Skocz do zawartości
raiden909

Acer 5220 (pytanie)

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio kupiłem nowego laptopa -Acera Extensa 5220. Jestem z niego nawet zadowolony lecz... Czy nie dało by sie wymienić w nim kilku rzeczy???. Chciałby wymienić procesor na przynajmniej 3ghz, dysk 120gb, ramy 2gb oraz kartę graficzną (to chyba nie możliwe ale warto zapytać :D)

Laptop ten ma:

Procesor Intel Celeron M 550 2.0GHz 1 MB cache, FSB 533 MHz

Prędkość CPU 2.0 GHz

Ram 2 kosci po 512mb ram

Pojemność dysku 80 GB

Karta grafiki Graphics Media Accelerator X3100

Wielkość pamięci karty graficznej do 358 MB (przydzielone z RAM)

Ogólnie najbardziej potrzebny mi jest nowy procesor. Na laptope tym chodzą takie gry jak GTA SA, COD, WARROCK bez problemu. Problem zaczyna się przy grach typu PURE, G.R.A.W. 2 itp.

Gry się wł. lecz nie chodzą płynnie.

PROSZE O ODP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche nie rozumiem tego procka T7x00 na szynie 800Mhz (ile to ma rdzeni, GHz itp) i za ile można go kupić oraz czy cos on wogole zmieni?

Tobie nie jest potrzebny nowy procesor, tylko porządna karta graficzna.

Zresztą nie sprecyzowałeś po co ci upgrade...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zintegrowanej karty chyba nie mozna zmienic:( A procesor chce zmienic ze wzgledu na niektóre gry... Ktos mi w koncu wszystko wyjasni??? Czy bedzie nabijal posty :angry:

nie nie mozna

na moje szkoda czasu/kasy na modernizacje tego lapa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a możesz mi powiedzieć za ile będze ten "tani" dual core??? I czy on ma szanse pojsc na takim laptopie???

Taki "tani" procesor kosztuje około 300zł i ma szanse pójść na takim laptopie.

Do tego możesz se dołożyć dysk 500GB, 2GB ramu i podgrzewacz do kawy na USB. Gry nadal chodzić Ci nie będą.

Nie wiem jaki sens ma drążenie tego tematu. Po prostu napisz po co chcesz wymieniać bebechy i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki "tani" procesor kosztuje około 300zł i ma szanse pójść na takim laptopie.

Do tego możesz se dołożyć dysk 500GB, 2GB ramu i podgrzewacz do kawy na USB. Gry nadal chodzić Ci nie będą.

Nie wiem jaki sens ma drążenie tego tematu. Po prostu napisz po co chcesz wymieniać bebechy i tyle.

Człowieku, jak nie masz pojęcia o czym piszesz, to nie rób tego ;)

Tego "taniego DualCore'a powinieneś dostać za mniej niż 100 zł. Ja za swojego dałem chyba coś koło 60-70. Core2duo jest do wyrwania za około 150 zł. 

Idąc dalej gry na pewno nie będą lepiej chodzić, ale ogolny komfort pracy poprawi się znacznie. Szczegolnie jeśli dołożysz 2GB Ramu i jakis szybki 500 GB :lol2: (7200 rpm) dysk twardy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Acerze Extensa 5620z (model bliźniwczy do 5220, dlatego w tym temacie) mam w tej chwili 2x1 GB pamięci RAM. Mogę dostać okazyjnie 2 GB kość. I tu moje pytanie - czy zmiana na 3 GB (1+2) przyniesie wzrost wydajności czy przeciwnie? Chodzi mi głównie o to czy przy dwóch różnych kościach będzą one działały w trybie dual chanel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi