Skocz do zawartości
Gość Pussik

Jaki Kupić Procesor?

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam procesora dla siebie, głównie do renderingu w Vray`u 1.50SP1.

Interesują mnie najlepsze propozycje różnych segmentów rynkowych.

Najlepiej najlepszy procesor w kategorii cena/jakość, tuż przed tymi, za które trzeba nieproporcjonalnie do wydajności dopłacać pieniędzmi.

Ps: Bardziej mnie interesuje porównanie ich wydajności po O/C ze zmianą napięcia. Na default to on ani minuty nie pochodzi.

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Q9550 to dośc duży wydatek. 800zł z hakiem

Ma magistrale 133MHz, więc gorszy O/C względem 1066MHz.

65nm i 12MB cachu

Nie bardziej opłacałoby się Q6600 za 60% tej ceny? Dostajemy w zamian wszystko co ma poprzednik, za wyjątkiem 2/3 pamięci cache.

Anyway, 800zł to nie chce przeznaczać. ;)

Jak się ma E6320 (180zł) do E5200 (210zł) i E7200 (310zł)?

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

q9550 jest na 45nm. Mam i wydaje mi się, że dobrze zrobiłem biorąc właśnie go, a nie coś z Q6XXX. A nie mam jakiegoś selekta(chyba:P) bo chodzi mi ok 3,2-3,4Ghz(wydaje mi sie, że na pół godziny stabilnej pracy wyciągnąłbym i więcej, ale nie chcę ryzykować) chłodzony Mugenem od Kosy. Od siebie polecam, bo chodzi świetnie

Z tych trzech co podałeś e7200 będzie się najlepiej kręcił, e5200 jest zakupem równie opłacalnym(acz jeśli przy renderingu decydujesz się na duo, nie quada to walcz o każdy Mhz i weź jakieś e8x00, acz w tej cenie możesz już dostać jakiegoś q6xxx:D).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, dzięki za linka. Niestety co mi to daje, jak serwis testuje jedne procki na 60% możliwości, a inne na 80%? Niekręcone. Nie ma żadnego testu z wyżyłownymi prockami? Bo u mnie tylko takie pracują w kompie. Gram może 5% czasu, ale grafa ma vmoda cały czas, a proc max stabilną wartość - 2,4GHz.

Nom, podobno przy renderingu każdy rdzeń oddaje równą wielokrotność wydajności. Również wykorzystywana jest cała pamięc cache jak i czestotliwośc. :) Więc podobno, nie ma mowy o niewykorzystaniu czegokolwiek z procesora. Idąc tym tokiem, nie opłąca się płacić ceny Quada za jakiegokolwiek Duo.

Myślałam sobie, żeby ewentualnie kupić tanio duo i wymienić potem na 45nm Q.

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom, podobno przy renderingu każdy rdzeń oddaje równą wielokrotność wydajności. Również wykorzystywana jest cała pamięc cache jak i czestotliwośc. :) Więc podobno, nie ma mowy o niewykorzystaniu czegokolwiek z procesora. Idąc tym tokiem, nie opłąca się płacić ceny Quada za jakiegokolwiek Duo.

Myślałam sobie, żeby ewentualnie kupić tanio duo i wymienić potem na 45nm Q.

Mniej wiecej tak jest. 

Proste porownanie: 

-niekrecony 3000+ 4GB ramu klatka pojedyncza liczylas sie w zakresie 15-30 minut

-c2d e6300@3GHz 4GB ramu klatka liczyla sie w zaleznosci od stopnia skomplikowania od 2,5-8 minut w zalznosci od stopnia skomplikowania. 

Ogolnie moj kompa policzyls okolo 1000 klatek wiec ladny stress test :D 

Mysle ze na quadzie nawet Q6600 puszczonym na 3-3,5GHz caly material policzylbym w 20h a nie ponad 40h.....................

IMO warto jest wziac quadcore i go ladnie podkrecic, do renderingu w sam raz sie nada. Nie zapomnij o duzej ilosci ramu.

Co do Wc to majac zwodowane sb, nb procka mialem w stresie 45-47*C na rdzeniach (bloki to frosty, chlodnica 2*120mm, fandery na polowe mocy) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi