Skocz do zawartości
AndyN

GF4 64MB vs. GF4 128MB-po cholerę więcej MB??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

http://www6.tomshardware.com/graphic/20021...1218/index.html

Po lekturze tego artykułu (szukam karty do swojego kompa) zaczynam mieć wątpliwości czy GF4 4200 x8 AGP to dobry wybór? Przyrost wydajności w porównaniu z GF4 4200 64MB nie jest wielki a róznica w cenie i owszem

Wasze opinie?

Pozdrawiam

An.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla obecnie spotykanych na rynku aplikacji 3D, jak i gier - ani AGPx8 ani 128MB nie jest przydatne za bardzo. Można powiedzieć, że dziś to czysty marketing :)

He he

A te wykorzystujące AGPx8, 128MB, DirectX 9.0 ukażą się za jakieś 1,5 roku

:)

Albo w ogóle, bo wtedy już będą inne standardy, super hiper a to co do tej pory będzie przestarzałe oczywiście

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe.....AGP x 8 i Direct 9.0 to przeżytki :P

Zastąpią je odpowiednio : PCI-X ( 3.0 )- za rok czasu , Direct 9.1 ( właściwie już jest- niech tylko wejdzie do masowej sprzedarzy Radeon 9800 )

A co do pamięci na karcie- sam miałem różne Radeony 8500 64-128 MB, rózne taktowania i właściwie nie ma różnicy ( kilka procent), wolałem zamienić ( bez straty ) na słabszego Radka i dokupić pamięci ( zamiast SD-Ram)- efekt wręcz oszałamiający :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te dodatkowe 64mb moga  sie przydac w Doomie 3 :)

Wiec wlasnie mowie - za pol roku.
Za pół, albo nie za pół :) - więc po co dziś przepłacać :?: To tak jakby 5 lat temu kupować specjalnie sprzęt pod Duke Nukem Forever ... dziś ten sprzęt nadawałby się do kosza, a w Duke'a nadal bys nie pograł :( ... niestety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy można to nazwać przepłacaniem, różnica w cenie to ok. 20-50zł ale za pół roku nie stracisz na sprzedaży starej karty.

A w tej chwili to tylko w kilku testach widać różnicę, a w grach różnica 1 fps'a jest pomijalna.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te dodatkowe 64mb moga  sie przydac w Doomie 3 :)

Za pół, albo nie za pół :) - więc po co dziś przepłacać :?: To tak jakby 5 lat temu kupować specjalnie sprzęt pod Duke Nukem Forever ... dziś ten sprzęt nadawałby się do kosza, a w Duke'a nadal bys nie pograł :( ... niestety
nie wiem jak ty,ale mnie nie stac na kupowanie co pol roku nowej grafy,dlatego uwazam ,ze lepiej kupic cos co na dluzej starczy

na swojej ostatniej jade juz dwa lata i powoli przymierzam sie do zmiany

ale dwa lata to nie pol roku i 275pln to nie 600pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak ty,ale mnie nie stac na kupowanie co pol roku nowej grafy,dlatego uwazam ,ze lepiej kupic cos co na dluzej starczy

Właśnie oto chodzi, że nie jest takie pewne, że DOOM III pojawi się za pół roku - więc jeśli kupować kartę dla danej gry, to wtedy jak ta gra już jest, a nie jak ma być - chodziło mi oto :)

Co do różnicy:

gf4ti4200 64 ddr agpx4 - 570,-

gf4ti4200 128 ddr agpx8 - 705,-

dla mnie to przepłacanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie oto chodzi, że nie jest takie pewne, że DOOM III pojawi się za pół roku - więc jeśli kupować kartę dla danej gry, to wtedy jak ta gra już jest, a nie jak ma być - chodziło mi oto :)

Co do różnicy:

gf4ti4200 64 ddr agpx4 - 570,-

gf4ti4200 128 ddr agpx8 - 705,-

dla mnie to przepłacanie :)

to jak ma byc pod gre to po co wogole 500pln wydawac teraz

mozna kupic r9100 64mb za 360pln i na pol roku do roku starczy

a jak wydawac ponad 500pln to juz dorzucic na te 128mb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy nie jest tak, ze (zwykle) jezeli ten sam model karty jest wypuszczony w wersji 64MB i 128MB to wersja 128MB ma pamieci wolniejsze? Ja bym patrzyl raczej na czasy dostepu niz na ilosc - zawsze mozna troszke bardziej krecnac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy nie jest tak, ze (zwykle) jezeli ten sam model karty jest wypuszczony w wersji 64MB i 128MB to wersja 128MB ma pamieci wolniejsze? Ja bym patrzyl raczej na czasy dostepu niz na ilosc - zawsze mozna troszke bardziej krecnac :)

no nie jest tak, niektóre firmy tak robią ale np. prolinka miałem z pamiecimi 64MB 4ns 500MHz a asusa z 128MB 4ns 500MHz czyli różnica żadna

oprócz ilości MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbym miał wybierać między kartą z 64 MB z pamięciami 3,6 ns albo 128 MB z pamięciami 4 ns to bym wzioł z 64 MB a poza tym jakoś wydaje mi się że GF nie poradzą sobie za dobrze z Doomem III nawet jeśli było by 128 mb....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AGPx8 nie daje praktycznie nic, wiecej mozna sie spodziewac po podwojonym ramie na karcie...

Wszystkie roznice "wyrazniej" widac dopiero w wysokich rozdzielczosciach, przy duzej ilosci detali w wymagajacych najnowszych gierkach

Jak bym mial za ta sama kase kupic karte 64MB albo 128MB to wzialbym 128MB of koz, ale jesli mam do tego (i do AGPx8) doplacac ponad 100zl to dziekuje i kupuje karte z 64MB...

Zawsze pozostaje jeszcze overclocking i radocha z tego :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AGPx8 nie daje praktycznie nic, wiecej mozna sie spodziewac po podwojonym ramie na karcie...

Wszystkie roznice "wyrazniej" widac dopiero w wysokich rozdzielczosciach, przy duzej ilosci detali w wymagajacych najnowszych gierkach

Jak bym mial za ta sama kase kupic karte 64MB albo 128MB to wzialbym 128MB of koz, ale jesli mam do tego (i do AGPx8) doplacac ponad 100zl to dziekuje i kupuje karte z 64MB...

Zawsze pozostaje jeszcze overclocking i radocha z tego :wink:

no jak to agp 8x nic nie daje?? a we właściwościach karty dopisek 8x to nic?? :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOze to będzie "ot" ale co tam- Intel zaprezentował nową płytę z PCI-X- początek końca AGP już sie zaczął, a pierwsze karty na PCI-X będą pod koniec tego roku ( 100% R400, NV40)- niedługo będzie trzeba komuś sprzedać za pare złotych swojego "wysłużonego" GF4TI/R8500/R9800PRO/GFX5800-11600 Ultra Turbo Nitro NOS :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobiłem dziś małą przebieżkę przez recenzje, testy i rankingi. doszedłem do wniosku ze chyba bardziej opłaca się wziąć Ti 4800 SE z 64MB ramu niż 4200 ze 128 w porównywalnej cenie (4800 to przecież 4400).

Oto ceny z jednego ze sklepów w Gdańsku dla porównania:

GeForce4 Ti4800SE Gainward 64MB DDR (3.5ns), TV, AGPx8 - 769

GeForce4 Ti4200 Leadtek 128MB DDR, TV&DVI, AGPx8 - 779

GeForce4 Ti4200 Gainward 64MB DDR, TV, AGPx8 - 749

ewentualnie wersja łagodniejsza dla portfela:

GeForce4 Ti4200 Leadtek 64MB DDR, TV&DVI, AGPx8, OEM za 659

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...