Skocz do zawartości
korowina

Jaki Ups Do Be-quiet Dark Power P7-pro-550w

Rekomendowane odpowiedzi

ta zasiłka ma chyba aktywne PFC ?

raczej nic z porządną sinusoidą do tylu nie wyrwiesz ... chyba że bez AKU/ używane .

a bez sinusa PSU z APFC raczej nie ruszy

podaj jaką masz reszte zestawu (PC+monitor+ coś jeszcze ? ) - bo nie wiadomo ile potrzeba ci watów ;]

najlepiej wymienić zasiłke na jakiegoś MC-400 czy odpowiednik z PPFC - wtedy można brać pierwszy lepszy UPS ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

By nie duplikować tematu, proszę o poradę jakiego mam kupić UPS'a do następującego konfigu

CPU - e8400/3,6GHz

Mobo - DFI DK P35

GPU - HD4870 512MB

RAM - A-DATA 4GB 800MHz

PSU - BQ DP Pro7 550

2 x (Raid 0 2xWD3200AAKS + 2xH500HI)

LCD - LG L227WT

PSU ma aktywne PFC.

Głównie liczę na podtrzymanie w trybie idle - bym mógł spokojnie zapisać to co robię i wyłączyć kompa (chodź i czas ok 1 min na wyłączenie gierki i spokojne zamknięcie systemu będzie mile widziane :) )

Obecny UPS EVER Duo Pro 500 nie podtrzymuje tego konfigu (liczę na niekompatybilność z zasilaczem albo się zepsuł ;) ) Cena do 650zł (totalny max) a optimum to 500-550zł.

Na chwilę obecną, na oku mam lestar md 800e, lestar se 1000s, orvaldi 1000, orvaldi 700sinus, orvaldi 1400

Z góry dzięki za porady :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy mi głównie na stabilizacji napięcia (bardziej niż na podtrzymaniu) - czy kupno ma sens

NIE ... chyba że wydasz kupę kasy na UPS online ze świetną aproksymacją sinusa + będziesz wymieniał co jakiś czas akku który też swoje kosztuje.

Jak chcesz ustabilizować to o niebo lepiej zrobi to dobra listwa niż UPS off line .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ten ups powinien dobrze współpracować z każdym nowoczesnym zasilaczem. To jaki kupić zależy od tego co chcesz osiągnąć, modele PRO mają port USB do sterowania i komunikacji, co pozwala na automatyczne wyłączanie kompa (np jeżeli zostawiasz go samego). 500-ka podtrzyma ci ten sprzęt przez jakieś 5min, podczas gry, jakieś 10-15 w idle. Jeżeli chcesz mieć dłuższe podtrzymanie to musi być większy. Ja do swojego kupie PRO 1200, na razie zbieram fundusze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem EVER CDS pro 700 - jak na razie sprawdzałem tylko gdy komp był bez obciążenia - wyjęcie wtyczki ups'a z kontatku i sprzęt dalej chodzi :)

Jeszcze nie instalowałem oprogramowania jaki dodają do wersji pro, ale .. grunt, że 470 zł wystarczy wydać, by spokojnie spać za sprzęt parę razy droższy.. No coments

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi