Skocz do zawartości
itkonto

[mysql] Zdalny Dostęp Do Bazy Mysql

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam zainstalowanego na lapku mysql server 5 z możliwością dostępu ze zdalnej maszyny. Zaznaczyłem sobie tą opcje podczas konfiguracji serwera. Moje pytanie brzmi: Co mam dalej zrobić, żeby dostać się do bazy z innego kompa (lokalnie)? Jeszcze tego nigdy nie robiłem a chciałbym się nauczyć. Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi lub ewentualne linki to tutoriali.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa rzeczywiście wygląda tak, iż nie wiem czym mam się połączyć z kompem na którym jest mysql serwer. Czy muszę zainstalować to samo na innym kompie i jakich poleceń powinienem użyć?

Tak na poza tematem to próbowałem zainstalować ten sam pakiet instalacyjny mysql serwer na innym kompie i niestety z niepowodzeniem. Proces instalacji zatrzymał się na starcie serwisu a jako błąd podało "The servis could not be started. Error:0". System jest taki sam czyli XP SP2 prof mam wyłączonego firewalla i nie wiem o co biega.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak czym... Jeśli nawiązujesz połączenie z bazą danych to podajesz w parametrach połączenia serwer do którego się łączysz. Jeśli łączysz się na serwer na tym samym kompie to masz tam wpisane zapewne localhost, który jest mapowany jako 127.0.0.1 - adres twojego komputera.

Jeśli serwer stoi na komputerze mietek006 to podajesz IP tego komputera w połączeniu lub nazwę \\mietek006.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi