Skocz do zawartości
qlf0n

Fsb, Conroe I Dual Channel

Rekomendowane odpowiedzi

Hej..

Po przeczytaniu http://www.hardforum.com/showthread.php?p=1031493951 mam pytanie ..

e4300 1.8GHz, asus p5kc, ddr2 800MHz, FSB :: 800 MHz (realne 200MHz), mnożnik 9

1) Jeśli procek nie jest oc to FSB :: RAM pasuje idealnie, 1:1, tak?

2) Jesli procek jest oc, u mnie na 2.9GHz, a pamięć na 800MHz to bede mial tak zwany bottleneck (FSB realne, podniesione do 322, daje mi 1288 FSB efektywne), czyli powinienem miec albo podkrecona pamiec do ~1288 albo kupic 1333 i w momencie jak komp dziala bez oc, to pamiec bedzie po prostu downclockowana, tak?

3) Jak sie ma do obu sytuacji dual channel, bo tego w sumie nie rozumiem.. Czy 2 kostki RAM 800MHz daja mi tutaj 1600MHz efektywne czy jakos inaczej powinienem na to spojrzec ? I co w przypadku gdy mam cztery kostki w dual channel ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamieszales :)

ddr to double data rate czyli 800mhz efektywne maja przy 400mhz na szynie pamięci - w wypadku tego proca to 2:1

pamięci mozesz zostawic - jak są stabilne to ok, jak nie to zmniejsz dzielnik/poluzuj timingi

dual channel zwiększa przpustowość - to tak jakby miały szerszą szynę

polecam poczytac dzial 'podstawowe zgadanienia'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ddr to double data rate czyli 800mhz efektywne maja przy 400mhz na szynie pamięci - w wypadku tego proca to 2:1

400MHz ? A nie 200MHz ? DDR = 2x200, DDR2 = 4x 200 .. IMvHO ..

pamięci mozesz zostawic - jak są stabilne to ok, jak nie to zmniejsz dzielnik/poluzuj timingi

dual channel zwiększa przpustowość - to tak jakby miały szerszą szynę, polecam poczytac dzial 'podstawowe zgadanienia'

Przyjąłem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi