnie po OC karta robi się słyszalna ale poziom głośności jest bardziej niż akceptowalny, według sterów wentyl rozkręca się przy max obciążeniu i 63 stopniach do 31 % :) i w brew temu co piszą, że wentyl nie ma regulacji to BS jak najbardziej ma, bez problemu z poziomu overdrive możemy sobie regulować obroty. Edit: delikatny vmod za mną z 1.18v w stresie na 1.22v w stresie w idle standardowych v nie pamiętam ale coś chyba 1.11v w każdym razie wcześniejsze problemy z pamięcią która szła max na 980 wyglądają jakby się rozwiązywały im więcej v na gpu tym wyżej pamięci idą :) po tym delikatnym vmodziku 740 problem jest z pamiątkami bez AA lecą wysoko zero artów zapuszczamy AAx8 i oc pamiątek drastycznie spada muszę jeszcze znaleźć max dla nich ale myślę że ~2000 max :( za to rdzeń i 760 trzyma jak zjechać z ramem :) Edytowane 8 Lutego 2009 przez Art385 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 (edytowane) wiem :( ale dual slot fan w szafirku sobie radzi max 65 stopni w stresie w idle 30 :D za to w OCCT w tescie grafy 80 stopni ale wszystko bez ingerowania w obroty wiatraka które w idle są naprawdę w porządku na cooler tej wielkości to karta jest w miarę cicha a na moje standardy wręcz cicha, dużo głośniejszy jest mój szef 400W anywaj przy E2180 na 2,8ghz karta skrzydeł nie rozwija :( przy 3 ghz jest trochę lepiej ale otimum wydaje się ~3,2ghz, oczywiście po OC karty, które jest konkretne :) mój ostateczny to 740/1960@1,25v :) bo przy 750 mam dużo mniejsza wydajność nie wiedzieć czemu pewnie by się przydało z 0,01v więcej na rdzeń, po takim OC w 3dmarku Vanatge ~6300 GPU score :) nieźle :) a w zapasie jeszcze 0,10v i pewnie ponad 800+ na rdzeniu :) ale opamiętałem się bo już przy 740 jest bardzo wydajna :) jak ktoś myśli na szafirku, że znalazł max pamięci i nie artują polecam zapuścić długotrwałe katowanie w unigine z AAx8 i AFx16 wtedy można wiedzieć na pewno czy jest ok. Polecam każdemu komu brakuje kasy na 4850 i chce bajery multimedialne zaszyte w rdzeniu RV770 :) świetna alternatywa dla 9800GT Edytowane 12 Lutego 2009 przez Art385 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Dobra, niech mi ktoś powie czym wyświetlić temperatury na np pulpicie? Wcześniej jak miałem GF, to wystarczył speedFan i samurize i ładnie wyświetlało mi na pulpicie temperaturę układu, a teraz nijak nie mogę tego zrobić! Ma ktoś jakiś pomysł? Może jest jakaś wtyczka do samurize albo coś podobnego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 (edytowane) Możesz to zrobić za pomocą GPU-z (tray). Ja zwracam się z kolei z prośbą o pomoc wyborze chłodzenia dla tandemu HD4850 + 4830 w crossfire. HD4850 jest wyzej i osiąga do 100 st C i zaczyna mnie to męczyć (poziom hałasu niebotyczny - nieakceptowalny) Edytowane 16 Lutego 2009 przez pichu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 (edytowane) W sumie już sobie poradziłem, wystarczy riva tuner, samurize i plugin do samurize pobrany stąd http://www.samurize.com/modules/mydownload...=6&lid=1478 Inna opcja to ati tray tools i plugin AttSamurize pobrany stąd http://www.samurize.com/modules/mydownload...=6&lid=2021 Jeszcze inna opcja to gpz i odpowiednia wtyczka także ze strony samurize! Co do chłodzenia, spróbuj założyć taki zestaw, góra, sam accelero s1, dół standardowe chłodzenie, nawiew skieruj z boku od strony dysków na accelero, gwarantuję że temperaturka spadnie! Fotorelacja z montażu s1 na hd4830! Niestety s2 nie pasuje zupełnie! Edit: Podkręcał ktoś swojego radka ? Ja narazie podkręciłem go na 700 gpu, 2000 pamięci, napiecie 1,120 czyli standardowe! 3d mark 06 przechodzi bez problemu, jak myślicie ile max powinien pójść, co daje lepsze rezultaty, kręcenie rdzenia czy kręcenie pamięci? Maxymalnie karta idzie na gpu 775/2150 stabilnie w 3dmark 760/2100, wydajność jest dużo większa no podkęceniu co widać w fpsach :) Napięcia na zasilaczu z tak podkręconym procem i grafiką spada z 12.06 na 11,92, a napięcie 5,15v trzyma sie na tym samym poziomie, czyli zasiłka spokojnie daje radę? Napięcia mierzone miernikiem. Gdzie jeszcze proponujecie założyć radiatory na karcie? Karta ma 2 diody, pierwsza to chyba ostrzega przed niepodłaczenie dodatkowego zasilacza, a druga to Over temp. protect, czyli ostrzega przed przegrzaniem? Edytowane 21 Lutego 2009 przez Lowermann Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 (edytowane) Jakie masz teraz tempy po wymianie. Z tego co widzę potwierdzają się moje przypuszczenia, że moje 400W do kręcenia powyżej 700 to z deka za mało moja maxuje bez zmiany napięć na 715/980 i muszę ją dokarmiać teraz lata na 810@1,3v btw źle napięcia zmierzyłeś ;) ma około w stresie w 3d 1,18/19 :) mam pytanko czy poszło w górę oc pamięci bo te qimondy grzeją się straszliwie a każde dodatkowe gb przepustowości na pamięciach dają kopa przy 760 na rdzeniu mam gpu score ponad 7200 pkt w Vanatge czyli na 810 koło 7500-7600 by było :) a i jeszcze jak testujesz ? bo 3d smarki zdają się przechodzić znacznie wyżej niż gry faktycznie chodzą testuj pętlami w Crysis i Unigine Tropic koniecznie z AFx16 i AA wtedy ci wyjdzie faktyczna stabilność. Strasznie jestem ciekawy jak się mają tempy do normalnego chłodzenia bo może sobie sprawie S1 aby podbić oc pamięci bo to ewidentnie blokuje kartę Edytowane 27 Lutego 2009 przez Art385 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 (edytowane) Więc temperaturki w idle to 39-43*C w zależności od załączajacego się wentylatora, mam ustawione, że poniżej 42*C wentylator się w ogóle nie kręci, przy 42*C załącza się na 40% mocy, powyżej 52*C pracuje już przy 100% mocy, przy czym nadal jest niesłyszalny, temperatury przy normalnym taktowaniu w 3d to 64*c na gpu, przy podkręconym na max dochodzi do 73*C nie pamiętam w tej chwili jakie temperatury są na sekcji zasilania i kontrolerze pamięci ale mogę sprawdzić jeżeli będziesz chciał! Co do pamięci to max jaki wycisnąłem to 2200 ale już arty były, a grzeją się ostro nawet na radiatorkach, co do testów to testuję na benchmarku do gry crysis Warhead w np 3 pętlach, ventage nie uruchamiałem bo mam system xp, jakoś nie widzi mi się przejście na vistę i na windows7 a miałem te 2 systemy :), narazie zostaję przy xp! Co ciekawe gra cryosisis chodzi całkiem ładnie przy właczonym physix, a mirrors edge niestety miał 16-25 klatek przy właczonej tej funkcji! W każym razie temperatury są znacznie niższe niż przy boxowym chłodzeniu, a to jest bardzo głośnie dla mnie! Na sekcj zasilania nie odnotowałem temp większych niż 95*C na max oc, a może to było na kontrolerze pamięci? Dokłądnie nie pamiętam, ale sprawdzę jak będziesz chciał! Edytowane 1 Marca 2009 przez Lowermann Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Dzięki za odpowiedź. Ja zmieniłem pastę w swoim na Arctic Ceramique i tempy trochę spadły to chłodzenie nie jest takie znowu głośne da się żyć. Jak twoja karta nie miała żadnych Vmodów to trafiłeś dobry egzemplarz mój tak wysoko nie idzie no ale ołówek i jazda :) w każdym razie ATT i CCC pokazują że pamięć jest stabilna do 2380 szkoda tylko że tak szybko się przegrzewa i mam kwadraty czarne bądź białe. Teraz zjechałem z taktowaniem na 700mhz przez CCC bo jeszcze zagotuje chiefteca, napięcia pod obciążeniem zjeżdżają mi na 11,92-11,93 no i brak przełączania się zegarów na 160/250 w idle ssie pałkę bo w sumie po to tą kartę łyknąłem :) a przy 700mhz karta ma wydajność HD4850 więc styka aż nadto szczególnie że gram w 1360x768 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Pisałem, że dla mnie jest głośne, bo kompa mam wyciszonego więc od razu wpada w ucho szum wentylatorka z karty! Nie robiłem żadnych v-modów także jestem zadowolony z uzyskanych wyników, w sumie bez potrzeby nie kręce karty jeżeli gra mi śmiga ładnie, w crysis lecę na 700/2000, w gta4 na 760/2000, ale ogólnie karta chodzi na standardowych ustawieniach! Napięcia zasiłka trzyma dobrze tak jak i u mnie także luz, mi zależy tak samo jak i tobie na przełączaniu się zegarów na 160/250 w 2d i tak mam jeżeli karta nie jest podkręcona, najgorsze jest to, że objawy po podłaczeniu tv do karty są następujące! Karta za nic nie chce się przełączyć w tryb 2d, co ciekawe czasem jej się to uda, po długim czasie co owocuje gaszeniem i zapalaniem ekranu a w końcu pokazuje się zielony ekran i reset komputera! Także jestem zmuszony na sztywno jechać na 575/900 jeżeli mam podłaczony drugi ekran do telewizora! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 (edytowane) Ja nie korzystam z Tv-outa tylko dvi-Hdmi i karta pięknie stopniuje zegary pulpit 160/250, filmy w HD 500/750 i 3d wiadomo max ale to tylko przy podkręcaniu przez CCC wygląda na to, że coś drivery świrują albo coś z samą kartą nie halo masz ale w to wątpię w każdym razie pogratulować egzemplarza bo podkręca się fenomenalnie :) Edit: Jednak kręcenie pamięci nie wiele daje z 1800 na ~2000 to niecałe 200pkt potem jest jeszcze mniej także nie ma co się martwić i ich żyłować poprzednio to chyba mój e2180 się dławił a nie karta Edytowane 2 Marca 2009 przez Art385 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
degol Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 Ja niestety poleciłem dla mojego szwagra Asusa 4830 i jak usłyszałem jak to to chodzi (suszareczka) to się przeraziłem. Na forum wstąpiłem dopiero po zakupie :-( Ale polecam małą modyfikację i można cieszyć się ciszą.Otóż zdjąłem oryginalny wentylator (schodzi bez problemu) i zamocowałem na trzech opaskach (czwartej nie można) wentylator 92mm (1500 obr).Podłączyłem go do płyty głównej.Aktualnie jest około 55 stopni w stresie i cisza. A trudność zamontowania wentyla jest żadna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 (edytowane) Dziś doczytałem że szafirki mają lipną sekcje zasilania znaczy nie jest tak pancerna jak w msi i przy dowoltowaniu na pewno bezpieczne to v1,3-1,32 oczywiście na standardowym coolerze ;) także warto uważać ja w każdym razie zdecydowałem się zakupić na nią accelero s1 aby zrobić coś z OC pamięci bo po oględzinach pencilmoda pamięci od zwykłego 4850 stwierdziłem, że sekcje są identyczne a znalezienie pktów do pomiaru napięcia pamięci to już banał także po podniesieniu napięcie z ~2,02 może ciut więcej na 2,09-2,1 OC nie zwiększyło się nawet o megaherc :) czyli zapewne kostka najbliżej sekcji zasilania pamięci się przegrzewa i mi wywala kwadraciki mimo, że VPU nie zaskakuje w ogóle a karta jest stabilna. Także ku przestrodze dla posiadaczy szafirów jakby chcieli je nakarmić 1,35-1,4v może to się źle skończyć. co powiecie na to ? http://www.agito.pl/seria-hd-4000/his-rade...054.341704.html jakiś nowy ? wygląda jak pcb szafira bez radiatora na sekcji zasilania i cena dobra :) Edytowane 6 Marca 2009 przez Art385 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Znaczy, że co? robiłeś pencil moda? Na gpu i ram? I co wyniki takie same, czyli nic to nie dało? Bo aż mi się nie chce wierzyć! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 co powiecie na to ? http://www.agito.pl/seria-hd-4000/his-rade...054.341704.html jakiś nowy ? wygląda jak pcb szafira bez radiatora na sekcji zasilania i cena dobra :) Że kryzys jest coraz bardziej widoczny. Toż to Palit z niebieskim PCB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Znaczy, że co? robiłeś pencil moda? Na gpu i ram? I co wyniki takie same, czyli nic to nie dało? Bo aż mi się nie chce wierzyć!o ram mi chodzi nic nie daje dodatkowe napięcie, karta jest stabilna bez vmoda w okolicach 2100 na pamiątkach ale mam czarne kwadraty programy jak ATT czy CCC jak jedzie ze znajdowaniem częstotliwości to zatrzymują się na 2380 ale przy tej częstotliwości mam już kolorowe kwadraty :) a karta stabilna rofl np. w Burnoucie mogę grać przy pamięciach na 2080 z AA bez problemu w Drakensang z AA max 1880 wyżej i kwadraciki także 100% się przegrzewają jak daje 2,1 to nic nie pomaga, karta stabilna mogę gierzyć, VPU nie zaskakuje ale kwadraciki zaskakują tak samo, qimondy się strasznie grzeją to u nich norma w ref. 4850 są chyba jakoś chłodzone z tego co pamiętam a tu nie. Moja karta na vmoda na rdzeniu ładnie reaguje 810mhz@1,305 :) mi styka wyżej nawet nie puszczam bo wsadziłem coolermastera 120mm z obudowy :) do mojego chiefteca. Karta ma przy 810mhz tempy już wysokie ponad 80 i jest głośna a na 700mhz na których jadę teraz też nie za cicha a stwierdziłem, że mogę dorzucić 80 dyszek bo do grania w 1360x768 to mi karta stykanie na długo nawet na 575mhz ;) byle tylko pamiątki schłodzić i mogę z nią żyć jeszcze nawet rok. Trymek Bingo rzeczywiście to palitowske PCB tak właśnie mi przypominało coś niby mojego szafirka ale jakieś za małe :) dobrze, że zostawili hynixa kostki bo sekcja zasilania pamięci powinna znajdować się prawie przy nich po drugiej stronie pcb no chyba, że przenieśli pod śledzia ale wątpię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Witam! Mam możliwośc wymiany gwarancyjnej mojej starej karty z dopłatą i zastanawiam się nad kartą pokroju 4830 za około 460 zł u mnie w mieście. Więcej kasy nie mam i jest to suma dla mnie nieprzekraczalna. W przyszłości dojdzie do karty Accelero s1. Ile można maksymalnie wyciągnąć na kręconej 4830 z V modem z Accelero na codzień (nie do hwbota :) )? Ile taka wyżyłowana karta wyciąga w 3dmarku 06??? Czy ewentualnie orientujecie się czy 4830 z V modem będzie wydajniejsza od 9800Gt również po V modzie. Nie zależy mi na ciszy :) Proszę o w miarę szybkie odpowiedzi bo jutro (14 marca) planuję kartę zamawiać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 do kręcenia to model MSI ale one są po 520. Jak nie to referent hisa ale są już nowe wersje na małym pcb więc z nimi to nie wiem jak do niego z vmodami chyba brak. Szafirek vmody zarówno dla pamięci jak i rdzenia, niski V na rdzeniu na starcie dobrze wróży na podkręcanie, mamy też asusa z fabrycznie podkręconymi pamięciami ale te karty dziwnie potrafią paść nawet w tym wątku ktoś się skarżył, na zagranicznych forach tez trochę jest, że niekręcona karta zdechła itd. Pewnie jak za 460 to albo HIS nowy albo szafirek więc brałbym szafirka bo wszystkie vmody już obczajone ;) Czy będzie szybsza od 9800gt po vmodzie ? tak będzie na accelero S1 z wentylem 24/7 800mhz na rdzeniu tak super bezpiecznie przy 1,3v co do 3dmarka seria 4XXX ogólnie sobie kiepsko radzi w 3dm06 moja na 700mhz ponad 12k punktów ale już w Vantage sprawa jest inna i karta pokazuje co potrafi. Dobrze, że masz procka na 3,2 bo kartę zdaje się dławić wszystko poniżej 3ghz a 3,2ghz wydaje się w sam raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Generalnie to planuję kupić Gainwarda (za względu na dobry serwis :) ), choć w podobnej cenie jest u mnie Sapphire, to nie wiem jak u niego jest z reklamacjami. Innych modeli nie przewiduję bo są dość drogie. Zależy mi na dobrze krętliwym referencie bo zaraz Accelero S1 z dwoma 120 dojdzie to nie chcę dopłacać za jakieś wymodzone chłodzenie co zaraz do szafy pójdzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Gainward no cóż widzę ma to samo PCB co mój martwy HD3870 co się nie chciał podkręcać wyżej niż 40mhz nawet po Vmodzie :) bo miał jakieś zabezpieczenie przed OC cokolwiek wyżej i robił cyrki w każdym razie ja bym tego gainwarda nie brał, S1 założysz na Szafira a podkręci się na pewno na 690-700 bez grzebania a lepsze sztuki wymiatają tak jak grafa Lowermana 770/2100 bez vmoda :) moja robi 700 bez grzebania poza tym 800mhz na rdzeniu to górna granica wytrzymałości dla twojej zasiłki mój chieftec 400W przy 800 już się poci choć jeszcze daje rade . Co do serwisu szafira jest spoko ale ich karty raczej się nie psują jak nie przesadzisz z fantazją :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 (edytowane) ART385 dzięki za sugestie :) Tu znalałem coś o Vmodzie do Sapphire\'a 4830: http://forums.extremeoverclocking.com/show...ad.php?t=312599 V core V mem http://www.postimage.org/image.php?v=aV12hJDS Dodatkowo jeszcze podpytuję się odnośnie tych V modów na www.xtremesystems.org zobaczę co na to specjaliści... A ten Sapphire to ma podwójną sekcję zasilania??? bo tak to dla mnie wygląda... Edytowane 14 Marca 2009 przez Kipps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 (edytowane) niestety 2 fazowa ale spoko jest tylko nie karmić grafy napięciem wyższym niż v1,35 aby być absolutnie pewnym a przy accelero S1 myślę że można ją cisnąć a przy tym napięciu to myślę że ~850mhz spoko :) poza tym nawet msi z sekcją 4+1 powyżej 900mhz na ostrym Vmodzie raczej się kończą no i szafirki mają przynajmniej mój w stresie 1,16-1,18v gdzie inne mają ponad 1,2 w stresie wiec trochę ołówka i 760-770 przy v1,24-1,25 gdzie w innych modelach na podobnych napięciach dochodzą do 720-740 bądź do takich samych 770 Oblukaj tu http://www.overclock.net/ati/447069-4830-club.html masz sporo info o 4830 a tu odnośnie modowania http://www.overclock.net/ati/436563-hd4830...ts-updated.html obczaj to http://www.techpowerup.com/gpuz/w22gr/ gość ma zrobione hardmody troche więcej pod 1 linkiem Edytowane 14 Marca 2009 przez Art385 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Na PCL zmodowali Szafira 4830 na 800 usu :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...