sorek Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Art: no nie wiem... trochę boje isę o chłodzenie, choć w sumie tych 70*C w furmarku nie przekracza a w grach ledwo 60*C dochodzi... Mhh... masz jakiś link do tego pencil moda? Wolałbym vmoda szczerze, ale cóż, czasem nie ma innego wyjścia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H20 Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 (edytowane) Hmmm podkręciłem mojego Hisa do 690/1000 tylko niepokoją mnie temperatury sięgają rzędu 70 stopni ale w tescie z crysisa przechodził 12 razy i nie było zadnych artefaktów mogą byc takie tempy czy juz chamowac sie z kreceniem bo chcesz chociaz te 700/1000 osiągnąc Edytowane 28 Marca 2009 przez H20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czater Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Chłopaki a opłaca się wziąć 2x4830 czy może lepiej 1x4870? Mam płytę na P45 więc mam 2x PCie 2.0 (które działa w CF jak 2x Pcie 16x) i w sumie nie wiem co by było lepsze.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Chłopaki a opłaca się wziąć 2x4830 czy może lepiej 1x4870? Mam płytę na P45 więc mam 2x PCie 2.0 (które działa w CF jak 2x Pcie 16x) i w sumie nie wiem co by było lepsze.... Raczej 8x + 8x wiem bo tez mam płytę na P45 i miałem na niej crossfire. Imho 2 x 4830 będzie szybsze ale może wystąpić tzw microstuttering. czyli mikro przycinki, twój wybór :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Sorek o ile pamiętam na tej stronie to jest :) www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?p=3571907 ale nie powiem ci dokładnie bo badziewie nie chce mi się wczytać a dodać papu możesz ale wcześniej sprawdź miernikiem jakie masz napięcia na starcie. Czater HD4830 w CF jest szybsze od 4870 choć teraz 4870 staniało ;) więc jak tam chcesz ;) H20 nie wiem, HIS iceQ nie jest referentem, możesz spróbować podbić napięcia w biosie może coś da a kręcić dalej możesz spokojnie byle nie dochodziło do 80 stopni poza tym w grach odejmij 10 stopni bo fur rozgrzewa straszliwie. Ja oficjalnie zostawiam kartę na 690/960 ewentualnie zastanawiam się nad puszczeniem jej na 500mhz i zobaczyć czy da radę w pasywie poniżej 70 stopni na furze przy dobrze wietrzonej budzie jeśli tak to zamiast overclocka karta dostanie downclocka bo do 1360x768 to by mi styknął 4670 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorek Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 (edytowane) Art: stronka mi nie działa, a szukałem dzisiaj. Bawiłem się za to w biosie, podmieniłem biosa ustawiając biosowe napięcie (w Ati Bios Editor) na 1,158v - takie było najwyższe do wyboru. Standartowo nie wiem jakie jest, ale raczej podobne. Do tego zrobiłem sobie \"fanfixa\" i troche obniżyłem granice temperatury przy której mają się wyższe obroty załączać. Przy 80*C ma być już 100% więc jest git ;) Choć troche się przestraszyłem, bo musiałem robić reseta bo się zacięło podczas flashowania (czekałem ok. 10min) i dobrze bo się okazało ze się bios wgrał tylko potem karta nie wstała systemowo ;) Szkoda, że wybieranie wyższego napięcia jest niemożliwe, chyba, że jest jakiś myk w tym programie. EDIT: Możecie przetłumaczyć na sorkowy? ^^ To dla Gainwarda 3870 - prawdopodobnie dla 4830 też ;) Choć jest dość sporo różnic pomiędzy moją a tą płytką PCB ;/ http://www.ewetel.net/%7Ebernd.hille/3870HD.JPG Edit 2: To moja, sorki za słabą jakość ale aparat w N70 woła o pomste do nieba ;) http://img9.imageshack.us/img9/2329/zdjcie153.jpg Edit 3: I 3 PCB. http://www.forumpc.pl/index.php?act=attach...ost&id=5453 W załączniku daje co zamalować, ale mam pytanko: gdzie mam mieżyć opór na tym PCB? Edytowane 28 Marca 2009 przez sorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Opór mierzysz na rezystorze który malujesz ołówkiem w przypadku ostatniego zdjęcia zaznaczony na żółto (oczywiście jeżeli to ten rezystor odpowiada za kontrolę napięcia). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorek Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 A napięcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Napięcie mierzysz na spodzie cewek (według schematu dla odpowiedniej karty) przy włączonym komputerze podczas obciążenia karty graficznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorek Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Ehe, git. Jest jeden problem - nie mam schematu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czater Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 A to że mam CF będzie na PCie 2.0 8x bardzo ograniczy wydajność? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 Ehe, git. Jest jeden problem - nie mam schematu ;) Co do mierzenie napięcia to nie problem bo jeśli nie zewrzesz jakiś styków to karty nie spalisz.... A napięcia na spodzie cewek w okolicach 1.15 - 1.25V będzie odpowiadało za rdzeń a w okolicach 2.02 - 2.06 powinno odpowiadać za pamięci. Tych cewek nie ma dużo więc z mierzeniem napięcia nie ma najmniejszego kłopotu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janoszu Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 A to że mam CF będzie na PCie 2.0 8x bardzo ograniczy wydajność?Może nie bardzo, ale o kilka procent z pewnoscią. W necie niegdyś znalazłem test, który obrazował CF w modelach P45 oraz X38 płyt głównych. Poszperaj :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czater Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 No i z testów wynika że 8x + 8x na P45 jest szybsze od 16x + 16x na X38 :P A te micro ścinki to z jakich przyczyn? BTW 3GHz e4300 będzie ograniczał radki czy nie? Jeśli tak to z 3.2-3.5 styknie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorek Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Co do mierzenie napięcia to nie problem bo jeśli nie zewrzesz jakiś styków to karty nie spalisz.... A napięcia na spodzie cewek w okolicach 1.15 - 1.25V będzie odpowiadało za rdzeń a w okolicach 2.02 - 2.06 powinno odpowiadać za pamięci. Tych cewek nie ma dużo więc z mierzeniem napięcia nie ma najmniejszego kłopotu :) Ok, a co z vmemory? Tzn. jego zmianą? Podobno na tej karcie można, a nie znalazłem nigdzie opisu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Mnie też się nie chce za kogoś jakiegoś schematu szukać, więc w tej kwestii musisz wykazać własną inicjatywę... Możesz ewentualnie wrzucić dokładne zdjęcia kontrolera pamięci z karty na xtremesystems.org i liczyć że oni rozkminią który rezystor odpowiada za napięcie pamięci... Potem w sprawach technicznych wal do mnie śmiało, to co będę mógł Ci pomóc z vmodem to pomogę. Pamiętaj jednak, że kartę najłatwiej jest uszkodzić przez zmianę napięcia dla pamięci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorek Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 (edytowane) 1,15v idle i 1,17v w stresie dla rdzenia. Dla pamięci nie udało mi się znaleźć, ale w takim wypadku nie będę kombinował ;) Edytowane 31 Marca 2009 przez sorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 No i z testów wynika że 8x + 8x na P45 jest szybsze od 16x + 16x na X38 :P A te micro ścinki to z jakich przyczyn? BTW 3GHz e4300 będzie ograniczał radki czy nie? Jeśli tak to z 3.2-3.5 styknie? tia...źródło? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 (edytowane) 1,15v idle i 1,17v w stresie dla rdzenia. Dla pamięci nie udało mi się znaleźć, ale w takim wypadku nie będę kombinował ;) dla pamięci szukaj od strony kontrolera pamięci :) wygląda, że zdjąłeś poprawnie czyli w okolicach v1,3 możesz liczyć na 790mhz-800 PS. ja doznałem szoku właśnie podbiłem napięcie w biosie na max czyli 1,26v przy mega hiper obciążeniu z AAx8 i AF16 dokręca prawie do 1,28 dokładnie 1,277 przy niższych AA lub bez 1,26v. Przy max AA sie najlepiej testuje i wygląda na to ze moja karta bangla stabilnie na 790 mhz szkoda, że mój zasilacz wygląda jakby nie mógł dostarczyć odpowiednich ilości prądu aby nakarmić kartę do tego zdradza już oznaki wachania napięć na dłuższych dystansach w Furmarku także dobry rdzeń mi się trafił i lipnymi pamięciami :) Edytowane 1 Kwietnia 2009 przez Art385 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czater Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 (edytowane) tia...źródło? Szukam już, tylko coś nie mogę znaleźć ;/ Choć lepiej by było jakbym dostałem odp na moje pytanie odnośnie procka EDIT: proszę ;] http://www.madshrimps.be/vbulletin/f22/cro...8-vs-p35-45871/ Edytowane 1 Kwietnia 2009 przez czater Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 (edytowane) hehe ostatecznie 780mhz bo po 7 pętli 3d smarka na lasku raz załamał się delikatnie cień :) po dłuższych testach z problemem o małym przyroście przy wyższych taktach stwierdziłem, że to nie wina zasilatora tylko procesora, za mało mhz :( no ale tu nic nie poradzę bo mam padakę idącą na max 3,3 w każdym razie 7400pkt na GPU w Vantage'u pękło :) Czater i chyba nie znajdziesz ;) Edytowane 1 Kwietnia 2009 przez Art385 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czater Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 znalazłem ;] http://www.madshrimps.be/vbulletin/f22/cro...8-vs-p35-45871/ jest jak byk pokazane xd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 no rzeczywiście w 1 teście jest inaczej a w dwoch nastepnych ma trochę szybciej O_o anyłej przeczytałem tylko kilka zdań bo więcej mi się nie chciało i opierają się na rożnych testach z tweaktown i legionH i zrobili składaka, ogólnie dziwne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H20 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 a ja mam takie pytanie jak najprosciej zmienic zasilanie rdzenia ? mozna jakos programowo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 no rzeczywiście w 1 teście jest inaczej a w dwoch nastepnych ma trochę szybciej O_o anyłej przeczytałem tylko kilka zdań bo więcej mi się nie chciało i opierają się na rożnych testach z tweaktown i legionH i zrobili składaka, ogólnie dziwne :)PCI-E 2.0 x8 szybsze niż PCI-E 2.0 x 16 no spoko :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czater Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 ale na P45 i weź pod uwagę że karty wzięte o testu mogły nie wykorzystywać w pełni x16 a właśnie x8 było ich maxem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NightKing Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Wróciłem do oryginalnego biosu, karta śmiga na 760/1900. 3Dmark06 prezentuje się następująco: :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
21szpak Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Pytanko. Czy ma ktoś problemy w grze H.A.W.X na sterach 9.3? Problem polega na tym że ekran tak jakby zmienia rozdzielczość z podziałki 4:3 na 16:9 i obraz drży (mryga) a w raz z nim pojawiają się dziwne trzaski w głośnikach. W Call of Duty 5 wszystko ok w HF2 także, karta przetestowana w Furmarku i wszystko ok. Widocznie to błąd sterów ale jeśli ktos ma podobne problemy to nich napisze. Problem występuje w WIN XP SP3 jak i w Windows 7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Pytanko. Czy ma ktoś problemy w grze H.A.W.X na sterach 9.3? Problem polega na tym że ekran tak jakby zmienia rozdzielczość z podziałki 4:3 na 16:9 i obraz drży (mryga) a w raz z nim pojawiają się dziwne trzaski w głośnikach. W Call of Duty 5 wszystko ok w HF2 także, karta przetestowana w Furmarku i wszystko ok. Widocznie to błąd sterów ale jeśli ktos ma podobne problemy to nich napisze. Problem występuje w WIN XP SP3 jak i w Windows 7 U mnie wszystko ok żadnych problemów na w7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NightKing Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Ktoś "uprzejmy" najprawdopodobniej dał feedback do ATi, bo w 9.4 zablokowali w sterownikach Dev ID944E, tak to jest się kuźwa odezwać gdzieś w sieci... :/ Sami z siebie raczej tego nie zrobili :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...