Skocz do zawartości
arthi

Kart sieciowe bezprzewodowe, siec, internet...no wszystko!!

Rekomendowane odpowiedzi

LINKI!?

Bylbym wdzieczny za podanie linkow do jakis stron z cenami bezprzewodowych kart sieciowych, musze polaczyc sie do routera DSL na odleglosci 200m. Totalnie nic nie wiem o bezprzewodowych kartach, wiec wazny jest kazdy szczegol. Poza tym jakies linki do stron na ktorych moge poczytac o tworzeniu sieci, akpekty techniczne, ekonomiczne, problemy...w przyszlosci stawianiu i konfigurowaniu serwera. Z gory wielkie dzieki.

Ta opcja szukaj jest beznadziejna

,nieczego nie mozna znalesc, wiec nie piszcie ze mam szukac!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu mi kolega na privie pouczyl:)

Ale mam pytanie ....czy te zestawy i ktory z nich jest najplepszy do polaczenia dwoch sieci (mojej domowej 2 kompy) i mojego(kilka domow czyli kilka komputerow) kumpla u ktoprego jak wspominalem wyzej jest router do ktorego bylbby podlaczony ten acces point, czy tak w ogole sie da, czy acces point mozna podlaczyc bezposredio do routera ktory rozdzielalbu sygnal DSL????

http://www.interline.pl/interline.php?s=pr...s01=1&wid=&sx=2

Odleglosc pomiedzy tymi sieciami to jak napisalem ok. 200m bardzo zalezy mi na dobrej jakosci lacza, zeby nie bylo przerw z powodu np. brzydkiej pogody, moge wiec zawinwestowac w lepsza antene. Co to oznacza 23,5 dBi? :)Co to oznacza ze paswo 2,4 Ghz:) I czy to wyglada tak ze te anteny powinny byc dokladnie naprzeciw siebie i nic nie powinnno stac na ich drodze (kable, druty wysokiego napiecia itp.) jaka oferuja predkosc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2,4ghz to tor radiowy jaki trza wykupic zeby zakladac radiowke :lol: a druty co mają do rzeczy ??? predkosc zalezy od tego na ile mbit dziala cala siec :P mowie ja mam 400m do punktu glownego i mam 91% mialobym 100%ale blok mi stoi na przeszkodzie ale to w niczym nie przeszkadza :lol: nie booy sie bedzie dzialac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Manial:

Jeśli jeszcze do tego nie doszedłeś - kilka wyjaśnień:

23.5 dBi to zysk anteny ("i" oznacza że liczony w odniesieniu do idealnej anteny izotropowej), czyli znacznie upraszczając parametr mówiący jak bardzo antena "wzmocni" sygnał radiowy. W praktyce im większy tym lepiej, ale anteny o dużym zysku charakteryzują się też małą szerokością wiązki - trzeba więc znacznie dokładniej zwizować (ustawić w odpowiedniej pozycji) taką antenę (ale zasięg będzie większy).

2.4 GHz (a konkretnie 2400.0 – 2483.5 MHz) to pasmo radiowe w którym działają WLANy (czyli częstotliwość, a nie "tor" - kobus, nie mieszaj jak nie wiesz dokładnie :wink: ). Decyzją Ministra Infrastruktury z sierpnia zeszłego roku pasmo to nie wymaga uzyskania pozwolenia na użytkowanie - nic więc nie trzeba płacić.

Najlepszy zasięg (jakość łącza) uzyska się gdy anteny są naprzeciwko siebie i nie ma na ich drodze żadnych przeszkód (druty również mogą trochę zakłócić). W praktyce wolna od przeszkód powinna być cała tzw. 1 strefa Fresnela pomiędzy antenami (elipsoida o możliwych do wyliczenia wymiarach), a nie tylko prosta wyznaczona przez anteny.

Na szczęście fala radiowa może się również odbijać od przeszkód i uginać. Nawet więc jeśli nie ma linii widoku pomiędzy antenami (przeszkody) - można sygnał odebrać (trzeba tylko optymalnie ustawić anteny).

Przepływność jaką uzyskasz (przy zastosowaniu sprzętu IEEE 802.11b) to będzie maksymalnie 4-5 Mb/s (zależy od odległości, zysku anten itd.) - 802.11g jeszcze nie mierzyłem (może już w przyszłym tygodniu mi się uda), ale spodziewam się max. dwudziestukilku Mb/s.

I na koniec sprawa pogody. Wydaje mi się że przy tej odległości nie powinna mieć wielkiego wpływu - na deszcz bardzej czułe są systemy typu LMDS, a tutaj mówimy o WLAN :)

W razie dodatkowych pytań - pisz na priva.

Pozdrawiam,

MarcinN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi