Skocz do zawartości
grucha383

Modernizacja Mojego Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam ten zestaw ok 1.5 roku i chciałbym wymienić kartę graficzną na coś pokroju HD4870 ew. jakiegoś GF w podobnych cenach. Tylko boję się że procek mam za słaby do tej karty. Chciałbym pozostać przy AMD bo płyta DFI naprawdę stabilnie chodzi ale procek nie chce iść powyżej 2.5Ghz. Myślę nad kupnem X2 6000+ ale wtedy braknie mi na karte grafiki. Czy lepiej kupić procka i zbierać na grafe czy kupić grafe i zbierać na procka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, właśnie też tak myśle żeby się skupić na grafie, w końcu procek dwurdzeniowy powinnien jeszcze dawać radę. I tu moje pytanie Radeon czy GeForce ? Nigdy jeszcze nia miałem radka ale słysze że teraz naprawdę dobre układy wypuścili, choć podobno z Gainward Golden Sample są problemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

była nieudana seria Gainwardów - były wymieniane

dobrym rozwiązaniem jest kupno dowolnej z refencyjnym chłodzeniem i zmiana chłodzenia, lub coś z już zmienionym - ale trzeba uważać na ceny, bo czasem są absurdalne

niestety nawaliła dystrybucja i HiSów z IceQ4 nie ma w Polsce :/

co prawda na zachodzie jego cena jest ok 15% wyższa od konstrukcji referencyjnych, ale chłodzenie jest z pewnością tego warte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolałbym jednak kupić grafe i od razu włożyć. Nie jestem tam jakimś znawcą i nie chcę się bawić w chłodzenia. No to moze jednak GS ?

http://www.allegro.pl/item437265898_gainwa...sample_wwa.html

chyba że jakiegoś GeForca

http://www.allegro.pl/item446176786_twinte...s_warszawa.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kręcisz czy nie?

jesli niebardzo to Palit jest tani i nie za głośny

w wentylowanej budzie w idle wentyl ustawisz na minimum, a do trybu 3d ustawisz sobie sensowny profil (do 30% jest spokojnie akceptowalny przy graniu, powyżej może przeszkadzać przy skradaniu sie w FPP, ale rzadko wejdzie na takie obroty jak sensownie ustawisz)

asus z Glaciatorem to podobne rozwiązanie, a do tego lepsza sekcja zasilająca

z GF to opłaca się brać 9600GT i 8800GT, ale wydajność jest znacznie niższa

w tej klasie (obsługa wszystkich tytułów w 1280x1024 w max detalach z AA) rządzi niepodzielnie 4850,

minimalnie słabszy (w sumie zalezy od gry) jest 9800GTX+, ale im wyższa rozdzielczość, detale, AA, AF tym dalej odpada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to łykaj Asusa z Glaciatorem.. do mocnego kręcenia (vmodów) warto dodatkowo ochłodzić sekcję zasilania

karta spokojnie wystarczy, a parę złoty oszczędności na przyszłe zmiany

PS: z kręceniem karty sprawdź jak z wydajnością, bo może niewiele dać jak proc jej nie da danych do mielenia :]

Edytowane przez Burning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm jakoś ten Gladiator biedno wygląda, nie interesują mnie vmody, po prostu chcę suwaczkami :D I to może nie od razu po zakupie, tylko jak już karta powoli będzie wymiękała. A co sądzisz na temat Palita ?

http://www.allegro.pl/item441356162_palit_..._512mb_wwa.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi