Skocz do zawartości
DziubekR1

Radeon Hd 4830

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma problemu o to mój biosik :)

http://www.speedyshare.com/494941801.html - BIOS DLA KART NA QIMONDACH

Od razu ostrzegam aby nie próbować flashować karty na Qimondach biosem od Kippsa. Po flashu wita nas piękne czarne tło na LCD z napisem brak sygnału komputer pięknie startuje ale obrazu brak :) także gdybym nie miał mojej niezawodnej bedzie z 11 letniej S3 Virge :) to bym był teraz w czarnej [gluteus maximus].

Także dla potomnych dodaje napis obok biosu do czego to

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no cóż bywa, nawet nie wiem czy jest sens bawić się w pakowanie biosa od 4850 aby skręcić pamięć na 2100 skoro NightKinga wynik to kilkadziesiąt pkt więcej w 3dmarku tyle, że ja mam rdzeń niżej ustawiony i pamięci o 140mhz a mimo to różnice minimalne. Dobra nie ważne skończy mi się zjazd na uczelni to zobaczę jakie tempy ma karta na S1 i rdzeniu na 800mhz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja wersja biosu to: VER011.013.000.000.029705

Art385, no u mnie montaż odbył się bez problemów, zresztą spójrz na fotorelację z montazu :)

Ja lecę na 2000 na pamiątkach, przy 2100 już pojawiają się leciutkie arty mimo radiatorów więc 2000 wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.

Pozdro

Edytowane przez Lowermann

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie zeszlifowałeś radiatora to nie ma bata aby ci rdzeń przylegał bo heatpipe zaczepia o radiator lekko chyba że tak skręciłeś, że odkształciłeś PCB a wtedy nie zdziw się jak bga popuszczają i będzie end dla karty bo tak tez można. To fajnie wygląda niby radiator się nie odkleja niby spód S1 jest równo a badziewie nie ma kontaktu.

Właśnie lola zaliczyłem wiatrak na min skręcony zamknięta buda a mam dość ciasną CM Elite 334 wszystkie wiatraki w budzie na minimum a w idle 30 stopni rofl kocham to chłodzenie.

Lowermann zauploduj biosa gdzieś bo chętnie sprawdziłbym czy spasuje do mojej karty, widać jest z tego samego miotu :) tylko koniec jest inny

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja miałem problem z założeniem Accelero s1 właśnie przez ten jeden radiator pamięci haczący o heatpipe'a, ale jakoś udało mi się radiator przykleić nie centralnie na kości, lecz przesuniętą lekko w stronę kondensatora, tak by heatpipe się mieścił.

Szlifowałem jedynie podstawkę accelero:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

nie bawiłem się w porównywanie temperatur przed i po szlifowaniu lecz od razu jak kupiłem accelero to wypolerowałem podstawkę :)

No już załatwiłem problemy ze sterownikami i już wiem jak się kręci moja karta

710 mhz na rdzeniu i 1260mhz na pamięciach. Te Samsungi kręcą się jak szalone, he, he. To taktowanie to tzw Full Stabile, bo to najwyższe taktowania na których karta przechodzi 3dmarka06, Tropica oraz Crysis Warhead benchmark (w 3dmarku max na rdzeniu stabilnie było i 750). Moim zdaniem najbardziej rdzeń obciąża Crysis, a Tropic najlepiej katuje pamięci...

Temperatury Idle na tych taktach to 39 st, a w stresie 20 minut Furmarkiem:

Dołączona grafika

Zaznaczam, że mam otwartą budę (stary model z przed 10 lat, który po prostu nie ma otworów wentylacyjnych :) )

Teraz kolejnym etapem będzie pencil mod.

Czy nie za wysokie waszym zdaniem te temperatury MEMIO i SHADERCORE?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś bardzo wysokie, skręć pamięci w dół bo to dla kontrolera pamięci zdrowe nie jest :) a tak btw nice :) moim najnowszym najbardziej super benchem który katuje nie wąsko pamięć, rdzeń wygrzewa prawie jak furmark jest The Lost Remnant Bench.

a tu moje tempy najwyższe jakie trafiłem, po kilku pętlach

Dołączona grafika

jak widać po 24 godzinach pasta zaczyna lepiej działać przyprawiając mnie o kolejne opady szczeki bo znów straciłem sporo stopni wczoraj przy tych samych obrotach miałem 57 stopni także :)

ps. Dzięki Lowerman ciekawe czy ruszy moja z biosem od wersji na pamięciach Hynixa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko OC miernik w molexa full obciążenie i patrzę jak pływa :) mam chiefteca 400W według producenta 348W obciążalność na 12v świetny zasilacz tylko odrazu fanswap bo głośny jak odrzutowiec :)

Btw bios od Lowermana śmiga :) nawet się Ati flash nie burzył, poszło bez ostrzeżeń sprawdzę OC

Przejrzałem twój bios w RBE Kipps i łoł zupełnie inny w jednej ramce masz nawet takty z 4850 wpisane :) w żadnej ramce nie ma jakie napięcie za to karta Lowermana idzie na podbitym napięciu tylko nie wiem na jakim pewnie koło 1,23/24 v bo mam ołowkiem podbite napięcie lecitko gdzieś o 0,01v aby stabilnie szedł na 700 a teraz na mierniku pokazuje 1,25v btw wygląda na to że pamięci na 2000 mhz są stabilne zaraz sprawdzę ile mogą wyciągnąć :)

max 2030, bardzo drobne arty do 2080 może im prądu brakuje :) ale to już nie dzisiaj pobawię się może jutro może w poniedziałek

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Art weź pod uwagę to, że u mnie na standardowym biosie nie da się w ogóle kręcić. Tzn. rdzeń kręci się jak szalony, ale pamiątki dochodzą do żałosnych 950 MHz. Więc sens jest i to głębszy...

Światełko w tunelu pojawia się przy biosie Lowermann'a, za chwileczkę zapakuję go do swojej karciochy i zdam relację ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i kiszka pamięci po godzinie grania wysypują się tak samo powyżej 980 nawet przy podniesionym napięciu czyli to samo :( NightKing ty korzystałeś z biosa HD4850 referenta czy HD4850 dual slot jakby co mógłbyś mi podesłać na maila lub podlinkuj tu bo jak chce wycisnąć pamięci to zapakowałbym ten co masz ty teraz.

dobra znalazłem jakiegoś od dual slota zaraz sprawdzę

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i kiszka pamięci po godzinie grania wysypują się tak samo powyżej 980 nawet przy podniesionym napięciu czyli to samo :( NightKing ty korzystałeś z biosa HD4850 referenta czy HD4850 dual slot jakby co mógłbyś mi podesłać na maila lub podlinkuj tu bo jak chce wycisnąć pamięci to zapakowałbym ten co masz ty teraz.

Od dual slota oczywiście, referentów nie łyka.

http://www.techpowerup.com/vgabios/20721/S...512.080723.html Spokojnie przechodzi ATiFlashem ;)

Z tym, że automatycznie zmieni Ci się DevID na 944E, co oznacza, że GPU-z nie działa (caps śmiga) sterowniki trzeba ręcznie przez menedżer urządzeń i zamiast CCC, ATi Tray Tools, to tyle.

BTW. K!pps zazdroszczę graficzki.

Edytowane przez NightKing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no u mnie driverów na Win7 nie chce przyjąć z uporem maniaka instaluje windowsowe i za grzyba nie mogę mu przerwać i zainstalować catalystów za to CCC działa normalnie no ale cóż karta na tym biosie to kaleka wracam do swojego pierwszego na niskim napięciu bo żaden mi nic nie daje

edit:

Znów na swoim biosie wszystko śmiga elegancko mogę iść na wykłady

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam gdzieś i tak gram w 1360x768 w AA i zysk z OC pamięci jest mizerny za to już bez AA i AF jest już rzekłbym daje zysk w porywach 3-4 klatki więcej ja zaraz sobie podobija napięcia w moim biosie i już tak zostawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie przypomniałem, że przecież oprócz kości to różnią się karciochy wyjściami. Jeden model ma 2xDVI, a drugi DVI + HDMI (nie wiedzieć czemu ten model jest wyceniany niżej). I to może być przecież ta niezgodność która powoduje, że bios nie przyjmuje się na kartę. Ja mam mam wersję DVI+HDMI...

A i sprawdziłem te napięcia na lini 12V:

w IDLE na standardowych taktach: 12.22V

w Stresie na standardowych taktach: 12.10V

w Stresie na podkręconej na 710/1260: 12.03V

Czy takie spadki napięcia są jeszcze w granicach normy czy już powinienem się martwić przed pencil modem??

Edytowane przez Kipps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spadek spory ale raczej martwić się nie powinieneś ja zaraz spróbóje przeflashować bios HD4850 ze zmienionym ID na 4830 może drivery zadziałają :)

edit: nic z tego lol system dostaje głupawki po zmianie id

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elo dzis przyszła mi karta 4830 hisa z iceQ ! ogolnie jestem zadowolony

tylko zabrałem sie za podkrecanie ! ustawiłem w ccc 700 na rdzen i 950 na pamieci !

test w crysisie przeleciał ! tylko potrzebuje jakies testy na artefakty oraz dobry program do mierzennia temp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znajdź sobie pencil moda do referenta HD4850 to samo się maluje badziewie bodajże R710 :) u mnie voltowanie pamięci nic nie dawało.

Dziś położyłem po zabawie z accelero AS Ceramique i dramat memio w benchu max 66stopni w furmarku 75 wtf

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej, poszukam - dzięki ;) Ja natomiast zrobiłem lekuchnego vmoda na gpu i powiem szczerze, że gra była warta świeczki, ale głębszymi spostrzeżeniami podzielę się później.

/

No i po małym vmodzie - 750/2300 . I wszystko wygląda na to, że będą to stabilne wartości, ale jeszcze muszę ją trochę wygrzać.

Edytowane przez NightKing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pencil modzie z 1.26V na rdzeniu na 1.37V podkręciłem stabilnie na 800/1260mhz (2520 efektywnie). Niestety rdzeń słabo się kręci, a na razie karta na tyle mi się podoba, że nie będę jej katował większym napięciem. Sekcja zasilania w Furmarku jest bardzo ciepła....

Stabilność sprawdzona Crysis Warhead Benchmark w loopie 4-5 razy oraz W Unigine Tropic i oczywiście 3Dmark06. To zegary które będę stosował na codzień i powinny być stabilne w grach. Nie szedłem na rekord bo mam za słaby procesor żeby się pokazywać w Hwbocie :E

Wyniki w 3Dmarku06:

Dołączona grafika

temperatury w stresie Furmarkiem po 25 minutach na Accelero S1 to:

Dołączona grafika

Chciałem jeszcze sprawdzić pencila na pamięciach, ale raczej schemat podany wcześniej odnośnie rezystora R710 jest u mnie zły bo na tym rezystorze mam opór 3940 omów....

Ale i tak pamięci idą bardzo dobrze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie ci sie kręci :D

moj idzie tylko 690-950

chciałem dac 700-1000 to wyskakuje bład po kilku minutach grania w crysisie ?

niewiecie co zrobic zeby poszło delej ?

temp nie ma za wielkich bo 50-55 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie ci sie kręci :D

moj idzie tylko 690-950

chciałem dac 700-1000 to wyskakuje bład po kilku minutach grania w crysisie ?

niewiecie co zrobic zeby poszło delej ?

temp nie ma za wielkich bo 50-55 stopni

H2O trafiłeś na Sapphire z niskim napięciem rdzenia tak jak ja ramy na nich słabo idą ale mój 810mhz robi już na niecałym v1,31 także coś za coś

Kipps ładne takty :)

Soreks twój Gainward to to samo PCB co na HD3870 więc pencilmoda zrobisz bez bólu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi