sos Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 (edytowane) HELLo moto Od środy bawię się nowym kompem i chciałem na własnej skórze się przekonać dlaczego wszyscy dookoła narzekają na Vistę. Zamierzałem uporać się z jak największą ilością problemów, z którymi się spotkam. Aktualnie natrafiłem na pewien mur, którego nie potrafię przeskoczyć. Podczas kopiowania całych partycji (z dysków IDE) na nowy dysk (SATA) zauważyłem dziwną anomalię: mianowicie kopiowanie raz leciało szybciej (szybko znikały sekundy z odliczaniem czasu do zakończenia operacji) a raz normalnie. Po zakończeniu kopiowania sprawdziłem ilość zajmowanego miejsca - okazało się, że nie przegrało się wiele rzeczy! Oczywiście działało ręczne przegrywanie brakujących rzeczy ale przy takiej skali problemów było by to niewskazane. Zainstalowałem XP i o dziwno wszystko się przegrało - co do bajta! Stwierdziłem, że może Vista ma coś nie tak z obsługą dysków IDE->SATA. Dlatego kopiowałem jeden z problematycznych katalogów na samym dysku SATA na tej samej partycji. I tak np. oryginalny folder zajmuje 48,5MB a po skopiowaniu 30,2MB. Oczywiście brakuje kilku podkatalogów i plików :angry: Taki sam efekt uzyskiwałem na Viscie Ultimate 32bit jak i 64bit (preferowałbym wersję 64bit ze względu na posiadanie 4GB RAMu). Tutaj znajduje się ten katalog (ok 10MB, po ściągnięciu i rozpakowaniu trzeba uruchomić "click here to deploy.bat" albo coś w tym stylu) a tutaj wersja bez zabawy z przekonwertowywaniem [19,8MB]. Jeżeli komuś chciało by się sprawdzić, czy uzyskuje podobne "zonki" to byłbym wdzięczny. Edytowane 28 Września 2008 przez sos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sos Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Przepraszam, że post pod postem ale przynajmniej podniosę temat wyżej :P Użytkownik yogibeer z forum pclab zauważył również, że nie można skasować tego katalogu metodą SHIFT + DELETE. Poniżej przedstawiam swoje wytłumaczenie, dlaczego tak się dzieje. W katalogu "microGANT 3" (link podałem w poście wyżej) znajduje się katalog "Folders" a w nim katalog o nazwie " ". Tak, wiem że system nie przyjmuje nazwy ze spacjami ale przyjmuje natomiast spację wpisaną w kodzie ASCI (0160 - jakby co to to aby używać kodu ASCI należy wcisnąć lewy ALT i wpisywać cyfry z klawiatury numerycznej). Natomiast Natomiast pogratuluję temu, komu uda się skasować/zmienić nazwę/przenieść ten katalog nazwany " " (skasować można go jedynie kasując katalog nadrzędny i to też tylko metodą wrzucenia go do kosza a później jego opróżnienia - jak yogibeer napisał SHIFT + DELETE nie działa :P). W XP oczywiście wszystko działa bez najmniejszych problemów. Jednak nadal nie wiem dlaczego nie kopiuje pozostałych 3 katalogów - "Hardware", "Other" i "Software" :mad: podczas zwyczajnego kopiowania "microGANT 3" metodą kopiuj wklej - pozostałe katalogi muszę kopiować pojedynczo. Przypominam, że miałem podobny problem z wieloma katalogami (przerzuciłem je bez przeszkód pod XP). Ogółem licząc mnie to były by już trzy osoby, niemogące skopiować w 100% tego katalogu - wtf? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 a uprawnienia ma? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Jednak nadal nie wiem dlaczego nie kopiuje pozostałych 3 katalogów - "Hardware", "Other" i "Software" \Pewnei dlatego ze nie ma tam takich katalogów tak samo jak i nie ma katalogu bez nazwy i pewnie z tego samego powodu przez który kopia ma dokładnie tyle samo kilobajtów co oryginał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sos Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 (edytowane) a uprawnienia ma?no pewnie, że robiłem to na koncie administratora i użytkownika z prawami admina :) Pewnei dlatego ze nie ma tam takich katalogów tak samo jak i nie ma katalogu bez nazwy i pewnie z tego samego powodu przez który kopia ma dokładnie tyle samo kilobajtów co oryginał...Źle mnie zrozumiałeś albo wcale: w oryginale na prawdę występują te katalogi ale po skopiowaniu mi ich ubywa. Edytowane 27 Września 2008 przez sos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 To ze nie potrafisz zrozumiec tego co napisałem to juz Twój problem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 no pewnie, że robiłem to na koncie administratora i użytkownika z prawami adminanie o to pytalem :lol2: nawet jako admin mozesz nie miec ustawionych praw do katalogu... co do sugestii sgj, mozliwe ze masz jakies bledy na dysku, moze te katalogi sa puste po prostu (to by wyjasnialo zgadzajacy sie rozmiar) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sos Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 nie o to pytalem :lol2: nawet jako admin mozesz nie miec ustawionych praw do katalogu... Widzisz, niektóre katalogi posiadają prawa tylko do odczytu, których nie da się zmienić pod Vistą :huh: A co do praw do katalogów to chyba je posiadam, skoro mogę ręcznie je kopiować/kasować/etc.? co do sugestii sgj, mozliwe ze masz jakies bledy na dysku, moze te katalogi sa puste po prostu (to by wyjasnialo zgadzajacy sie rozmiar)Z błędami na dysku to Vista sobie akurat dobrze poradziła, bo umożliwiła ich ominięcie. Ale te katalogi o których mowa nie są puste i po skopiowaniu głównego katalogu rozmiar się NIE zgadza bo brakuje tych NIE pustych folderów. Link do testowego katalogu z problemami znajduje się pod koniec pierwszego postu ale zamieszam je jeszcze raz: Tutaj znajduje się ten katalog (ok 10MB, po ściągnięciu i rozpakowaniu trzeba uruchomić "click here to deploy.bat" albo coś w tym stylu) albo tutaj wersja bez bawienia się z przekonwertowywaniem [19,8MB] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 sciagnalem, w archiwum nie ma folderow "Hardware", "Other" ani "Software"... masz wlaczone dziedziczenie praw po katalogu glownym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 I z czym masz taki wielki problem? Eksplorator przerywa kopiowanie folderów po natrafieniu na folder z niewlasciwą nazwą, tym samym nie kopiuje juz folderów "Hardware", "Other" i "Software". Po zmianie nazwy folderu " " w tcmd kopiuje się całosc. Koniec tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sos Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 Racja, dzięki SGJ - zapomniałem zmienić nazwę temu folderowi :P Dzięki wyszukaniu wszystkich plików, gdzie została użyta spacja 0160 z ASCII i zmienieniu ich nazwy wszystko się skopiowało pod Vistą - co do bajta ;) Także zostaję przy Viscie - na razie cała reszta chodzi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...