Skocz do zawartości
Sou

Program Do Testowania 5.1?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z glosnikami i mecze sie juz 3ci dzien :/

Najpierw moze konfiguracja zeby bylo wiadomo o czym mowie:

glosniki: CREATIVE 5.1 INSPIRE T6100

dzwiekowka: zintegrowana na asus P5K deluxe ( SoundMAX Integrated Digital HD Audio ? )

Moj problem to W POLOWIE nie dzialajace 5.1 ;) W polowie bo w programie od dzwiekowki test pojedynczych glosnikow wypada ok. To samo w ustawieniach dzwieku Visty moge klikac w kazdy glosnik i mi odpowiada. Tylko ze poza testami 5.1 nie gra;) Kazdy sobie pewnie mysli ze poprostu nie mam na czym sprawdzic tego 5.1 i puszczam jakies mp3 i dlatego nie dziala. Na szczescie zaopatrzylem sie w odpowiedni plik ac3 nagrywany w studio ktory powinien w 5.0 dzialac... no i kazdy glosnik mi gra raczej tak samo, jakiegos spektakularnego efektu nie ma wiec sie domyslam ze to nie to.

No ale moze wszystko dziala w porzadku tylko ten plik jakis lewy jest a ja mam sloniowe ucho ;]

Czy sa w takim razie jakies programy albo testy ktore mozna na kompie odpalic zeby sprawdzic czy 5.1 rzeczywiscie dziala lub w ktorym miejscu systemu jest cos zle ustawione ?

Z gory dzieki za pomoc

P.s przeinstalowywalem sterowniki, kodeki itd itp nic sie nie zmienialo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mówił zzizzy puść jakiś film ze ściezką 5.1, albo grę fps jak masz, wówczas w momencie gdy ktoś będzie stał przed Tobą i mówił, a dźwięk wydobywał się z centralnego, obracaj myszką, a powinien grać wtedy z każdego w zależności czy staniesz do niego bokiem czy tyłem. Myślę, ze zrozumiałeś mnie. Ja właśnie w takiej sytuacji grając w Metro, dostrzegłem odpięty kabel, gdy gadali do mnie z tyłu a nic nie było słychać prócz pogłosu basowego w subie ;)

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi