mazgaj1 Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Witam! Chciałbym się dowiedzieć jakie chłodzenie będzie najlepsze do tego procesora? Chciałbym go podkręcić powyżej 3Ghz. Oprócz tego byłbym bardzo wdzięczny jakbyście mi polecili jakąś dobrą pastę termoprzewodzącą do zestawu z chłodzeniem :) Chciałbym kupić coś przyszłościowego, co będzie można zamontować do nowego procesora w przyszłości. Moje fundusze to około 250zł. Ale wiadomo, jeśli jest coś tańszego co będzie się spokojnie nadawać do kręcenia ponad 3Ghz, a jeśli nie opłaca się kupować chłodzenia z myślą o kolejnym procesorze - po prostu mówcie :D Moja specyfikacja: Galaxy nForce 650i Ultra /nForce 650i/ Intel Pentium Dual Core E2180 /2.0GHz, 1MB, 800MHz, BOX/ GoodRam 2GB (2x1GB) PC800 CL5 Sapphire Radeon x1950 PRO 512MB ModeCom MC-400ATX 2.0 PFC A obudowa to Cooler Master Elite 330 (szerokość 203mm, wysokość 413mm, głębokość 486mm) Jeśli czegoś ważnego jeszcze nie podałem to proszę mnie poprawić :) Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc. Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 (edytowane) Pentagram Karakorum + Arctic Ceramique = >100zł ^^ Thermalright Ultra 120 EXTREME + Noiseblocker XL2 120mm + Arctic Ceramique = ~210zł Masz 2 opcje, jeśli zależy ci na 5*C to weź tą droższą, ale IMO Karakorum spokojnie wystarczy na 3GHz ;p Edytowane 23 Września 2008 przez Manhunt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazgaj1 Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Hmm, a ten wielkolud Thermalright się w ogóle zmieści w obudowie razem z płytą główną? Nie będzie płyty głównej wyginać? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawloHT Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 (edytowane) Moja sugestia: Widzisz sens wydawanie na chlodzenie 250zł jesli ten proc jest warty ~200zł? TR ULTIMA 90i 63zł + Fander 120/92 lub Scythe Slip Stream 120 lub acutake/zephyr. lub TR 120A 89zł + Acutake lub siakis inny wentyl 120. Możesz równiez kupic Pentagrama. Ale on jest duzy i brzydki ;p. Edit: Zapomniałem o pascie. Dobrym wyborem jest mx2. Edytowane 23 Września 2008 przez PawloHT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 (edytowane) jezeli zdecydujesz sie na druga opcje z zaproponowanych przez Manhunt to chyba lepszym i tanszym wyborem bedzie NOCTUA NH-U9B Edytowane 23 Września 2008 przez peve Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazgaj1 Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Moja sugestia: Widzisz sens wydawanie na chlodzenie 250zł jesli ten proc jest warty ~200zł? TR ULTIMA 90i 63zł + Fander 120/92 lub Scythe Slip Stream 120 lub acutake/zephyr. lub TR 120A 89zł + Acutake lub siakis inny wentyl 120. Możesz równiez kupic Pentagrama. Ale on jest duzy i brzydki ;p. Kurde, rzeczywiście to jest racja. Teraz ten procesor kosztuje jakieś 200zł, więc rzeczywiście nie ma sensu kupować chłodzenia w takiej samej cenie. :D Dzięki wielkie za wszystkie propozycje. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 chyba, ze planujesz zmienic proca mimo to nie ładowałbym tyle kasy w chłodzenia - raczej skupił się na przedziale cenowym do 100zł, a potem zmiana procka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazgaj1 Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 (edytowane) Cóż. Zdecydowałem się w końcu na coś takiego: Thermalright Ultima 90i Noiseblocker XL2 120 Arctic Cooling MX-2 Będzie to grało ze sobą? :) Wybór taki a nie inny, bo w sklepach po Krakowie nic lepszego nie znajdę, a nie chce mi się czekać na dojście przesyłki + płacenie za nią. Poza tym, i tak to pewnie spokojnie starczy, żeby kręcić dziada ponad 3Ghz. Zastanawiam się jeszcze, czy nie lepszy za Noiseblocker'a byłby Scythe SlipStream, tylko który zakres obr./min. mu wybrać? 1200, 1600, 1900? :D Edytowane 24 Września 2008 przez mazgaj1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 nie wiem jak reszta zestawu, ale AC MX-2 działa kozak, tylko jest trudna w nakładaniu (twardawa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...