Piotrek6312 Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Witam. Jako, że mój komputer już do najlepszych nie należy postanowiłem go troszkę ulepszyć :) Do dyspozycji mam max 600 zł. Obecny sprzęt: Athlon 4800+ Abit AN-M2 GF 7900GS 2GB RAM Amacrox Warrior 400W Co polecacie zmienić? Od razu mówie, ze ściąganie z allegro itp. odpada :P Części najlepiej jakby byly wybierane w komputroniku. Zalezy mi na graniu w max detalach na obecnych grach i tych z niedalekiej przyszłości jak GTA 4, Mafia 2, CoD 5, NFS UC (wiem wiem ze Crysisa na najwyższych nie rusze :P). W ogóle opłaca się ładować w ten sprzęt, czy może lepiej pozbierac z pol roku, sprzedac tego i kupic cos nowego? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 E7200 P35-DS3L Sprzedaj cpu, mobo i grafe i kup hd4850 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek6312 Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 ulala, na to to mi raczej kasy nie starczy, a czesci sprzedawac raczej nie bede :P do tego dojdzie jeszcze wydatek na zasilke :/ a jakbym dokupił tylko radka 4850 toxic? Bardzo bedzie ograniczany przez proca? I czy zasilka to dzwignie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Zasiłka z HD4850 powinna wytrzymać jeśli to 400W to spokojnie bym powiedział nawet a jeśli to Amacrox AX 400 to ma on 350W i wtedy troszke bardziej sie napoci. Na ile jestes w stanie max podgonić tego procka? Jeśli kiepsko się kręci to może lepiej kupić X2 5200+ i kręcić go na ~3ghz żeby nowa karta sie nie dławiła tak bardzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaRRnek Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 X2 bardzo słabo się kręca, chyba że trafiłeś na dobrą sztuke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 (edytowane) Ja też mam 4800+ (Brisbane) i 3ghz daje rade bez problemu. 2940 bez zmiany napięcia. Napisz czy też masz Brisbane. PO za tym z 4800+ na 5200+ to jakiś wielki skok by nie był. Można zawsze kupić zm-stg1 i karakorum i wtedy kręcić. Ale to już wtedy by sei za bardzo nie opłacało. W komputroniku niektóre ceny sa za wysokie. Edytowane 27 Września 2008 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 W ogóle opłaca się ładować w ten sprzęt, czy może lepiej pozbierac z pol roku, sprzedac tego i kupic cos nowego? :) Hmm po taniosci moglbys pojsc w e2160/2180, jakies tanie mobo i 9600 gso. Budzet pewnie bedzie lekko przekroczony z 50- 100 zeta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek6312 Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 (edytowane) OC raczej nie wchodzi w gre, bo po prostu nie umiem tego robic i wiadomo, że strach troszke jest :) Moj zasilacz to dokładnie Amacrox Warrior AX450-PNF. Ale czy Radzio nie bedzie zbytnio ograniczany? Edit: Hmm po taniosci moglbys pojsc w e2160/2180, jakies tanie mobo i 9600 gso. Budzet pewnie bedzie lekko przekroczony z 50- 100 zeta. Nie bede krecił wiec zamienił bym tylko siekierke na kijek :P Edytowane 27 Września 2008 przez Piotrek6312 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Przy tym procku bez OC będzie się nudził. Nie bój się OC bo to nie jest coś trudnego, nauczysz sie tego i owego i tym samym za darmo zwiększysz sobie wydajność, a gdyby okazało sie że procek przyzwoicie sie podkręci to mógłbyś brać Radka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 W necie jest pełno poradników dotyczących podkręcania proca i ramu. To jest duzo prostrze niz ci sie wydaje. Wystarczy tylko poczytac. Nie ma sie tez czego bac bo jezeli przedobrzysz to najwyzej komp ci sie odpali na standardowych ustawiniech, albo bedziesz musial bios zresetowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 I mam nadzieje że nie myślisz że tam coś sie nie powiedzie czy przedobrzysz z FSB/napięciem jakimś to odrazu sie popali wszystko :wink: EOT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek6312 Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 he he, latwo mówić, ale dla niedoświadczonego kolesia który prawie nic o kompach nie wie to jest czarna magia :P jeśli nie bede krecił to tego radka nie oplaca się brać? Zamierzam teraz wymienić jedną cześć a gdzieś za rok kolejna i chciałbym żeby grafika starczyła mi na jakies 1,5 roku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 (edytowane) Napisz jeszcze jakie ramy masz. Ściagnij sobie orthosa, coś do odczytu temperatury i cpu-z może się porzydać żeby patrzeć na szybkosc z jaka pracuje ram. i poczytaj cos o podkrecaniu. Kup teraz hd4850 i zbieraj pieniądze na 6000+ lub jakiegoś phenoma. Edytowane 27 Września 2008 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek6312 Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Ramy to Patrioty Dual Chanell 2x1GB Cl4 800MHz :) Starczy ta zasilka na radzia? I w duzym stopniu bedzie ograniczany czy nie? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 (edytowane) Zasilacz powinien dac rade. Jeśli nie podkręcisz to troche klatek w grach stracisz. Jakie masz temperatury w idle i strecie?? Edytowane 27 Września 2008 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek6312 Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Z temperaturami jest pewien problem :/ Proc w idle ma ok. 45 stopni, w stresie 60 Grafa 55 w idle i 75 w stresie... Komp ograniczony jest po bokach biórkiem a z tymu jest ściana, wiec praktycznie zerowa wentylacja A co do zasilki: powinien czy na pewno da? Bo nie chciałbym sie przekonać gry wcisne POWER po zmianie grafiki :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 (edytowane) To trochę duzo. Mozesz go gdzieś przestawic?? Masz wentylator z tylu obudowy?? Ja dialem jakiś stary który znalazlem w garażu dal kilka stopni w dol. Przeczysc wentylator od procka i karty bo napewano duzo kurzu jest. Raczej da rade. ja mam medecom feel 350 atx czyli praktycznie no name i procka takiego jak ty 4 gb ram 1 dysk 1 naped 2600xt dodatkowy wentylator i za kilka dni dam drugi i zasilacz nie ma żadnych problemow. Jezeli chodzi o oc to nie jest nic trudnego. W 3dmarku06 podkrecenie proca z 2.5 na 3.0 daje mi ponad 500pkt. Przeczyść komputer i zobacz temperatury jakie bedzies miał i jakiś wentylator by się przydał jeśli nie masz z tyłu. Edytowane 27 Września 2008 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek6312 Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 Kurzu w kompie nie ma bo czyszcze co jakiś czas. Z tyłu obudowy nie mam raczej możliwości zamontowania wiatraka bo mam [ciach!]o a nie obudowe za 100 zł :P Kupie chyba Radka, ale zasilki wymieniac nie bede ani OC tez nie bedzie... Ryzyk fizyk :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 (edytowane) Kup tego Radka i jak zasilacz nie będzie miał problemów to wtedy oc. Edytowane 28 Września 2008 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek6312 Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 A da się jakas sprawdzic ile aktualnie cały sprzęt ciągnie mocy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 Miernikiem. Kalkulatorami nie zawracaj sobie głowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek6312 Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 Miernika w domu niestety nie posiadam. A są jakies programiki czy może coś w biosie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 http://zenfist.pl/jaki-wybrac-zasilacz-por...s-150.html#mi_6 taki orientacyjny kalkulatorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek6312 Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 Ten kalkulator zbyt dobrze nie dziala, pisze że komputer podczas grania pobiera i 125W :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 To pożycz miernik od znajomego. Ktoś powinien mieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 http://www.allegro.pl/item441818085_mierni...oboru_mocy.html Zerowe pieniądze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek6312 Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 A nie chce mi sie bawic jakimis miernikami :P Kupie Radka, a jak skok mocy w porównaniu z moim GF'em bedzie mały to wtedy spróbuje podrkecic proca :P Z zasilaczem daje sobie spokój ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 Producent zaleca zasilacz 450W. Ale prawie zawsze jest to zawyżone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek6312 Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 Aha ;] Dzieki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...