tomekjak Opublikowano 8 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2003 Mam płyte główną Lucky Star 6ZX2 i celerona 366 i postanowilem sobie zakupic wiekszy procek. Patrze w instrukcje do plyty i pisza ze moge se walnac Pentiuma III 500 Mhz. Mówie sobie no to spoko i zkaupilem takie procek. Wszystko ladnie pieknie tylko pojawil sie problem, a mianowicie nie bardzo chce to chodzic. Pierszwy objaw to zawiecha przy ladowaniu biosu - wyswietla tylko napisa Intel Pentium III 500 i dalej nic, nawet nie mozna wejsc do biosu. Kompletna zawiecha. Drugi objaw - bios sie laduje, niby system tez, ale po przejscu paska ladujacego w xp, nastepuje ciemny ekran i nic - system sie nie laduje, dysk nie pracuje. Nie wiem czy to wina procka, a może wina plyty, robilem kiedys update do tej plyty i moim zdaniem powinno to lazic, no ale nie chce. Jesli ktos ma jakies pomysly to niech pisze, bede wdzieczny. Skład kompa: Celeron 366 (na Pentium III 500 chce zmienić), Lucky Star 6ZX2, Seagate 8,6 GB, 256 RAM DIMM 133 Mhz, GeForce 2 MX400 64MB, Soundblaster 64PCI. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekjak Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2003 No co jest koledzy ??? Nikt nie miał podobnych problemów ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Jeżeli ta płyta jest na chipsecie i440ZX to na 99% nie pójdzie PIII500 bo chodzi na fsb 100MHz a ten chipset nie obsługuje takiego fsb (o ile dobrze pamiętam co się dało wycisnąć z ZX'a to 83MHz jak pozwalała na to konstrukcja płyty). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Do Oski : 440 ZX obsługuję magistralę 100 FSB - wiem bo tak miałem - Ty prawdopodobnie mówisz o chipsecie LX - on wyciąga max 83 .. ZX - to byłpo prostu obcięty BX (np tylko dwa sloty na ram i brak hardware monitora). Do tomekjak : spróbuj wgrać najnowszego biosa do płyty - tylko wystartuj go z dyskietki ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Do Oski : 440 ZX obsługuję magistralę 100 FSB - wiem bo tak miałem - Ty prawdopodobnie mówisz o chipsecie LX - on wyciąga max 83 .. ZX - to byłpo prostu obcięty BX (np tylko dwa sloty na ram i brak hardware monitora). no i jeszcze pokrycie mniejszej pamieci ,chyba do 256mb chipset dla celerona okastrowany (zeby celer w kompie nie byl jedynym okastrowanym krzemem :D ) wiekszosc plyt na ZX byla na socket 370 ta musi byc na Slot 1 skoro wlozono tu P3 500 moze zasilanie nie wyrabia dla P3,sprobuj zwiekszyc do 2.2v nie mozna tez wykluczyc ze proc jest uszkodzony a wymiana na p3 500 nie jest oplacalna,bo z tego celera 366 wycisnac mozna 550MHz i to nie trudno Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Do LOBO: Nie chcę się spierać bo pewnie masz rację ale ja miałem do czynienia z 2 płytami na ZX'ie (Acorp i Aopen o ile dobrze pamiętam) i obie nie miały obsługi fsb 100MHz (chyba, że później wyszedł nowszy bios i ten problem był załatwiony - ale to było bardzo dawno i jeszcze nie było PIII na rynku). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jump3r Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Z tego co pamietam to ZX i GX to to samo co BX i maja FSB 100MHz roznica jest jedynie przy pamieciach. tomekjak: a moze cos na zworkach zle ustawiles ? (FSB?, dzielniki?), sprawdz czy cekina ci pojdzie na 550 (o ile masz wystarczajace chlodznie) jesli tak to znaczy, ze kupiles jebnietego p3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekjak Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2003 To sprawa się tak ma, celka nie puszcze na wiecej bo sie system wywala (XP), wiec chodzi na standardowym ustawieniu, zreszta przy wlozonym celku to mam fsb do 83 tylko. FSB to na pewno obsluguje i to do 133 bo jak wszedlem do biosu (z PIII) to mialem taka opcje. Gosc sie kurde zarzeka ze u niego chodzil ten procek. Zrobie upgrade biosu chyba a jak nie to mu go odesle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Jedno pytanie PIII ustawione jest na 5x100 ?? Spróbuj ustawiać FSB66 i zobacz co się będzie działo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekjak Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Jest 5x100. Nie da się na 66 bo jak jest PIII wlozony to jest mozliwe ustawienie od 100 w gore, a przy celku od 66 do 83. Napieciem nic nie zmienie bo jest stale na tej plycie. Nic tylko sie pociac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homer Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2003 A czy przypadkiem nie masz pamięci RAM PC 66 ?? Wiem że kiedyś do celków jeszcze takie sprzedawali... Może to się ten Ram nie wyrabia na magistrali 100MHz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekjak Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Kolega nie zwrócił uwagi na samym początku na skład kompa. Pamięć jest 133 :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...