silver_pl Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Witam mam kompa jak w podpisie i amplituner YAMAHA RX-V661. Na początku podłączyłem do przewodem optycznym (sb X-fi extreme gamer) i w ffdshow ustawiłem tak żeby dawało mi przez Spdif dzwięk i w filmach mam surround, ale w grach nie... i nie potrafiłem tego poustawiać... Wczoraj zakupiłem kabel HDMI (karty ati dają dzwięk surround a mój ampli tez obsługuje dźwięk przez HDMI). Podłączyłem przez kabel HDMI i miałem tylko dźwięk stereo...nawet w filmach nie potrafiłem ustawić dzwięku surround...Co robię źle? Proszę o rady bo nie poto kupieł taki sprzęt żeby dźwięku przestrzennego nie mieć :/ Chcę żeby dzwięk był przesyłany do apli i on go dekodował dopiero. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Ech... w grach dzwiek wielokanalowy jest robiony przez EAX, ktory nie przechodzi po polaczeniu cyfrowym (bo nie jest standardem transmisji dzwieku wielokanalowego). Zeby miec wiele kanalow w grach musisz sobie zalatwic karte, ktora koduje sygnal w locie do Dolby Digital albo DTS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silver_pl Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Czy karty z serii x-fi robią coś takiego? A co z kartami myzycznymi w Radeonach 4870? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 A od kiedy Radki 4870 maja karte muzyczna? IIRC to trzeba im podac sygnal audio z dzwiekowki i one do tylko wmiksowuja do strumienia podawanego na HDMI... A X-Fi? It's a Creative, zapomnij o funkcjach uzytecznych dla ludzi... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Tak to wlasnie jest, ze gry robia z jakims EAX-em zamiast walnac w standardowym DD i nara, nie byloby problemow. Poza tym jakos srednio mi sie usmiecha zeby dzwiek lecial z grafiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 A od kiedy Radki 4870 maja karte muzyczna? IIRC to trzeba im podac sygnal audio z dzwiekowki i one do tylko wmiksowuja do strumienia podawanego na HDMI...Od zawsze :) Bynajmniej te BBA. 4850 i inne różne też :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 Ech... w grach dzwiek wielokanalowy jest robiony przez EAX, ktory nie przechodzi po polaczeniu cyfrowym (bo nie jest standardem transmisji dzwieku wielokanalowego). Zeby miec wiele kanalow w grach musisz sobie zalatwic karte, ktora koduje sygnal w locie do Dolby Digital albo DTS. EAX przechodzi po połączeniu cyfrowym. EAX to PCM ... przy SPDIF ograniczenie standardu SPDIF powoduje że mamy w grach (EAX) jedynie max STEREO. HDMI umożliwia przesłanie do 8 kanałów PCM więc z z EAX 7.1 nie powinno być najmniejszego problemu. Co do HDMI w radeonach i dźwięku po tym ... nie wiem czy nie ma tutaj jakichś ograniczeń (na razie). Tak to wlasnie jest, ze gry robia z jakims EAX-em zamiast walnac w standardowym DD i nara, nie byloby problemow. Poza tym jakos srednio mi sie usmiecha zeby dzwiek lecial z grafiki.Standardowe DD to kompresja stratna (takie 5.1 mp3) ... już wolę standardowe bezstratne PCM przez HDMI (max 192khz 24bit x8 kanałów) i nara ... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silver_pl Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 heh czyli wygląda na to że niepotrzebnie kupiłem Sound Bastarda i musze dalej kombinować z sterownikami do ATI... Na jednym z zagranicznych forów dyskusyjnych znalazłem że trzeba zainstalować Realtek HD Audio Driver dla ATI, ja to instaluje i dalej mam 2.0 zamiast 5.1 (komp mówi mi wtedy że mam głośniki tylko stereo)...heh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 heh czyli wygląda na to że niepotrzebnie kupiłem Sound Bastarda i musze dalej kombinować z sterownikami do ATI... Na jednym z zagranicznych forów dyskusyjnych znalazłem że trzeba zainstalować Realtek HD Audio Driver dla ATI, ja to instaluje i dalej mam 2.0 zamiast 5.1 (komp mówi mi wtedy że mam głośniki tylko stereo)...heh Nie wiem czy przy tym audio poprzez HDMI w kartach ATI nie ma takich ograniczeń jak przy SPDIF ... obawiam się że tak to gdzieś pisało - może na stronie ATI/REALTEK ... w README sterów REALTEK'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...