Art385 Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 interesujące :) jakiś link masz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=458394&hl= Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 (edytowane) dzięki zaraz obadam no no bardzo interesujące ciekawe jak mu test wyjdzie to się zobaczy czy to działa naprawdę a możliwie, że działa bo ten szafirek to w zasadzie kropka w kropkę HD4850 dual slot może rzeczywiście biosem przycięli jakby się okazało to prawdą to bym się brał za flashowanie a tak poczekam, zobaczę bo wynik po flashu jest bardzo zbliżony do tego co ja osiągam na Viście 64 przy taktach z sygnatury raptem kilkadziesiąt pkt róznicy więc jestem sceptyczny Edytowane 14 Marca 2009 przez Art385 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cheed Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Składam komputer, mam około 500zł i prawdopodobnie kupię Radeona HD 4830 tylko nie wiem jaki model. Brać Sapphire'a czy tak jak polecają w zestawach na marzec HISa? Karta powinna mieć maksymalnie dobrą wydajność w przyszłości jak zabraknie mocy to będzie troszkę kręcona ale bez przesady nie zależy mi na biciu rekordów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 jak trafisz starego HIS na referencyjnym PCB takiego jak na fotce w polecanych to spoko bierz ale teraz pojawia się pewna akcja HIS przeszedł na PCB jak u Palit a o tych kartach nie mam w ogóle info co ucięli jak to działa itd. także jak trafisz na HIS referenta to bierz jak na takie mało jak to http://www.agito.pl/seria-hd-4000/his-rade...054.341704.html to lepiej szafira. A nie kręcić HD4830 to grzech po prostu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cheed Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Składam komputer nie dla siebie i ta osoba nie jest raczej obyta w podkręcaniu itp ;) Ale jeśli będzie to tak intuicyjne jak w moim GF, czyli z poziomu programu i tylko suwaczkiem powiększam MHz to może jej wytłumaczę. Czyli ten HIS na niebieskim PCB jest dobry i go brać? Miło by było jakby jeszcze ktoś się odezwał żeby utwierdzić mnie w przekonaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 no dobry, jakiego byś nie wziął to będzie ok ale referent his jest ok a podkręcanie w Ati jest bardzo intuicyjne przesuwasz dwa suwaczki w Ati overdrive w sterownikach. Ja osobiście wziąłem szafira ze względu na ciecie zegarów w 2d do 160/250 no i dlatego że był tani :) na dniach jeszcze dostanie Accelero S1 i zostaje u mnie na dłużej ta karta bo jest świetna, także bierz co tańsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H20 Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Hmmm co powiecie na tego ? http://www.agito.pl/seria-hd-4000/his-rade...054.341679.html zastanawiam sie czy go nie kupic ale nie wiem jak z kreceniem ! bo chyba to nie jest pcb od palita ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 brać nie pytać dopiero się pojawiły i do tego tanio bardzo a do kręcenia i tak najlepsza jest wersja od MSI ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H20 Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 No ale msi nigdzie nie idze dorwac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorek Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Witam, zamówiłem Gainwarda 4830 - pytanko, czy będzie możliwość włożenia do tej karty biosu od Gainwarda 4850? Albo czy te karty są podatne na softmody (vmody) tak jak inne z rodziny 4XX0? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H20 Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Hmmmm w sumie niewiem czy dobrze zrobilem zamawiając tego HISA z IceQ4 na tescie na purepc.pl w artykule o radkach 4850 His nie wypada najlepiej ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 (edytowane) Witam, zamówiłem Gainwarda 4830 - pytanko, czy będzie możliwość włożenia do tej karty biosu od Gainwarda 4850? Albo czy te karty są podatne na softmody (vmody) tak jak inne z rodziny 4XX0? nie wiem ale poszukaj Vmoda do gainwarda 3870\Palita 3870 PCB mają to samo więc Pencilmod powinien być ten sam w razie co sprawdź miernikiem na pkt. do mierzenia napięcia czy dalej jest tam napięcie ;) i do dzieła. A gainward 4850 to karta na innym PCB więc raczej nie sądzę aby ładowanie do niej biosu od 4850 było mądre a z tego co znam gainawrda/palita to ten radek już chodzi na podbitym napięciu rdzenia więc testuj pomierz miernikiem i możesz zamieścić odkrycia tutaj na pewno się komuś przydadzą. H2O e tam wypada jak każdy inny no może chłodzenie nie wypada tak dobrze ale HD4830 jest chłodniejszy od HD4850 a potem tego HD4830 łatwo ci będzie zgonić ze względu na ICq4 właśnie. Podkręci sie spokojnie do 700mhz ale z Vmodów nici nici no chyba że vrm jest podobny do innych HD4830 ale rzeczywiście bieda w OC pamięci ale może twój egzemplarz być inny w każdym razie karta jest wypas przynajmniej nie będziesz musiał zmieniać chłodzenia jak ja 110zł w plecy na Accelero S1 i dwa 120 wentyle + przesyłka. A MSI sa w Proline i esc.pl Edytowane 18 Marca 2009 przez Art385 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorek Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Art: w vmody nie chciałbym się bawić - nie mam do tego ręki, a softmoda może spróbuje ;) Z tym, że, przy ustawieniach 700/2050mhz (czyli raczej spoko jak nominalne to 575/1800) grzeje się do 80*C w FurMarku - potem potestuje gdzie indziej. Do tego 40% wiatraczka. Myślicie, że mogę próbować osiągnąć wyższe ustawienia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 tempy OK ale suszarka jest pewnie ? bo jak miałem 3870 na tym samym PCB to suszara była niezła i musiałem podpinac pod fanmate'a. Czym kręcisz ? zleży jakie napięcie na rdzeniu masz stawiam że w stresie koło 1,25 więc myślę że około 740 powinieneś na rivatunerze wyciągnąć a kostki ram jakie to ma ? jak qimondy to może dociągniesz do 2100 bez chłodzenia i na standardowym napięciu (no chyba że gainward też podbił tu napięcia ;) ) a jak samsungi to z 2200 powinno być z palcem w [gluteus maximus] a z chłodzeniem może i z 2300. Co do softmoda biosem raczej wątpię abyś coś zdziałał ale możesz spróbować edytować bios rbe tylko po co :) karta i tak śmiga już zapewne na podbitym z tego co wiem to tylko sapphire chodzi na niższym niż inne bo 1,16-1,18 gdzie inne w okolicach 1,23-1,25 także nie musisz się bawić w softmody Sorek. Karta na taktach co masz teraz ma wydajność HD4850/9800GTX bez plusa także całkiem ok :) Ściągnij sobie Unigine Tropic zamiast furmarka i tym testuj, koniecznie z włączonym na max AA i AF wtedy będziesz wiedzieć dokładnie przy jakich taktach jest stabilna u mnie na furmarku pamięci stabilne są na 2200 :) a w grach i Tropicu już 1980 to max ;) wyjątkiem jest tu Burnout tam 2080 O_o eh te qimondy :) dlatego uderzam w Accelero ta karta tak mi się spodobała głównie ze względu na możliwości multimedialne, że postanowiłem ja wyciszyć i uzbroić w chłodzenie na pamięci ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorek Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Pamiątka niestety na 2050 nie dają rady m. in. w crysisie - drobne artefakty i zniknięcia. Ustawiłem 2000mhz i narazie jest OK. Mam pamięci hynixa z tego co widziałem, niestety bez chłodzenia. Softmody wezme stąd: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=215521 - który sposób byłby dobry? Suszarka - w spoczynku jest 5% wentylka, dość znośne ;) Kręce riva tunerem ofc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 no to do podniesienia napięć też użyj Rivy ;) powinno pójść ja tam jestem fanem Ołówka wystarczy dobre oko, miernik i dobre oświetlenie i bez problemu sobie działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorek Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Ja chyba nie mam tego kontrolera bo nei dziala, ale w sumie te 700/2000 mi wystarczy tak czy inaczej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 a w razie co zawsze ołówek zostaje jakbyś kilkadziesiąt MHZ więcej potrzebował ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorek Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Czy ja wiem, karta raczej gorąca, a mnie taki wynik satysfakcjonuje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 no teraz chyba tylko crysis nie pozwala się na max bawić przy tej karcie :) a tak reszta lata w porządku nawet z AAx4 AF16 i to przy standardowych taktach :) ale w sumie ja gram w 1360x768 wiec ma łatwiej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Art czy należy zmienić czy modyfikować bios Sapphirka by osiągnąć maxymalne OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorek Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 (edytowane) Ja 1280x1024 - fakt, teraz wszystko śmiga aż miło ;) W Crysisie mam 1024x768 - vhigh i AAx2 z vsync i 30kl/s stabilne się utrzymuje ;) Edytowane 18 Marca 2009 przez sorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Art czy należy zmienić czy modyfikować bios Sapphirka by osiągnąć maxymalne OC? Tak można sobie podbić napięcie przez biosa do ~1,25 wtedy OC na poziomie 750-760 ale ja tam wole ołówek ;) w razie co łatwo się pozbyć śladów ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 (edytowane) U mnie napięcie oryginalnie bez modów (jeszcze) to: V gpu IDLE: 1.14V , w STRESIE: 1.26V V mem IDLE: 2.04 V , w STRESIE: 2.06V Oryginalne wartości kart referencyjnych są takie: Jakie kości pamięci masz na swojej karcie Art? Ja mam Samsungi: (kod: K4J5234QH-HJ1A AHC089P2) Tylko na razie nie mogę dojść czy to 1.0 ns czy też je Sapphire zmienił.... Mówisz o modyfikacji biosu, żeby w idlu było 1.25V na rdzeniu, tak? Edytowane 19 Marca 2009 przez Kipps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 łoł chyba Sapphire mocno coś pozmieniał mam 1,17v w stresie kostki mam Qimondy 1ns w stresie mają 2,03v także moje v są całkiem inne niż twoje :) odpowiednio zamiast : Pamięci: idle : 2,04v -> 2,01v stres : 2,06v -> 2,03v Rdzeń: idle : 1,14v -> 1,09v stres : 1,26v -> 1,17v także wynika z tego, że masz inną rewizje karty (wszystkie napięcia brane miernikiem u mnie) ja mam zapewne pierwszą na qimondach w twoim przypadku masz pewnie nowszą i masz pewnie w biosie max napięcie ustawione w standardzie a kostki te co masz to chyba 1ns przynajmniej tak myślę po HJ1A a zmienili pewnie dlatego na samsungi bo Qimonda zdycha właśnie ;) Teraz zaczynam rozumieć różnicę OC miedzy moim szafirkiem a innymi mój na 1,26 leci na 775 przy 1,17 okazał się stabilny na 690 Tylko pacha, że mam Qimki bo kostki Samsunga są lepsze a Qimki moje tak rozgrzewają PCB :sad: jeszcze zależy od gry, że aż parzy jak w LTR benchu grzałem kartę w loopie i dotknąłem się stickera z S/N to mi zostało trochę numeru na palcu lol i teraz czekam na chłodzenie ale zamówiłem w AAB z allegro a obsługa po prostu jest niesamowita na mail z pytaniami pani odpowiada "tak" only :lol2: wysłałem następny i czekam 2 dzień na odpowiedź żeby mi to za pobraniem wysłali bo nie będę miał czasu przelewu puścić narazie cisza pewnie do końca przyszłego tygodnia dostane, poskąpiłem się na 5 zł za S1 jakbym zamówił ze shiso to już bym miał na karcie ehh sorry za OT trochę frustracja ogarnia <_< btw mam nadzieje że da się to czytać bo już po paru piwkach jestem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 (edytowane) Moja wersja biosu odczytana z gpu-z to: VER011.014.000.003.029595 Realease date: Oct 23, 2008 Device ID: 1002 - 944C A dane odczytane z napisu na rdzeniu karty to: 0842 NoA959.00 215-0669075 Edytowane 19 Marca 2009 przez Kipps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 (edytowane) mój bios to VER011.013.000.000.000000 także już widać że mój bios to staruszek ;) Dziś bez ostrzeżenia przybył kurier :) z accelero S1 i 2 ss fanami od aab 120mm zabrałem się do roboty przyłożyłem i oczywiście nie pasuje :) szukam patrze kondki za duże myślę fuck giąć nie giąć myślę troszkę im pomogę :) delikattna ingerencja no dobre kondki napierają zdeka na żeberka ale jest ok zadowolony skręcam ale myślę sprawdzę czy rdzeń elegancko przylega ściągam patrzę mniej niż 1/3 rdzenia przylego myslę oł je wtf Lowerman nakładał wszystko i twierdzi, że pasuje szukam, patrze radiatorek za wysoki ale znowu nie tak dużo no ale myślę kij krótka piłka, rozbebeszanie X360 i szaber radiatora pentagrama, zakładam sprawdzam ok pasuje włączam pieca, wentyl 120mm wpięty w płytę czyli na max obrotach szczeka na podłodze karta w idle 32 stopnie zysk około 7-8 stopni włączam LTR benchmark puszczam (na boxie ~70stopni przy podkręconej karcie 700/900) i tu kolejny raz szczęka na glebie 43-44 stopni zachęcony podbiłem pamięć do 2100 i kupa to samo lekkie arty nie zrażając się doczekałem do końca bencha patrzę 1klatka więcej <_< lol mysle fuck that zostawiłem pamięć na 1980 nie będe katował karty dla 1 fps :lol2: szczególnie że katowanie rdzenie daje znacznie lepsze rezultaty zdarza się któraś z kostek jest niedorobiona albo bios coś nie tego, myślę no nic podpiąłem pod wentyl na S1 regulator obrotów skręciłem na minimum puściłem bencha w loopie 57 stopni. Nie mogło zabraknąć oczywiście testu w pasywie i o dziwo na karcie podkręconej tempy są bardzo zbliżone do tego co box potrafi przy wentylu na 50%, 70-75 stopni w stresie czyli na nie podkręconym szafirze i przy dobrze wentylowanej budzie kartę możemy używać w pasywie :) Podsumowując HD4830 i S1 to jest to :) (testy robione z AF i AA aby bardziej docisnąć kartę :) ) Edytowane 20 Marca 2009 przez Art385 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NightKing Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Na początku, witam wszystkich z racji, że to mój pierwszy post na PPC ;) Jam autor recenzji zamieszczonej na labie i jak słusznie zostało tutaj i w moim topicu wyjaśnione, wrzucanie biosu od HD4850 nie zmienia nic w temacie shaderów - pozostaje 640. W moim przypadku zyskałem tylko na możliwości dalszego OC pamięci na standardzie mogłem dobić do zawrotnych 945MHz bez artów... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 (edytowane) Oto mój bios dla wszystkich zainteresowanych: 3243976[/snapback] Od razu ostrzegam aby nie próbować flashować karty na Qimondach biosem od Kippsa. Po flashu wita nas piękne czarne tło na LCD z napisem brak sygnału komputer pięknie startuje ale obrazu brak :) także gdybym nie miał mojej niezawodnej bedzie z 11 letniej S3 Virge :) to bym był teraz w czarnej [gluteus maximus]. Instrukcja jak go wgrać czy zrobić backupa starego jest tutaj pod spoilerem "Bios Mod - Vmod, FanMod": http://forum.purepc.pl/Ati-f52/Ati-Radeon-...70-t259488.html Nie odpowiadam za wszelkie uszkodzenia bądź wady które mogą powstać po sflashowaniu mojego biosu. Bezwzględnie zróbcie backup swojego oryginalnego biosu przed jakimkolwiek modowaniem Art wrzuć też może swój biosik to może wkrótce (jak uporam się ze swoimi problemami ze sterownikami) zrobię jakieś zbiorcze opracowanie nt Modelu Sapphire'a :) Edytowane 20 Marca 2009 przez Kipps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...