Skocz do zawartości
Gość Kruca

Upgrade Do Max 350zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, prosiłbym o doradzenie mi jakiejś dobrej karty graficznej na zasilaczu 350 W ATX LOGIC (nie musi być to jakiś wymiatacz, ważne żeby byla lepsza od GF 7300GT ktora wlasnie mi sie zepsula). I tyle :) z góry thx

Config:

Procesor AMD Athlon 64 3500+ 512kb 64bit

Plyta Glowna Asus socket am2 M2N-E (MPC PCI-E DDR2 SATA2)

512mb ramu ddr2 667mhz od Corsair

Twardziel Samsung 80GB

Grafika zepsuta gf 7300 gt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym optowal za hd4670, wydajnosc podobna do tego 9600GSO(jesli 768mb, tak jak i cena) ale karta nowoczesniejsza od niego, nowsza technologicznie(DX10.1), mniej sie grzejaca(chlodzenie niepozorne) i wlasnie o umiarkowany zapotrzeobwaniu na prad. Co przy niezbyt mocny zasilaczu jak twoj ma spore znaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytaj jeszcze raz swego posta, andrew777.

Chyba nie chodziło ci o hd4670.

Może miałeś na myśli hd4670.

Optowałbym za nowym Radeonem, chociaż 9600GSO też nie będzie zły.

Edytowane przez zzizzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś lepszy zasilacz się przyda np. Zasilacz do tego na allegro możesz dorwać 8600GT (dużo szybsza od starego 7300GT), i dokupić 2gb ramu... Powinno zamknąć się w 350zł

Tylko 8600gt nie umywa sie do HD4670, no fakt moze teraz nie wpelni wykorzysta potencjal karty, ale jak zmodernizuje reszte kompa bedzie mial jedna rzecz mniej do wymiany. Napewno taniej go to wyniesie niz pozniej znowu zmieniac grafike, szczegolnie ze decydujac sie na ta co ty polecasz oszczedza tak niewiele. I przy wyborze HD46700 ciagle ma prawie dosc kasy na modernizacje ramu. Bo jesli wedlug amd do HD4850 wystarcza jakikolwiek zasilacz 400W do tej karty w zupelnosci wysatrczy jakikolwiek zasilacz 350W.

Edytowane przez marioking

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nowy to mc350 albo w 4speedzie mają takiego taniego fortrona 350PNR.

"Grafę wymienić a zasilacz starczy" - dasz pisemną gwarancję, że nie upali kolejnej grafy marioking ?

A ty dasz mu kase na zasilacz? Znacznie wiecej ludzi jedzie na tych nonamowych zasilacz niz markowych i zyja. W tym wypadku nie ma przeslanek ze zasilacz mu nie wystarczy, nie ma z nim zadnych problemow, wiec po co robic afere tylko dlatego ze to jest noname ktory ma przewaznie 3/4 userow komputerow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ty dasz mu kasę na nowy komputer, jeśli ten się spali ?

A to, że 3/4 jeździ na noname, to nie jest argument. To chyba źle, no nie ?

Już nawet Feel III od tego IBoxa lepszy jest....

Prawdopodobienstwo padu przez zasilacz w noname jest i tak niewielkie. To dla mnie szukanie dziury w calym. Gdyby kupowal nowego kompa warto zwrocic uwage na porzadniejszy zasilacz, ale jak juz taki ma i nie ma z nim problemu nie ma co specjalnie wymieniac. Tylko dlatego ze to noname? Poza tym seria Fell stoi tylko oczko wyzej od zwyklych noiname, to jest marnowanie kasy. Jak kupowac to porzadny, a nie zmieniac uzywanego malucha na nowego. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko dlatego ze to noname? Poza tym seria Fell stoi tylko oczko wyzej od zwyklych noiname, to jest marnowanie kasy. Jak kupowac to porzadny, a nie zmieniac uzywanego malucha na nowego. icon_razz.gif

Zmieni tą kartę graficzną, zasilacz zostanie mocniej obciążony i nie wiadomo co będzie dalej :P Wybuchnie albo przeżyje. A w przyszłości i tak będzie musiał wymienić ten "zasilaczo-podobny" wyrób.

Mój Codegen300w pracował 4lata, aż tu nagle bach i nie żyje ( a z nim płyta i procek ). Bez większej przyczyny zdechł.

Teraz posiadam ModeComa Feel III i wcale jakością nie ustępuje wersji "MC".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz posiadam ModeComa Feel III i wcale jakością nie ustępuje wersji "MC".

Feel-e to noname markowane przez Modecoma, znaczaco odstaja od jego normalnych produktow. O tyle ze sa wykonanie na nieco odrobine wyzsyzm poziomie od przecietnych noname. Cena jest najelpszy odzwierciedlniem jakosci zasilacza, rozbieznosc modecom fell a reszta modecom-ow jest znaczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marioking zwróciłem uwagę na mocniejszy zasilacz by starczył na dłużej. A mówiąc, że przy tanich zasiłkach tylko ich odsetek ulega uszkodzeniu to nonsens... Mój ojciec też był twardzielem w firmie doputy nie spalił się zasilacz "megabajt" (znacie go zapewne tak dobrze jak i ja :wink: ), i zabrał ze sobą dysk oraz mobo... Do tej pory wszystkie zasilacze zostały wymienione ponieważ już występowały resety i to na dużo słabszych konfigach niż ten podany wyżej... Tak więc podstawą upgradu tego zestawu powinno być zapewnienie konkretniejszego i stabilniejszego zasilania.

Poza tym po co wyskakujesz z grafą za ok 300zł, skoro kolega zakładający topic po zakupie 8600gt i 2gb romu odczuje znaczący przyrost mocy w porównaniu do zakupu samej grafy. Są komponenty na których nie należy oszczędzać i tym np jest zasilacz. A reasumując gdy kolega zechce zmieniać konfig, zapewne będzie mógł kupić dużo wydajniejszą grafę a niżeli wymieniony przez Ciebie radek. Należy mierzyć siły na zamiary i wg mnie to co podałem (można oczywiście uzyć słabszego zasilacza, czy spróbować jakiegoś Anteca zakupić na alledrogo), jest najlepszym rozwiązaniem w przypadku kwoty 350zł.

AVE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marioking zwróciłem uwagę na mocniejszy zasilacz by starczył na dłużej. A mówiąc, że przy tanich zasiłkach tylko ich odsetek ulega uszkodzeniu to nonsens... Mój ojciec też był twardzielem w firmie doputy nie spalił się zasilacz "megabajt" (znacie go zapewne tak dobrze jak i ja :wink: ), i zabrał ze sobą dysk oraz mobo... Do tej pory wszystkie zasilacze zostały wymienione ponieważ już występowały resety i to na dużo słabszych konfigach niż ten podany wyżej... Tak więc podstawą upgradu tego zestawu powinno być zapewnienie konkretniejszego i stabilniejszego zasilania.

Poza tym po co wyskakujesz z grafą za ok 300zł, skoro kolega zakładający topic po zakupie 8600gt i 2gb romu odczuje znaczący przyrost mocy w porównaniu do zakupu samej grafy. Są komponenty na których nie należy oszczędzać i tym np jest zasilacz. A reasumując gdy kolega zechce zmieniać konfig, zapewne będzie mógł kupić dużo wydajniejszą grafę a niżeli wymieniony przez Ciebie radek. Należy mierzyć siły na zamiary i wg mnie to co podałem (można oczywiście uzyć słabszego zasilacza, czy spróbować jakiegoś Anteca zakupić na alledrogo), jest najlepszym rozwiązaniem w przypadku kwoty 350zł.

AVE

Podajesz przyklad jednej awarii no i co w zwiazku z tym? To tak jakby markowe nigdy sie psuly a jeden noname padl. Ale megabajt to juz ewidetny przyakld produktu ktory psuje "renome" nonamer.

Co do grafiki, to zaledwie za 270zl i podaje tak bo kolega chcial sama grafike do 350zl. Po drugie ma kompa z plyta gdzie wystarczy zmienic CPU na jakis x2 i Hd4670 przestanie byc hamowana przez kompa. Wlasnie takie 8600gt zaczyna byc nietrafionym produktem, bo wowczas ono bedzie hamowac kompa.A tak na marginesie, ciagle koledze zostaje kase na zakup ramu, moze nie 2gb ale skoro zyl z 512 jak dokupi "tylko" 1Gb to i tak swiat i ludzie. Bedzie mial 1,5gb, 3x wiecej niz mial. Wiec taki wariant jest rosadniejszy niz kupic o wiele slabsza grafike, i to malo powiedzianie jaka przepasc wydajnosciowa dzieli te dwa produkty, bo wystarczy pozniejsza modernizacja samego CPU i zasilacza, by ten komp ROX-il.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Logic jest takim samym shitem jak Codegen, Megabajt etc... A mówiąc że kolega w przyszłości dołoży X2 itd to istną herezje prawisz, ponieważ za cenę używanego X2 dostanie spokojnie PDC który zje tego A64 bez OC... Do tego tylko wymiana mobo za 140zł i przyszłość świetlana :rolleyes: IMHO bez sensu dokładać do lepszej grafy skoro za niedługi czas znów będzie można jedynie w pasjansa pograć na niej... Nowe grafy wchodzą średnio co 7 miesięcy, więc i za ten czas kolega może pomyśleć nad zmianą grafy na kolejna z pogranicza 140zł a wydajnościowo będzie to dla niego i tak wielki skok. Poza tym patrząc na jego poprzedni konfig nie ma on dużych wymagań co do działania zestawu, jedynie stabilnego i działającego kompa... Więc mój zestaw części wydaje się nadal być najrozsądniejszym, chyba że ktoś jeszcze kwestionuje to prócz Ciebie marioking, i chciałby również wypowiedzieć się że Logic to dobra firma zasilaczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam jestem zwolenikiem Intela, ale uwzlgedniajac koszt procesora, to w tej samej cennie kosztu procesora intel wcale taki super lepszy nie bedzie. Ma raczej wiekszy potencjal przy o/c, ale nie kazdy to lubi i raczej duzo nie zdziala na tej plycie za 150zl ktora doliczasz do modernizacji. Nie kazdy dla zasady moze wydawac tyle kasy, gdyby ktos wymienial plyte i procek to intel lepszy, ale przy alternatywnej wymianie samego procesora, polecac zmiane platformy to nie najlepsza rada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abstraciach!ąc od sensu zmiany platformy - podejrzewam, że Ram1rez ma na na myśli ga-p31 lub ga-g31, więc coś tam zdziała się na nim ;)

Wiem, sam wkoncu mam :) Ale to od biedy pozwal wykorzystac skromny potencjal o/c jaki drzemie w prockach intela. Ale dla tworcy topicu najistotniejsze to:

1. Zakup HD4670

2. Dokupic Ramu

I w przyszlosc jakby chcial dalszej poprawy wydajnosc, zmienic zasilacz na jakies porzadne 400W i wymienic procesor. To jest optymalna droga postepowania bez narazanie sie na zbedne wydatki. Nie mowie intel zly, tylko w apekcie wydajnosc/ceny taki wariant jest lepszy niz zmienic plyte i procesor na intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy kondensatory w Logic`u zachowają się tak samo jak w megabajcie i jego pochodnych po podłączeniu tego radka :lol: :lol: :lol: A powiem, że trudno było doszukać się jego resztek... IMHO zakładający temat ma widać dwa wybory modlić się codziennie by mu nie trzasło nic (opcja dla wierzących), lub jeśli jest ateista zakupić lepszy zasilacz (od choćby delta) i spać spokojnie.

q8ic czytasz mi w myślach chodziło właśnie o ga-p31, który taki badziewny nie jest i da się OC wystarczająco by przepędzić X2...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi