Skocz do zawartości
alienatwork

Karta Graficzna Ok. 500zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako ze jestem lama a potrzebuje rady. to zglaszam sie do was spece. moj budzet to okolo 400-500zl. wiem ze najlepiej oplaca sie kupic w tym przedziale radeona hd4850 ale moja plyta glowna jest na nFORCE i SLI. Wiec wolalbym kupic Geforca. znalazlem takie karty

MSI N9800GTX PLUS-T2D512-OC

oraz

TwinTech 9800GTX+ XT 512MB 750/2300 Dual Heatpipe TB

I teraz pytanie czy bylby to najlepszy wybor?? Jezeli tak to ktora z tych kart wybrac a moze jest jeszcze lepsza karta od tych a ktorej ja nie znalazlem ??

Jaka jest najlepsza 9800gtx+ na chwile obecna. I chodzi mi tez o wersje fabrycznie podkrecona.

Moj komp to:

MSI K8N MASTER2-FAR.

2x Opteron 270 X2.

12GB RAM.

barracuda 500GB.

Radeon x850 xt pe

Z gory dzieki za pomoc.

Edytowane przez alienatwork

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oo Po co tyle ? Serwery stawiasz ?

Mialem okazje kupic bardzio tanio wiec sie nie zastanawialem. A tak btw. to jak wyciagne troche ramu to bedzie jakas roznica ??

Chcesz robić SLi ? Moim zdaniem lepiej będzie kupić HD4850.

No wlasnie wydaje mi sie ze jednak pod nFORCE bedzie lepiej miec Geforca. i z tego co widze w testach to 9800gtx+ > Radeon hd4850 minimalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie czytam te wasze dywagacje na temat 9800gtx+ vs HD4850 i dochodzę do wniosku że się trochę zapędziliście. Szukamy grafy do kompa z cpu 2x2G i nie ma jak za bardzo tego podkręcić , ramy to ddr1 , myślę że coś pokroju 9600gso będzie aż nadto do tego zestawu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie warto przepłacać około 150 zł, by dostać praktycznie jednakowo wydajną kartę...

GIGABYTE RADEON HD4850 1GB 4850 SILENTPIPE3 -----------560zl

TwinTech 9800GTX+ XT 512MB 750/2300 Dual Heatpipe TB ----------570zl

Ceny jak widac podobne.

Czy osiagi tych kart sa podobne, bo jezeli tak to jednak sie sklonie do GEFORCA jako ze mam plyte na nFORCIE

Co o tym myslicie ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź sam popatrz obiektywnie na to, o co pytasz i jakie dostajesz odpowiedzi i jak na siłę chcesz, aby tylko Ciebie ktoś umocnił w przekonaniu, żeby brać 9800gtx+.

4850 1GB jest bezsensu. Wystarczy popatrzeć w testy, jak już w mega wysokich rozdzielczościach zaczniemy dostrzegać korzyści płynące z 1GB, to i tak już nie będzie płynnie, bo GPU za słabe i tyle. Tego to w ogóle dużo osób zrozumieć nie potrafi. Także 4850 512MB i takiego się dużo, dużo taniej dostanie. Wystarczy poszukać. 450pln, za tyle ostatnio takiego widziałem. Zostaje dużo kasy na wydajne i ciche chłodzenie.

Z tego co widze to za 9800gtx+ sie po prostu przepłaca. Poza tym pomijając cenę, wybór 4850 vs gtx + to kwestia tego, kto co lubi. Wydajność jest taka sama. Ja bym brał bezdyskusyjnie 4850. Tym bardziej, że jest tańsze.

Nic kompletnie Ci to nie daje, że masz płytę z nforce i do tego geforca, tak samo, jak nic nie szkodzi mieć płytę z nforce i mieć kartę ATI.

A w Twoim przypadku ostatecznie ruch który chcesz wykonać, jest jak dla mnie nieprzemyślany. Ani 4850 ani 9800gtx + bym nie kupował. Obie grafy będzie bardzo mocno zamulał CPU.

I od tego bym zaczął, zmień mobo na jakieś tanie na p31 albo nawet p35 i do tego e5200 i go podkręć. Sprzedaj tego swojego cepa i mobo i z czasem ewentualnie troszkę dołożysz i kupisz 4850, albo 9800gtx +, jak już tak bardzo Ci na geforce zależy i tyle.

Ale to moje zdanie. Ty masz swoje i zrobisz po swojemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GIGABYTE RADEON HD4850 1GB 4850 SILENTPIPE3 -----------560zl

TwinTech 9800GTX+ XT 512MB 750/2300 Dual Heatpipe TB ----------570zl

Trochę źle porównane te karty.

Porównaj tego Radeona ale w wersji 512MB a nie 1GB która jest droższa. Cena spadnie do ok 480-500zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi