piotrjancy Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Witam, od dłuższego czasu męczę się z hałasem który wydobywa się z Chieftec GPS-400AA poczytałem na forum o wymianie w nim wentyla na jakiś ciszy z tego co wyczytałem na forum dobrze się sprawdza Acutake Fan 120 tak? Pytanie mam natomiast takie że w szufladzie znalazłem taki wentyl Arctic Coling Arctic Fan 12L i tak sobie myślę czy czasem go nie zamienić z tym org. co jest w zasiłce, będzie to dobry wybór, aha i gdzie lepiej go podpiąć w org. miejsce czy pod molexa z przejściówką czy nie ma to większego znaczenia poza estetyką? A co powiecie o tym Scythe S-FLEX 1600 RPM ? http://allegro.pl/item441552858_scythe_s_f...jny_gwa_fv.html http://allegro.pl/item441567112_acutake_fa...ikon_9_5db.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Mam w takim chieftecu wentyl acutake 120 i sprawuje sie calkiem fajnie ;) co do podlaczenia: podlaczony tak jak standard - w srodku bedzie mial mniejsze napiecie niz z molexa i moze sie zbyt wolno obracac (tak! ten standardowy wyjec nie dziala na 100%:D przy 12v z molexa wydaje dzwieki jak helikopter:D) jak chce ci sie kombinowac to mozesz sprawdzic podlaczony "normalnie" w zasilaczu i jesli nie bedzie sie bardzo grzal pod mocnym obciazeniem kompa to moze zostac;) a jak bedzie sie za bardzo grzal to podlacz pod molexa i zobacz wtedy a co do tych scythe - mysle ze sa dobre (jak sie myle to nie bic) ale wedlug mnie 1600rpm to do zasilacza za duzo bo poprostu jest tam za malo miejsca i bedzie straszny szum powietrza /moze troche dziwnie to napisalem ale spiacy jestem :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrjancy Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Chyba się zdecyduję na tego: http://allegro.pl/item442915271_xthermal_b...iszy_9_dba.html # Poziom hałasu: 9 dB/A (z adapterem) # Poziom hałasu: 13 dB/A (bez adaptera) # Obroty wentylatora: 750 obr./min. (z adapterem) ± 10% # Obroty wentylatora: 1200 obr./min. (bez adaptera) ± 10% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Ten Xthermal uchodzi za bardzo dobry wentylator z tego co wiem i w dodatku ma adaptery przez co dostosujesz Db do swoich potrzeb, ale nawet jakbyś dał tego arctica czy acutake to masz molexa>>5v i sądze że na takim napięciu tamte wentyle ciche tez by były a zasilacz zbytnio by się nie pocił ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrjancy Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 To dziś wsadzę tego Arctic Coling Arctic Fan 12L i zobaczę jak będzie wyglądała sprawa, bo cicho będzie na 100% tylko temp. zasiłki jak będzie się przedstawiać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Jakiś user na forum wsadził tam wentyl@5v do GPS 400W i ponad rok ta zasiłka ciągnęła 8800GTX więc myśle że będzie dobrze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawloHT Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 (edytowane) Mi AC AF12025 PWM nie startował na 5v. Edytowane 27 Września 2008 przez PawloHT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrjancy Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 I po zawodach Arctic Coling Arctic Fan na zasilaczu nie wchodzi do obudowy (zahacza o radiator na procku), więc pozostaje zakup Xthermal BTF 120 PRO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Tylko ze wez pod uwage 3 rzeczy: Cisza tego wentylatora pociagnela ze soba wydajnosc. Wiem, bo mam go na HR. Nie oplaca sie na sile wyciszac zasilacza jesli masz wiecej wentylatorow o mniejszej srednicy i/lub wiekszym przeplywie. BTF jest na slizgach. Moze szybciej sie zuzyc przy poziomym ulozeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrjancy Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Hmm wentyl już zakupiony, co do ciszy to mimo że mam w budzie 2 wentyle 12cm puszczone na 12v (włączane są tylko w razie potrzeby) to i tak ze wszystkich wentyli zasilacz jest bardzo głośny co uniemożliwia zostawienie kompa na noc włączonego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...