miras19 Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Witam, planuje zakupić mieszkanie na kredyt we Wrocławiu. Jest to dobra oferta, jednak jest w nim orzewanie elektryczne. Wiem że słyszy się że to strasznie drogo, ale w internecie znalazłem wypowiedź że za same ogrzewanie przez cały rok ktoś wydał 2300zł Słyszał ktoś może jakie są koszta i co można się spodziewac, agent nieruchomości twierdzi, że podczas zimy właściciele płacili za ogrzewanie 300zł wraz z opłatami za prąd (światło TV ) w co nie chce mi się do końca wierzyć, ale może? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 No mi też się to zbytnio nie widzi, szczególnie, że przez cały rok, po rozliczeniu (płaciłem za prąd taką ich "prognozę") i miałem niedopłaty 300zł, a na prąd mam tylko komputer, lodówkę, zamrażarkę, pralkę i światło. Ogrzewanie centralne ;] Ale fakt, w ciągu roku była jakaś znaczna podwyżka cen prądu, niemniej jednak, 300zł za zimę na ogrzewaniu elektrycznym to nie możliwe ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p!Ck3r Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 do końca to nie wiem jak to jest, ale pamiętam jak moja siorka studiowała we to wro na stancji mieli piec elektryczny który był ustawiony na grzanie w tanich fazach (czasowych) czyli jakoś popołudniu i w nocy, no i studia skończyła, nie zamarzła a i kasy dużo nie wydal bo to studenciak ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Jak jeszcze ogrzewałem się elektrycznie, to w miesiącach zimnych rachunki za prad były po 400-500zl... 5szt 'olejakow' + ogrzewacz elekt w łazience. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 (edytowane) Wlasnie jestem w trakcie zakladania ogrzewania w moim mieszkaniu (2 pokoje 50mkw) Wybrałem gazowke, ze wzgledow ekonomicznych. Zabole okolo 10000zł za instalacje na gaz (po aktualnych cenach) w sezonie grzewczym wyjdzie mnie okolo 600zł (na dwa miesiace) Czemu nie prad? Robilem symulacje wyszlo by drozej na starcie bo wiazaloby sie to z wymiana instalacji elektrycznej na trójfazową. (okolo 15000) Teoretycznie rachunki wyszlyby podobne, ale wszystko zalezy od grzejnikow elektrycznych. Jesli sa tam piece akumulacyjne ktore "trzymaja" cieplo i doladowuja sie w godzinach gdy prad jest "tanszy" w godzinach „poza szczytem”: 22:00 – 6:00 i 13:00 – 15:00 koszty te są około 40 proc. niższe. Myk jest taki ze ja za grzejnik na wode place 800zł a taki piecyk o identycznej mocy to 1800zł Jesli jednak sa tam zwykle grzejniki konwekcyjne, ktore to musza prawie caly czas "ciagnac" aby grzac ogrzewanie takie wyjdzie duzo drozej!!!!! Prawda jest taka ze masz juz tam gotowe ogrzewanie, wiec wez fachowca, niech ci pomorze. Bo trza wziazc pod uwage budynek (ocieplony?) lokalizaje mieszkania (parter? narozne?), kubature pomieszczen. I jesli tam sa piece kumulacyjne to roznica miedzy gazowka w rachunkach bedzie minimalna. Jesli zwykle konwektory, to radzilbym je czym predzej wymienic (z 10k). Podsumowujac koszty instalacji -gaz (piec dwufukncyjny z otwarta komora spalania, bo z zamknieta wyszloby okolo 15% drozej wszystko) -elektryczne z piecami konwektorowymi -elektryczne z piecami kumulacyjnymi Koszty eksploatacji -gaz -elektryczne z piecami kumulacyjnymi -elektrycze z piecami konwektorowymi (ZDZIERSTWO! ja wlasnie dogrzewam sypialnie 2kw grzejnikiem na czas remontu bo chlody przyszly...prawie caly czas mosi chodzic aby 15mkw nagrzac to masz okolo 2kwx15godzin=30kWx0,3zł=10zł DZIENNIE) Pozdrawiam Edytowane 27 Września 2008 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...