Deliasz Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Szukam kogos kto ma HD 4830 w CrossFire i moze podzielic sie wrazeniami. Czy wystarczy Corsair 520 na ta konfiguracje ?? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 Tak, spokojnie wystarczy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 Panowie uwaga na karty Asusa bo już trzecia pojechała na gwarę z powodu wentyla na karcie i przegrzewania się. Albo mam takiego pecha albo aus nie potrzafi zrobić działającego wentyla do karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ro8aG Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 piszesz o tej karcie ?? http://www.asus.com/products.aspx?l1=2&...amp;modelmenu=2 niedobrze właśnie sie do niej przymierzałem .... mały test tu http://translate.google.pl/translate?hl=pl...1C1GGLS_plPL291 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2008 Niestety o tym właśnie modelu. 1 sztuka wiatrak wariował. 2 sztuka praktycznie nie działał wcale i karta sie przegrzewała. 3 sztuka nie odpaliłą wcale. a Teraz na świętaq zostałem z ciach!ianym 9600GT, który jest za słaby na rozdziałkę 1600x1200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Na 4670 mam takie same chłodzenie , wystarczy odczepić ten plastikowy wyjec i pod spodem jest fajny płaski sporych wymiarów radiator , wystarczy podczepić jakiś wentyl np 12v i niskim kosztem mamy fajne, wydajne i cichutkie chłodzenie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Witam i odrazu ostrzegam przed oddawaniem kart Asusa na swerwis. Wczoraj odebrałem już 3 kartę i ta również nie działa. 2 poprzednie jeszcze jakoś dawały radę w 2D a ta 3 już się nawet nie uruchamia. A jak sie uruchomi to zaraz po załadowaniu sysytemu operacyjnego wyłącza sie monitor. Więc mała rada zwracajcie je odrazu jak się zaczna walić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czater Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Przymierzam się do zakupu tej karty jednakże słyszałem, iż wszystkie testy w których ta biła GF9800GT są już nie aktualne. Dlaczego? A no dlatego, że sterowniki do GFów w nich użytych są stare i nie modne, a nowe tj 18x.x0 znacznie poprawiły wydajność i radek przegrywa z GF. Czy to prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPEEDY2005 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Może to zależy od poszczególnych gier i testów ale ja mam GeForca i nie odczułem jakiegoś nadzwyczajnego wzrostu wydajności po użyciu sterów opatrzonych numeracją 180.xx czy 181.xx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 nie odczułem jakiegoś nadzwyczajnego wzrostu wydajności po użyciu sterów opatrzonych numeracją 180.xx czy 181.xx Bo ten śmieszny gość co gadał, że nowe stery od nv dają kopa ściemniał... Fanatyk jeden. Myślę, że HD4830 to jednak dobry wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Kosztuje teraz kolo 450zl na komputroniku i co ciekawe alledrogo bije juz nawet komputronik ;P Ale co sie dziwic, wiedza ze i tak zejdzie, bo inteligenci to tylko allegro patrza. Ale chcialem o tym: 4830. Wychodzi 386 zł, więc sporo taniej. A kupiłbym 2 do cf czyli 772 zł, no i przesylka. Teraz pytanie czy to sie oplaca ? To jest na poczatek pytanie o gwarancje i przesylke, a nastepnie jak sie ma ten crossfire cenowo i wydajnosciowo do innych kart. Bo w linku w tym topicu wczesniej ten cf bil sporo kart, ale nie znam ich cen. Pobił 280 ocx i 4970. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Moim zdaniem CF to zbędny bajer. Lepiej kupić raz, a dobrze. Za 780zł można już chyba HD4870, na pewno HD4850 kupić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Witam i odrazu ostrzegam przed oddawaniem kart Asusa na swerwis. Wczoraj odebrałem już 3 kartę i ta również nie działa. 2 poprzednie jeszcze jakoś dawały radę w 2D a ta 3 już się nawet nie uruchamia. A jak sie uruchomi to zaraz po załadowaniu sysytemu operacyjnego wyłącza sie monitor. Więc mała rada zwracajcie je odrazu jak się zaczna walić. To Asus ładnie dał ciała. Ale zawsze można kupić jakieś chłodzenie jakąś 120 i puścić na +12. Jak się kręci taki Asus? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 (edytowane) Elo. Witam po stronie czerwonych po dłuższej przerwie. ;-) Sprawiłem sobie niereferencyjnego Sapphire'a HD4830 i muszę powiedzieć że jestem z niego bardzo zadowolony. Karta kręci się jak w podpisie czyli raczej ładnie, ale mam kilka problemów z którymi potrzebuje pomocy: 1. pod koniec instalacji sterów 8.12 kiedy instaluje sie CCC dostaje bsoda, w efekcie nie mam CCC choć wszystko śmiga. Jakaś rada? 2. Bez oc karta w idle obniża taktowanie rdzenia do 160mhz co sprawia, że jest zimniej, ciszej i bardziej energooszczędnie. Po oc, karta nie przechodzi w ten tryb, czy da się to jakoś zmienić? 3. Czym zmusić kartę do obniżenia obrotów wentyla na dwóch najniższych stopniach temperatury, tak żeby w idle było cichutko, a w stressie żeby chłodzenie było takie samo? pozdr. Edytowane 7 Stycznia 2009 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Overlord Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 (edytowane) Witam! Rownież zakupilem Saphire 4830 z tym ,że wersje 1gb. Jak na razie kreci sie 700/1075 . I tu mam pytanie czym podkręcałeś powyżej 700> bo ja referencyjnym programem i nie moge przeskoczyc na wiecej. probowalem instalowac ati tool ale > wiesza sie program i doopa :angry: . Poza tym windows co uruchomię kompa szuak sterownikow pci(związane jest to z radeonem)> chodzi mu o te sterowniki do dzwiekowki na radeonie? Z góry dzieki za odpowiedz i pozdrawiam! Edytowane 10 Stycznia 2009 przez Overlord Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 11 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2009 riva tunerem, który został mi w systemie jeszcze po 8600gt. Teraz zrobiłem reinstall i sam nie wiem czy bd to działać, ale spróbuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArekW Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2009 Witam. Poza tym windows co uruchomię kompa szuak sterownikow pci(związane jest to z radeonem)> chodzi mu o te sterowniki do dzwiekowki na radeonie? Z góry dzieki za odpowiedz i pozdrawiam!Ja od wczoraj mam tę karciochę. Instalowałem sterowniki z płyty dołączonej i dźwięk z radeona zainstalował się. Chodzi o dźwięk dla łącza HDMI które ta karta obsługuje. Ogólnie wszystko ruszyło bez problemów. Przeskoczyłem z GF 8600 GT i skok wydajności jest odczuwalny. Bałem się o hałas trochę, ale niepotrzebnie, karta cicha. Na początku myślałem że wentylator zepsuty, ruszył po kilku minutach dopiero :blink: To chyba dlatego, że mam ok 10-15 stopni w pokoju :rolleyes: Pozdrawiam, Arek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonek29 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Witam, czy ktoś może wie/ma/zna fanfixa do tej karty, kupiłem dzisiaj i straszna suszarka, po prostu hałas jest okropny, ktoś wie czy da się coś zrobić z tym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Referent? W CCC znajdziesz regulację wentylatora. Ustaw na 25% i będzie cicho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 (edytowane) Na twoim miejscu zastanowilbym sie nad twoim pytaniem jako , ze mozesz wylapac za ten idiotyzm bana. Google przestalo dzialac? Fraza fanfix i panel ccc. Edytowane 16 Stycznia 2009 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonek29 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Tak, się składa że panelu CCC nie ma sterownia wentylatora, po drugie umiem używać google, i znalazłem fanfixy, ale nie działają, może ktoś mi np. wyjaśni jak to dokładnie zrobić. Sprawdzałem RivaTuner, Ati Tray Tools, Speed Fana itp. żaden program nie widzi obrotów wentylatora. Nigdzie nie mogę znaleźć działającego fanfixa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Skoro nie dziala jedno , nie dziala drugie to podepnij to pod fan mate... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 (edytowane) Że co? Edytowane 16 Stycznia 2009 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Czesc Asusow jak i kart po modach biosa na bios Asusa ze wzgledu na oc tracila mozliwosc regulacji , to jest 4830 i mozliwe , ze sam z siebie nie pozwala na regulacje - jesli tak to fan mate , jakis kontroler , troche checi i po problemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonek29 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Co to jest ten Fan Mate? Co do tego screena, to ja takiego czegoś nie mam, po prostu tylko podkręcanie, ale regulacji nie ma. Mam niby najnowszą wersje Catalysta 8.12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Fan Mate to regulator obrotów od Zalmana - do kupienia za 10 zł. Heh, myślałem, że 4830 też mają softową regulację obrotów. Tak więc zwracam honor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonek29 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 A może to dla tego że moja karta ma podwyższone taktowanie pamięci (normalnie HD4830 ma 1800MHz) a moja ma 2000MHz. Czy jesteście pewni że nie da się nic softowo zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Mozesz sprawdzic Riva , tylko ze jesli CCC nie dziala tak i pewnie Riva nie pomoze. Zostaje pewnie sterowanie napieciem przez kontroler , najtansze za 10 zl - fan mate , albo na panel do zatoki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonek29 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Sprawdzałem w Riva Tuner, da się regulować, ale nic to nie daje, karta tak samo pracuje, zrobiłem wszystkie te: http://www.pcmech.com/forum/showthread.php?t=200979 fanfixy i nie pomogło, tyle że teraz w GPU-Z widać ile procent obrotów jest, ale ta wartość też jest nie prawdziwa, bo jak zatrzymam wentylator to nadal jest 40%. A może da się to jakoś rozwiązać poprzez inny BIOS, szukałem jakiś bios mod'ów ale większość jest na clocki pamięci 1800 a ja mam 2000 więc wole sobie karty nie zmniejszać taktowania, zastanawiam się czy jest nie oddać, bo mam taką możliwość i wziąć coś z Nvidi np. 9800GT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 (edytowane) Bios Ci nic nie da , karta widocznie nie ma w ogole sterowania wiatrakiem. Gdyby miala "automat" to FF i Riva dzialalyby , a u Ciebie nie gra. Pewnie kabel 2 zylowy w wiatraku bez mozliwosci sterowania napieciem. Edytowane 17 Stycznia 2009 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...