Skocz do zawartości
DziubekR1

Radeon Hd 4830

Rekomendowane odpowiedzi

to można przeflashować biosem 4850 i zmienić ID na 4830 wtedy ID wyskakuje poprawne ale driverów i tak nie mogłem zainstalować pod Win7

A co NightKing masz przeflashowanego biosem z 4850 ? przecież chyba wcześniej pisałeś że znalazłes pasujący bios do 4830 czyli no problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekki niedosyt jednak pozostaje :P Na xtremesystems właśnie robi się nowy schemat, może coś się ruszy w kwestii pamięci (u mnie ten vmod też nie działa).

Oki, doki. Zrobiłem swoje sterki, bazowane na 9.3 i instalują się bez żadnych kombinacji na biosie od HD4850 ;) Jakby ktoś chciał to mogę wrzucić na jakiś upload, albo swój serwerek :P

Puszczam feedback do ATi na temat 9.4, bo to jest niedopuszczalne.

Edytowane przez NightKing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy 4830 od Szafira (dual slot fan) posiada regulację obrotów? Jeśli nie, to karta jakiego producenta posiada taką regulację? Potrzebuję sensownej taniej karty, ale nie chcę suszarki..

/ Dzięki Art385 :)

Edytowane przez pasztecik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mnie wlasnie leci ten szafir 512MB za 379zl wlacznie z wysylka. Zobaczymy jak sie sprawuje w WoWie bo moj 1950pro przestal wyrabiac jak podnioslem rozdzialke do 1680*1050 po zmianie monitorka. Roznica miedzy 1280*1024 to jakies 2/5 FPS i stabilnosci minimalnych fps. Zobaczymy co powie moj zwalony mobas bo PCI-E jest uwalone -_-

Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mnie wlasnie leci ten szafir 512MB za 379zl wlacznie z wysylka. Zobaczymy jak sie sprawuje w WoWie bo moj 1950pro przestal wyrabiac jak podnioslem rozdzialke do 1680*1050 po zmianie monitorka. Roznica miedzy 1280*1024 to jakies 2/5 FPS i stabilnosci minimalnych fps. Zobaczymy co powie moj zwalony mobas bo PCI-E jest uwalone -_-

Można wiedzieć gdzie ta karta po tyle stoi ? :)

Chyba trza mojego 9600 768mb sprzedac :]

I czy ma HDMI bo słyszałem ze jest kilka wersji, te z HDMI mają Samsungi 1ns.

Edytowane przez BlackBool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś oprócz mnie ten problem, że całe avivo nie działa pod Vista ani pod 7 a raczej edge enhancement i de-noise, aby korzystać z ustawień kolorów z poziomu avivo muszę wyłączyć EVR ! pamiętam, że na któryś driverach to działało chyba 9.1 teraz instaluje na obu systemach i wszystko jest pięknie ale avivo jest martwe działają tylko pierwsze bety do 7.

I teraz jest najweselsze EE dziala tylko dla wmv a wmv z EE nie da się nawet oglądać za to mkv, avi, mpg po prostu nie działa przy oglądaniu HD to bez EE się nie da żyć a bez de-noise tym bardziej.

Kurde kupiłem sobie kartę Ati dla tych bajerów i oł je już nie działają ciekawe teraz czy powaliło się coś bo Ms coś skopał przy którymś updacie czy ostatnio kodeki nie współpracują z avivo czy Ati coś spartoliło troche dużo tych kombinacji :mur: .

Sprawdzę jeszcze na XP jak działa to się potne bo zupełnie sie od Xp odzwyczaiłem a będę zmuszony na nim siedzieć.

jakby ktoś wiedział o co biega to niech napisze ;)

Edit:

Ok znalazłem w czym rzecz po kilku reinstalkach Xp 32/64 Viste32/64 W7 32/64 i sprawdzenia tylu kodeków, że aż głowa boli bez skutecznie :mur: okazuje się, że to wina rendera przestawiamy wszystko na zwykłe EVR i DX9 i powinno avivo zaskoczyć jak dalej nie działa to odpalamy film i pykamy z evr custom na evr aż zaskoczy i cieszymy się znowu wszystkimi bajerami.

Zainstalowałem 9.4 i oczywiście nie działa :) poddaje się włączę denoise z mpc nędzny to nędzny ale zawsze

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Allegro, teraz jest najtańsza za 357zł + wysyłka. Ale wszystko od różnych allegrowych krętaczy, co wysyłają w 2 tygodnie, lub wcale jak im zablokują konto. Ja jednak postanowiłem dopłacić do 4850.

Karta doszla w piatek, wplacilem w poniedzialek ktory byl wolny ;) Wiec wszystko ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie pytanie. Czy HD 4830 są tak samo awaryjne jak pierwsze wersje? Bo miałem w zeszłym roku do czynienia z Asusem i niestety 3 razy jechał na gwarę z czego 2 razy wróciła ta sama karta z adnotacją że naprawiona. Doprosiłem się w końcu o zwrot kasy i dlatego zwracam się do was użytkowników głównie kart shappire'a czy nie padną po OC ale bez Vmodów. Nie chcę poprostu drugi raz się sparzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sapphire jest nie do ubicia :D to co ja ze swoja już robiłem i ile razy myślałem, że to już koniec a tu twardo działa i działać będzie, asusy nie wiem ostatnio koledze wyzionął ducha po miechu na lekkim oc :lol2: to wymienił na szafira z hdmi i narazie zadowolony. Po OC nie padną nie bój się szukaj wersji z HDMI to będzie się podkręcać na minimum 740-750 a ram tez genialnie na tych nowszy idzie, na pół roku może rok to świetna karta i wiem, że od szafira są pancerne także jak chcesz brać to śmiało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile srednia ida szafirki? Za bardzo nie mam czasu na powolna zabawe i jak dlugo styka chlodzenia szafira przy swietnej wentylacji budy.

Poki co 625/1950 tak na suchu do rozgrzania latam.

Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na stock HD4830 ale zależy w jakiej Gierze bo w takim DMC4 to nie :P ogólnie 9800gt i HD4830 to bardzo porównywalne karty także co byś nie wziął będziesz zadowolony na przeczekanie do przyszłego roku powinny jako tako wystarczyć z OC narazie jedyna gra przy której ta karta kuca straszliwie to Cryostasis nawet crysis tak nie dziabał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczesne testy wskazują, że 4770 będzie szybsza(napewno nie wolniejsza), a nawet mniej prądożerna dzięki nowszej technologii wykonania, więc poleciłbym się wstrzymać do maja*.

Napewno na tym nie stracisz, a 4830 mogą jeszcze spaść z ceny o ile zdążą bo z tego co czytałem to już chyba ostatnie dostawy.

*chyba, że potrzebujesz karty natychmiast to co innego :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczesne testy wskazują, że 4770 będzie szybsza(napewno nie wolniejsza), a nawet mniej prądożerna dzięki nowszej technologii wykonania, więc poleciłbym się wstrzymać do maja*.

Napewno na tym nie stracisz, a 4830 mogą jeszcze spaść z ceny o ile zdążą bo z tego co czytałem to już chyba ostatnie dostawy.

*chyba, że potrzebujesz karty natychmiast to co innego :wink:

przy tym samym rdzeniu na 750 mhz i przepustowości pamięci ~50gb/s 4770 musi być szybsze od 4830 innej opcji nie ma. Gdy podkręcimy 4830 mamy 4770 żrące więcej prądu także póki są tanie na allegro a nie długo się skończą to warto brać bo odsprzedać te karty później za 200-300 nie powinno być dużym problemem nawet po roku bo wydajność mają na dobrym poziomie.

Patrząc na wydajność to zamiast 4850 lepiej wziąć 4770 bo też będzie szybsze @stock. Dodatkowo żyjemy w Polsce a tu sytuacja jest zawsze kosmiczna gdy wchodzą nowe karty także nie napalał bym się przez najbliższe kilka miechów dopóki ceny nie zejdą.

PS. Aurora możesz w RBE sobie podwyższyć limity i przeflashować kartę zmodyfikowanym biosem

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej wątpię aby u nas było 350 przy optymistycznym przeliczniku czyli 100$ + vat masz 400stówki bez marży + dolicz marże 50 zł w zależności od dostępności :D + ewentualne koszty przesyłki. Takie HD4830 zaczęło tanieć u nas dopiero z miesiąc temu a tak to cena była w okolicach nawet ponad 500zł mimo ze zagranicą początkowe 130$ utrzymało się bardzo krótko potem ceny były w okolicach 90-100$ a w stanach z rabatem nawet 70$ :) Polska to jest kraj gdzie nie należy napalać się na nowości, ale życzę powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi