Zulok Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 Witam przeglądając wiele WC zrobiłem projekt własnego, myślę, że jest dobry, ale chciałem go jeszcze pokazać by usłyszeć wasze opinie. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deonet Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 Moim zdaniem trójnik powinien być przed chłodnicą a nie przed pompką ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 Ale to nie jest trójnik do napełniania tylko do rozdzielenie węży bo blok ma 3 "dziury" ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deonet Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 (edytowane) Ale to nie jest trójnik do napełniania tylko do rozdzielenie węży bo blok ma 3 "dziury" ;p No coś Ty <_< cześć "ciepłej" wody z procka będzie zawracana do pompki a przez to do bloku :rolleyes: Edytowane 25 Września 2008 przez deonet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 Układ delikatnie mówiąc bez sensu ... Rezik przed pompką by woda a nie powietrze było pobierane przez pompkę.... po co ten trójnik nadal nie wiem...a i nie widzę kierunku przepływu cieczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 Ja bym zrezygnował z trójnika na rzecz układu szeregowego. To dlatego że trójnik rozdziela wodę na grupę 2 bloków na proca i grafę (??) oraz na NB, pierwsza grupa będzie stwarzała większe opory i będzie mniej wody płynęło dlatego - czyli większa temperatura na procu i GPU... Generalnie rzecz biorąc bez trójnika to możesz rozplanować układ jak chcesz bo różnic wielkich nie będzie. Choć najlepiej pompkę umieścić przed chłodnicą - pompka też trochę nagrzewa wodę.... trochę ale jednak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulok Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 (edytowane) Sorry nie zauważyłem błędu, co do trójnika na szkicach miałem dobrze, ale robiłem formata na drugim kompie i model na szybko zrobiłem i tego później dobrze nie sprawdziłem. Tu jest poprawione Kyniek Co do pompy przed chłodnicom to mogłoby być ale czy nie ma różnicy między ciśnieniem wypływającym w wpływającym? Zastosuje pompę z c.o. a czytałem za na 1 biegu nie rozgrzewa wody. A co do trójnika to jak to będzie pompa z co to ona jest silna więc tak nie spowolni wody by nie chłodziła gpu a zresztą ten drugi obieg to będzie chłodził 2 dyski i sb i może nawet ramy więc i tak ma ciężej. Mam jeszcze pytanie jakie ma znaczenie umieszczenie zbiornika przed chłodnicom czy za?? Bo jak by był metalowy to by oddawał ciepło i później jeszcze chłodnica by chłodziła. Arni Wiem nie zaznaczyłem obiegu ale myślałem ze widac ze pompa ma lac na procek pierwsze. Poprwaiłem to i dałem strzałkę kierunku wody Edytowane 25 Września 2008 przez Zulok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 nie chodzi o umieszczanie zbiornika wzglede chlodnicy ale wzgledem pomki, a dokladniej przed pompka. tak jak podal arni, jak masz plyn w zbiorniku to woda nei zasysa ci powietrza a z chlodnicy na poczatku moze ciagle cos doleciec :) przez co meczysz papke i masz wiekszy halas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulok Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Witam wrzucam jeszcze projekt bloku na GPU Jako że full cover jest trudno zrobić ze względu na nie równe położenie pamięci i procesora to wzorowałem się na tym http://www.allegro.pl/item418713907_zalman...blok_wodny.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Wiesz co Ci powiem, zacznij cos robic. Kazdy temat jaki zakladasz emantuje twoimi pomyslami, projektami blokow, na ram na sram itd. Za duzo teoretyzujesz. Za miesiac pojawi sie temat projekt chłodnicy... DZIAŁAJ ZULOK! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulok Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 HeatheN Tu jest podpis z jendego mojego postu "P.S Wiem może to mój kolejny głupi mur.gif post ale ja nie mam doświadczenia z tym więc proszę o wyrozumiałość w sprawie moich pytań, wole się zapytać czy jest to dobrzy pomysł bo nie chce trącić czasu i pieniędzy. blink.gif " Chłodnicy nie będę robił, bo już mam fajną, zresztą nie opłaca się jej robić. Wole się dowiedzieć wcześniej i pokazać moje projekty nim zacznę je robić, bo nie chce trącić na nie czasu i pieniędzy. Posty nie kosztują a jak zwale miedz, po którą musiałem daleko jechać nie będę miał na bloki. Pierwszy raz będę wc robił a podniosłem sobie wysoko poprzeczkę, co widać na projekcie. Już dożo rzeczy mam: pompę, chłodnicę, mieć, pleksiglas, dzisiaj zamawiam już króćce (pytałem też o nie, bo zamawiam ich dość dużo a nie chcę złych kupić) :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Stwórz jeden bloczek [1] a jak będzie działać , nie przeciekać i nie zniechęcisz się do ręcznej roboty czegoś co ma być niezawodne to potem myśl jak to podłączyć wzorując się na galeria a nie tworząc nowe połączenia nie mające sensu ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulok Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Arni oczywiście tak zrobię. Ale zamawiam już części na cały projekt nie będę płacił parę razy za przesyłkę.O ten zbiornik tylko się pytałem. Nie tworze nowych połączeń jak widać na poprawionym schemacie wzorowałem się na galerii wc i na bloku Uriel z 3 wyjściami. Zastosowałem 3 końcówki, na bo użyje silnej pompy i mam wiele bloków. Zredukuje pompę z 1 cala, 3/8 dlatego użyłem takiego bloku i 2 obiegów. A czy to jest takie bez sens?, Wychodzę z założenia ze woda po przepłynięciu przez każdy blok jest cieplejsza(wiem nic nowego, ale po tylu blokach będzie dużo cieplejsza) Może ktoś powiedzic, jaka jest różnica temperatur po przepłynięciu przez blok? A co do bloków to wzoruje się na innych blokach, co widziałem. Chciałem usłyszeć wasze sugestie odnośnie tego. To rozumiem że mam wszystko szeregowo połączyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość upek Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 To rozumiem że mam wszystko szeregowo połączyć?Tak. Przy mocnej pompie i pradożernym zestawie różnica t wody po pięcu blokach nie wyniesie 5 stopni C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 Może ktoś powiedzic, jaka jest różnica temperatur po przepłynięciu przez blok? ~0.5C Co innego po przepłynięciu przez chłodnicę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...