raiden909 Opublikowano 29 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2008 Ostatnio kupiłem nowego laptopa -Acera Extensa 5220. Jestem z niego nawet zadowolony lecz... Czy nie dało by sie wymienić w nim kilku rzeczy???. Chciałby wymienić procesor na przynajmniej 3ghz, dysk 120gb, ramy 2gb oraz kartę graficzną (to chyba nie możliwe ale warto zapytać :D) Laptop ten ma: Procesor Intel Celeron M 550 2.0GHz 1 MB cache, FSB 533 MHz Prędkość CPU 2.0 GHz Ram 2 kosci po 512mb ram Pojemność dysku 80 GB Karta grafiki Graphics Media Accelerator X3100 Wielkość pamięci karty graficznej do 358 MB (przydzielone z RAM) Ogólnie najbardziej potrzebny mi jest nowy procesor. Na laptope tym chodzą takie gry jak GTA SA, COD, WARROCK bez problemu. Problem zaczyna się przy grach typu PURE, G.R.A.W. 2 itp. Gry się wł. lecz nie chodzą płynnie. PROSZE O ODP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 29 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2008 Zbłądziłeś. Do gier kup sobie desktopa, względnie Compala. Z Acerkiem to najlepiej sprzedaj i kup 5620 na DC i tyle jeśli chodzi o taniego lapka. Nie ma sensu pakować się w upgrade 5220. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 odnośnie procesora to T7x00 na szynie 800Mhz działają z 5220, u mnie 3gb ramu działa, dysk jaki tylko chcesz byle na SATA i 2.5" :) grafika jest zintegrowana więc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raiden909 Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Troche nie rozumiem tego procka T7x00 na szynie 800Mhz (ile to ma rdzeni, GHz itp) i za ile można go kupić oraz czy cos on wogole zmieni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Troche nie rozumiem tego procka T7x00 na szynie 800Mhz (ile to ma rdzeni, GHz itp) i za ile można go kupić oraz czy cos on wogole zmieni?Tobie nie jest potrzebny nowy procesor, tylko porządna karta graficzna. Zresztą nie sprecyzowałeś po co ci upgrade... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raiden909 Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 Ale zintegrowanej karty chyba nie mozna zmienic:( A procesor chce zmienic ze wzgledu na niektóre gry... Ktos mi w koncu wszystko wyjasni??? Czy bedzie nabijal posty :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 Ale zintegrowanej karty chyba nie mozna zmienic:( A procesor chce zmienic ze wzgledu na niektóre gry... Ktos mi w koncu wszystko wyjasni??? Czy bedzie nabijal posty :angry:nie nie mozna na moje szkoda czasu/kasy na modernizacje tego lapa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 Bardziej się opłaci sprzedać tego Acera i dołożyć do Compala z 8600GT, niż kupować szybszego procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Jeśli chodzi o gry, to nie opłaca się upgrade'ować, jeśli do normalnej pracy, to można wrzucic jakiegos taniego DualCore, 2gb i dysk 7200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raiden909 Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 a możesz mi powiedzieć za ile będze ten "tani" dual core??? I czy on ma szanse pojsc na takim laptopie??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 a możesz mi powiedzieć za ile będze ten "tani" dual core??? I czy on ma szanse pojsc na takim laptopie??? Taki "tani" procesor kosztuje około 300zł i ma szanse pójść na takim laptopie. Do tego możesz se dołożyć dysk 500GB, 2GB ramu i podgrzewacz do kawy na USB. Gry nadal chodzić Ci nie będą. Nie wiem jaki sens ma drążenie tego tematu. Po prostu napisz po co chcesz wymieniać bebechy i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Bez jaj za 300zł to można spokojnie kupić pełnego C2D na szynie 800MHz o taktowaniu 2.0-2.2 GHz Osobiście nie znam przypadku 5220 na czymś innym poza CM530, CM550, T7300, T7500 i T7700 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Taki "tani" procesor kosztuje około 300zł i ma szanse pójść na takim laptopie. Do tego możesz se dołożyć dysk 500GB, 2GB ramu i podgrzewacz do kawy na USB. Gry nadal chodzić Ci nie będą. Nie wiem jaki sens ma drążenie tego tematu. Po prostu napisz po co chcesz wymieniać bebechy i tyle. Człowieku, jak nie masz pojęcia o czym piszesz, to nie rób tego ;) Tego "taniego DualCore'a powinieneś dostać za mniej niż 100 zł. Ja za swojego dałem chyba coś koło 60-70. Core2duo jest do wyrwania za około 150 zł. Idąc dalej gry na pewno nie będą lepiej chodzić, ale ogolny komfort pracy poprawi się znacznie. Szczegolnie jeśli dołożysz 2GB Ramu i jakis szybki 500 GB :lol2: (7200 rpm) dysk twardy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielak_18 Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2008 W Acerze Extensa 5620z (model bliźniwczy do 5220, dlatego w tym temacie) mam w tej chwili 2x1 GB pamięci RAM. Mogę dostać okazyjnie 2 GB kość. I tu moje pytanie - czy zmiana na 3 GB (1+2) przyniesie wzrost wydajności czy przeciwnie? Chodzi mi głównie o to czy przy dwóch różnych kościach będzą one działały w trybie dual chanel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...