Skocz do zawartości
mak888

Jak Wyciszyć Swój Komputer , Nie Tracąc Zabwy Z Oc?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym przedstawić efekty mojej pracy jeśli chodzi o wyciszenie komputera. Jak i podsunąć pomysły innym użytkowniką w jaki sposób wyciszyć jeszcze bardziej swój komputer, nieraz i domowymi sposobami . Bo wiadomo że niekiedy domowym sposobem można osiągnąć lepsze rezultaty niż kupując gotowy produkt, który w teorii ma zapewnić cisze, a w praktyce okazuje się że wcale wolny od wad nie jest :P.

Na początku chciałem opisać jedynie efekty mojej walki z dB , ale zdaje się że wyszedł mi z tego mało poradnik jak zbudować cichy komputer :).

Na początku moja konfiguracja:

CPU : Core 2 quad Q6600 2,4GHz podkręcony na 3GHz napięcie domyślne +Artic Cooling 7 pro

RAM : 4x1 GB Kingston KVR 667MHz 5-5-5-15 podkręcone na 800MHz 4-4-4-12 2V

Płyta główna : ASUS P5K-E WIFI AP Intel P3

Karta grafiki : Gigabyte GeForce 9800GT 512MB podkręcone na 800/1890/2240 napiecie 1,4V

HDD : 2 x WD 250GB seria AAKS 16MB cache , w konfiguracji RAID 0.

2 nagrywarki CD i DVD , flopy , 5 wentylatorów 80mm na 5V, jeden wentylator 92mm na 5V i jeden wentylator 120mm na 12V.

Zasilacz Be-quiet Straight Power BQT E5-450W

Także jak widać konfiguracja raczej dosyć mocna, przez co wymaga jako takiego chłodzenia elementów . Zwłaszcza że większość jest też po OC. A jak wiadomo zbudowanie cichego jak i wydajnego komputera nie zawsze idzie w parze :).

Musze jeszcze zaznaczyć na wstępie że każdy ma inne odczucie odnośnie akceptowanego poziomu głośności jego maszyny, przez co niektórzy mogą przejść obojętnie wobec problemu głośności całego zestawu. Jednak znajdują się ludzie, którym głośność pracującego chłodzenia spędza sen z powiek (zwłaszcza jak się taki komputer zostawi na noc :P ). Nie ukrywam że jeśli chodzi o głośność komputera to mam od jakiegoś czasu chopla na ten temat, dlatego ideałem dla mnie byłbym sprzęt który podczas normalnej pracy, w windowsie, surfowaniu po necie, oglądaniu filmów , czy słuchaniu muzyki byłby po prostu bezgłośny !! :D.

Tylko jak to pogodzic zamiłowanie do OC, i jednocześnie cisze ??. A no można i postaram się pokazać jak ja sobie z tym problemem poradziłem, aczkolwiek pozostało jeszcze pare rzeczy które nalerzy poprawić (czyt. zmienić :) ).

1) Chłodzenie CPU.

Jeśli chodzi o chłodzenie tego elementu , to polecam coś niedrogiego i sprawdzonego nawet przy chłodzeniu 4 rdzeniowca.

Ja zainwestowałem ok. 70 zł (teraz obecnie już mniej ) w chłodzenie firmy Artic Cooling Freezer 7pro pwm (Artic Cooling Freezer 64pro pwm – odpowiednik na platforme AMD ). Może i box’owe chłodzenie intele nie jest najgorsze ale u mnie nie zagrzało wiecej miejsca na płycie niż tydzień .

Polecany wyżej cooler nie jest drogi, łatwy w montażu , stosunkowo lekki no i cichy. Praktycznie pozostaje niesłyszalny do 1000-1200 rpm. Maksymalnie się rozkręca do 2200rpm i co prawda wtedy już jest słyszalny , ale i wydajnościowo daje rade.

U mnie temperatura w idle to 35-39 stopnie , w stresie przy obciążonych 4 rdzeniach na 100% to jakieś 62-63 stopnie. Z Q6600 podkręconym na 3GHz ( również przy 3,3GHz i napieciu z biosu 1,42V też daje rade ). Jeśli chodzi o inny cooler , to Auras Wave wydaje się być podobnym cenowo i wydajnościowy konkurentem do AC. Przy większym ( ok. 100-170) budżecie można pokusić się o Thermalright Ultra-120A , lub Thermalright Ultra-120 eXtreme ( sprzedawane bez wentylatora dlatego nalerzy doliczyć zakup wentylatora 120mm). Bądź Noctua NH-U12P, która przy cenie ok. 200 zł jest godnym polecenia coolerem, z bardzo cichym wentylatorem.

Zarówno Thermalright jak i Noctua , mogą konkurować z słabym i średnim chłodzeniem wodnym.

Dołączona grafika

Fotka boxowego coolera Intela , z procesora Q6600.

Dołączona grafika

AC Freezer 7 założony na płytę.

Dołączona grafika

Dodatkowe radiatory na sekcje zasilania płyty głównej ( P5K-E WIFI AP nie ma chłodzonych 4 faz zasilania CPU, pozostałe 4 są chłodzone ).

2) Chłodzenie karty graficznej.

Jak widać na fotce , zakupiona przeze mnie karta graficzna firmy Gigabyte miała już założone ”wydajne i ciche” chłodzenie firmy Zalman. Czy było ono wydajne ?? raczej nie, co można było zobaczyć podczas testu FurTest – Stabily Test gdzie temperatura rdzenia dochodziła do 76 stopni, przy obrotach 100%. No to może było ciche ??. I tutaj też nie , gdyż producent nie zastosował żadnej regulacji prędkości wentylatora, zarówno z sprzętowego jak i programowego ( np. w Riva Tuner wszystko było ustawione na 30% i żadnej możliwości regulacji ). A poziom głośności przypominał bardziej suszarkę do włosów niż chłodzenie do karty graficznej. Nie zostało co innego jak je zmienić, na co padło ??. Znowu na produkt firmy Artic Cooling , mianowicie Accelero S1 w rewizji 2 zakupione na allegro w cenie 56 zł – NOWE . Należy pamiętać że jest to chłodzenie pasywne , tak samo jak Accelero S2. Dlatego nie jest przewidziane mocowanie na nim wentylatorów , innych niż dodatkowy ( kupowany osobno ) moduł turbo fan . Co jednak nie oznacza że się nie da zamontować czegoś innego ;).

Dołączona grafika

Tak się prezentuje po wyjęciu z opakowania

Dołączona grafika

A tak w porównaniu z oryginalnym wentylatorem zalmana ( prawda że robi wrażenie ).

Dołączona grafika

A tutaj na zdjęciu wykonane przeze mnie radiatory na sekcje zasilania karty ( pocięty stary radiator ).

Dołączona grafika

Założone radiatory na kości pamięci ( w zestawie )

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jeszcze bez wentylatora

Dołączona grafika

Dołączona grafika

No i z założonym wentylatorem 120mm firmy cool master 1200rpm.

Innym polecanym chłodzeniem dla karty graficznej jest Thermalright HR-03 GT, lub Thermalright HR-03 Plus , albo Auras Fridge. Z tym że to już wydatek powyżej 100 zł. Jeśli chodzi o opłacalność to Accelero króluje .

3) Zasilacz.

No cóż jeśli chodzi o zasilacz to zbyt wiele nie wymyśliłem, gdyż posiadany przeze mnie Be-quiet Straight Power BQT E5-450W , jest jednym z cichszych na rynku , i podczas normalnej pracy jest zupełnie niesłyszalny , tak samo jak podczas grania :D. Jedynie przykładając ucho prosto do kratki z tyłu zasilacza można usłyszeć lekki szum powietrza wydmuchiwanego przez 120mm wentylator. Inne modele zasilaczy jakie uważam za najcichsze to :

Be-quiet Straight Power BQT E5-550W 330

Be-quiet Dark Power P7-PRO-450W 340

Be-quiet Dark Power P7-PRO-550W 400

Corsair CMPSU-520HXEU - 520W

Corsair CMPSU-620HXEU - 620W

Seasonic S12 II-500 - 500W

4) Wentylatory

Moja obudowa Chieftec Big Tower, posiada 3 wentylatory 80mm z przodu i 2 wentylatory 80mm z tyłu. Oczywiście nie było by cichego komputera gdybym nie spowolnił ich pracy. Najprostszą i najtańszą metoda było po prostu podpięcie je po linie 5V zasilacza. Można to uzyskać modyfikując wtyczki molex. Wiadomo trochę lutowania i innych zabiegów dało pożądany efekt. Jednak nie jestem zadowolony z jakości posiadanych przeze mnie wentylatorów, wszystkie to jakieś odpady ze starych komputerów , czy zasilaczy. W niedługim czasie pewnie wymienię je na jakieś inne. Dobrą propozycją zdają się być wentylatory firmy Acutake. Są niedrogie od 8zł za wersje 80mm do 15 zł za wersje 120mm. Do tego jak można poczytać na forum są stosunkowo ciche.

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=4ebb0e9f9c31cc0f

link z różnymi wariantami podłączenia wentylatora pod wtyczke molex 5/7/12V

5) Wyciszenie wnętrza obudowy

Kiedy już uporałem się z wentylatorami, kartą graficzną i procesorem, doszło do wymiany dysków twardych , na 2x WD 250GB w macierzy RAID 0. Wcześniejszy dysk miałem w miejscu napędów 5 i 1/2 cala. A że po założeniu RAID’u musiałem dyski włożyć w koszyk przeznaczony do montażu dysków. A jak wiadomo 2 dyski są głośniejsze niż 1 , do tego powodowały jeszcze nieznaczne, ale jednak wibracje obudowy. Pomyślałem czy aby nie zainwestować i nie wyciszyć wnętrza komputera matą akustyczną.

Poszukałem trochę na allegro i sklepach internetowych i stwierdziłem że musiałbym kupić 2 komplety mat wygłuszających aby obkleić całego big towera ( oklejenie obudowy w nie pełnym wymiarze nie ma sensu, jeśli ktoś zabiera się za oklejanie obudowy to od razu w całości ). A jak łatwo wyliczyć koszty wyklejenie całego wnętrza sięgały by ok. 100 zł.

Jednak spotkałem się gdzieś na forum z opinią użytkownika odnośnie pianki akustycznej , którą w dużej ilości można spotkać na allegro , a której cena jest o wiele niższa niż typowo komputerowa mata wygłuszająca.

Postanowiłem więc zakupić 7 kawałków pianki akustycznej o wymiarach 45x35x3cm. W cenie 2,5 zł za sztukę. Za całość zapłaciłem więc 34 zł razem z przesyłką. I okleiłem nią całą obudowę , pozostawiając tylko otwory dla wentylatorów , napędów i zasilacza.

Dołączona grafika

Zakupiona przeze mnie pianka.

Zdecydowałem się na pofalowaną piankę , gdyż zdaniem jednego z forumowiczów lepiej rozprasza i pochłania ona dźwięki.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

W czasie oklejania wnętrza.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Końcowy rezultat.

A jak z efektem ??. No cóż muszę powiedzieć że jak na wydanie 34 zł to efekt jest wręcz znakomity !! :D. Wentylatory stały się wyraźnie cichsze, dyski przycichły że ledwo było je słychać ( ale nadal nie są bezgłośne , między innymi dlatego że znajdują się w słyszalnym miejscu , a wiec zaraz za przednik wentylatorem ). Kolejnym krokiem będzie wymiana przeze mnie wentylatorów na cichsze , zapewne efekt będzie wtedy jeszcze lepszy ;).

6) Dalsze wyciszenie dysków

Ponieważ jak napisałem wcześniej dyski co prawda znacznie mniej , ale nadal były słyszalne. Postanowiłem wymyśleć coś co sprawi że będą bezgłośne !!. I czy mi się to udało ??. O tym za chwile. Owszem można zainwestować w Scythe HDD Quiet Drive 120zł , lub Scythe Himuro 70 zł . Ale , zdaniem niektórych produkty te nie są pozbawione wad, pierwszy nie tłumi za dobrze drgań, a drugi nie wycisza za bardzo odgłosu wirujących talerzy. No a jak wiadomo 2 dyski to cena x2. A wydawać 240 zł na wyciszenie dysku , to jeszcze mnie nie pogięło :P.

Dołączona grafika

Koszyk na dyski w obudowie chiefteca

Dołączona grafika

2 blaszki którymi skręciłem 2 dyski do kupy

Więc czy uzyskałem rezultat lepszy niż zakup jednego z wspomnianych wyżej produktów ??. Hmmm trudno powiedzieć , raczej udało mi się połączyć cechy jednego i drugiego. Aczkolwiek drgania są całkowicie wytłumione i absolutnie nic nie przenosi się na obudowe. Pozostały jedynie cichutkie piski elektroniki, które zdarzają się rzadko ( jakieś 10% czasu w którym użytkowany jest dysk ) i to pod mocnym obciążeniu dysków. Pozostał też dźwięk wirujących talerzy, jednak jest on bardzo cichy.

Zwłaszcza że jeśli chodzi o głośność to sprawdzałem to w nocy , przy wyłączonych wszystkich wentylatorach w obudowie , pozostał tylko Freezer na 1000rpm ( słyszalny dopiero w odległości 5-10 cm od wentylatora ) i zasilacz.

Dołączona grafika

Dyski razem

Wcześniej tak samo miałem zamontowany wcześniejszy dysk, ale dla dwóch dysków wymagało ona przeróbek , i wcześniej nie posiadałem pianki akustycznej wiec tylko uzyskałem to że wyeliminowałem wibracje dysku. Teraz dzięki piance wyeliminowałem drgania jak i odgłos pracujących dysków na tyle że podczas kopiowania , wczytywania poziomów w grach dysków w 90% nie słychać nic . Trzeba patrzeć na diodę sygnalizującą prace dysku , by sprawdzić czy w ogóle pracuje. Czasem przy absolutnej ciszy , podczas kopiowania z partycji na partycje, można usłyszeć cichutkie piski elektroniki dysków, ale to już taka przypadłość moich WD. Zaznaczam że tylko w tedy gdy mam zamknięty pokój , wyłączone wentylatory z przodu i tyłu obudowy. Więc sytuacja która raczej bardzo rzadko trafia się na co dzień . Bo nawet otworzenie okna sprawia że komputer milknie w odgłosach dworu ( a mieszkam na wsi, więc hałasów u mnie nie wiele ).

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tutaj zamocowane w ”kołysce”

Konstruowanie ”kołyski” na dyski zacząłem od starej obudowy zasilacza , którą wykorzystałem. Miała ona rozmiar prawie taki jak napędy dvd. Wiec bez problemu zmieściła się w zatoce na napędy, z tym że zajęte są 2 zatoki na napędy 5i1/2 cala . A że obudowa to big tower (mieści się 6 napędów typu dvd) nie było z brakiem miejsca problemów. Do obudowy ze starego zasilacza przymocowałem kawałki pociętej dętki rowerowej ( idealnie się nadaje , bo z czasem nie rozciąga się pod wpływem nacisku ).

Dołączona grafika

Wszystko razem w obudowie

Następnie za pomocą wyciętych 2 prostokątnych kawałków blachy , przymocowałem razem do siebie oba dyski. Dalej tak przymocowane dyski włożyłem między podwójną warstwę dętki, a pojedynczą warstwę dętki. Tak że dysk wisiał na dwóch podwójnych warstwach dętki, a od góry był ściskany jedną warstwą dętki, tak by się nie przesuwał.

Więc dyski wiszą sobie w powietrzu , a dętka tłumi drgania, na dodatek dałem piankę akustyczną powyżej , jak i poniżej dysków , oraz pianka znajduje się z przodu obudowy za zaślepkami w miejscu zatoki 5i1/2 cala.

Dołączona grafika

Dodatkowo żeby dyską nie było ciepło, za pomocą gumki recepturki :P, przyczepiłem wentylator 80mm. tak aby dmuchał na oba dyski.

7) Na koniec

Po tych wszystkich zabiegach, mogę śmiało stwierdzić , że mój komputer jest bardzo cichy, a po wyłączeniu niektórych wentylatorów prawie bezgłośny.

Oczywiście to jeszcze nie koniec mojej walki z dB, niedługo postaram się wymienić wszystkie wentylatory w obudowie, i nieco je jeszcze wyciszyć. Oraz dokupić drugi wentylator 120mm na Accelero S1 i puścić je na 7V, gdyż teraz ta jedna 120 pracująca na 12V potrafi być delikatnie słyszalna, bynajmniej jest to najgłośniejszy wentylator w całym komputerze i już po przełączeniu na 7V jest prawie niesłyszalny.

No dobra, a spytacie jak OC i temperatury ??. A no nie ma z tym najmniejszego problemu, a przecież Q6600 to niezła grzałka którą chodzi cały czas na 3GHz, a przecież wszystkie funkcje oszczędzania energii mam wyłączone. Takie 3,3 – 3,4 GHz na procku to nie problem i to wcale nie przy dużych temperaturach. Teraz gdy to pisze to w idlu temperatura rdzeni to 36-37-33-36 odczytane w core temp. W stresie dochodzi to 62-63 stopni. Temperatura grafiki teraz to 42 stopnie , w stresie po OC to jakieś 66 – 67 stopni w FurTest ( a nic tak nie obciąża grafki ) w grach CPU to średnio ok. 50-55 stopni i tyle samo na grafice. Temperatura mostka to 39-48 stopnie wiec mało jak na P35. Dysków nie wiem gdyż w RAID nie idzie żadnym programem jej odczytać.

A chyba nie ma nic lepszego niż zadowolenie użytkownika z jego sprzętu :).

Dołączona grafika

Po całym zabiegu :D.

Edytowane przez mak888

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc czy uzyskałem rezultat lepszy niż zakup jednego z wspomnianych wyżej produktów ??. Myślę że tak i to chyba nawet lepszy !!

Hmm, a miałeś kiedykolwiek sqd? Raczej nieee. Co prawda jak dysk wibruje to nie zaradzi, ale jest o wiele cichszy niż na gumkach czy innych wydziwieniach.

Jak nie dyski są według Ciebie niesłyszalne, to oznacza, ze coś Ci je zagłusza...

Ogólnie temat jest zbędny jeśli chciałeś ukazać jak wyciszyć komputer bo taki temat jest w faq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, a miałeś kiedykolwiek sqd? Raczej nieee. Co prawda jak dysk wibruje to nie zaradzi, ale jest o wiele cichszy niż na gumkach czy innych wydziwieniach.

Jak nie dyski są według Ciebie niesłyszalne, to oznacza, ze coś Ci je zagłusza...

Ogólnie temat jest zbędny jeśli chciałeś ukazać jak wyciszyć komputer bo taki temat jest w faq

Nie miałem SQD. Ale jak sam napisałeś wibracji nie wyciszy na maksa. A czy jest o wiele cichszy ?? ..., może według Ciebie ??.

Przecież wyraźnie napisałem , że dysków przez 90% użytkowania NIC nie słychać !!, chodzenie po folderach, odpalanie programów, gier, itp. A jedynie w sytuacji kiedy dysk jest mocno obciążony, słychać lekkie piski elektroniki. Chociaż nie zawsze.

A może nic ich nie zagłusza !! , bo niby co ??. B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sqd wycisza znacznie dysk choć jest słyszalny w iddle. Tylko miej na uwadze, ze jest słyszalny przy 1 acutaku skręconym do 5v...

Co może zagłuszać? Wentylatory....

A jak sam napisałeś coolermaster chodzi na 12v i jest ledwo słyszalny... o więcej nie pytam :D

Edytowane przez eyah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież wyraźnie napisałem , że dysków przez 90% użytkowania NIC nie słychać !!

I tym optymistycznym wątkiem możemy zakończyć ten temat? :rolleyes:

Różnica między takimi domowymi sposobami, a SQD jest całkiem spora. Ale jeżeli reszta komputera warczy/buczy/trzeszczy, to rzeczywiście dyski są wtedy niesłyszalne.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..az mi sie przypomnial Cool'n'quite Quiet rev.1. Z perspetywy czasu ciezko byloby mi powiedziec, nawet o trzecim rewizynie, ze byl CICHY a co dopiero bezglosny ;)

Dopiero teraz gdy mam dobrze wyciszone dyski 2,5 cala, wentylatory Noctua P12 @ 5v moge powiedziec, ze jest CICHO, ale wciaz nie bezglosnie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Freezer - glosny

120mm na 12v - glosniejszy niz vf900 na min

Dyski na gumkach - pewnie cichsze niz moje w koszyku po zabawie IBM/Hitachi Feature Tool.

Zasilacz - pewnie troche ciszej niz moj wiekowy, popiskujacy Revoltec

Wentylatory...

Fajnie ze wg Ciebie wyciszyles zestaw. Tyle ze nie mow ze gumki sa lepsze od SQD, "temperatura mostka" P5Q jest niska i jestes zadowolony ze malym nakladem kosztow duzo zyskales.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

glosnosc dla kazdego to odczucie wzgledne, napisales ze cooler na cpu do 1-1,2 k obrotow jest praqktycznei nieslyszalny. powiem Ci ze u mnie przy zalozonym LC mam jeden wentyl wyciagajacy niestety 12V (jeszcze nei chcialo mi sie przedluzyc kabla do 5v ;p ) kreci sie na okolo 800 i mnie drazni ten szum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

glosnosc dla kazdego to odczucie wzgledne, napisales ze cooler na cpu do 1-1,2 k obrotow jest praqktycznei nieslyszalny. powiem Ci ze u mnie przy zalozonym LC mam jeden wentyl wyciagajacy niestety 12V (jeszcze nei chcialo mi sie przedluzyc kabla do 5v ;p ) kreci sie na okolo 800 i mnie drazni ten szum.

Ale tak jest , Freezer przy 1000-1200rpm, jest ledwo słyszalny, czego nie mogę powiedzieć o cool masterze 120mm przy 1200 rpm, dopiero przy 7V nie słychać nic z odległości wiekszej niz 20-30 cm od wentylatora, tak samo jak od Freezera.

Bynajmniej z wyłączonymi wszystkimi wentylami w budzie, zostawiając tylko freezera i zasilacz, dyski nadal przez wiekszość czasu sę prawie niesłyszalne, jedynie podczas kopiowania dużych plików , albo operacji dyskowych opciążających mocno dyski, słycheć delikatne piski.

Może źle napisałem że zrobiłem coś lepszego od SQD, z tym że zrobiłem to domowym sposobem , bez nakładu większych środków, bo to nie sztuka iść do sklepu i coś kupić. A samo SQD nie jest pozbawione wad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się Panowie podoba :rolleyes:

Nigdy nie byłem zwolennikiem rozwiązań prowizorycznych, bo jestem estetą z małą ilością wolnego czasu. :P Tym niemniej uważam, że im więcej takich tematów tym lepiej. To, że podobny wątek jest w FAQ w niczym nie przeszkadza. Jest to kolejne podejście do problemu i to całkiem satysfakcjonujące... na początek. Kolega uważa, że jest niemal niesłyszalnie i należy się z tego cieszyć razem z nim. Słusznie Slow jednak zauważył, że to pierwszy krok na dość długiej i męczącej drodze... która wiedzie krętymi ścieżkami do celu, który wciąż pozostaje wielu nieznany ;)

Wierzę, że komputer jest dla Ciebie Mak888 niesłyszalny w ciągu dnia. Jeśli chodzi o wieczór to byłbym nieco bardziej sceptyczny. Te wentylatory, których jeszcze nie zmieniłeś, mogą być znaczące. Poza tym przyczepianie wentylatora za pomocą gumki recepturki to już nieco zbyt prowizoryczne rozwiązanie dla mnie ;)

Podoba mi się pomysł na tanie i skuteczne wyciszenie, choć nie jest już szczególnie oryginalne. Unikałbym stwierdzeń o wyższości Twoich pomysłów nad czymś, z czym nie miałeś styczności. Koledzy może nieco zbyt ostro, ale słusznie zwrócili Ci uwagę na kwestię Scythe Quiet Drive. Bardzo fajnie jednak, że zdecydowałeś się tak szeroko to opisać, bo to wbrew docinkom kolegów, jest dość rzadkie i bardzo pożyteczne. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Zatem powodzenia na drodze dalszego wyciszania :)

Niestety Chieftec to raczej średnio wdzięczny obiekt do dobrego chłodzenia czy wentylacji.

Słusznie zauważyłeś, że cisza to rzecz względna, ale możesz być pewien, że z czasem przestanie Ci to wystarczać i zacznie się pogoń, czego Slow dał dobre świadectwo :D

Pozdrawiam

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie że komuś się podoba efekt mojej pracy.

Co do SQD i sprawy głośności dysków , poprawiłem nieco wyżej to co tyczyło się tej kwestii .

A Wentylator na grafice przełączyłem na 7V , w tym tygodniu powinien wylądować jeszcze druga 120 na Accelero S1 też na 7V.

A oczywiście nie ma komputera bezgłośnego, ale mniej lub bardziej można się starać uczynić go jeszcze bardziej cichym.

Jak narazie jestem zadowolony , ale kilka poprawek jeszcze na pewno zrobię by było jeszcze ciszej.

Dzięki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze co zrób to zredukuj liczbę wentylatorów ;] Czasem dodatkowy wentylator mało daje.

Na dyski możesz zrobić bitumeboxy - razem wyszło by to Ciebie około 70zł, a jeśli zrobiłbyś dobrze to miałbyś cichsze dyski jak w sqd - poczytaj temat o wyciszeniu hdd. Tylko wtedy dyski musiałbyś położyć na dole obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze co zrób to zredukuj liczbę wentylatorów ;] Czasem dodatkowy wentylator mało daje.

Na dyski możesz zrobić bitumeboxy - razem wyszło by to Ciebie około 70zł, a jeśli zrobiłbyś dobrze to miałbyś cichsze dyski jak w sqd - poczytaj temat o wyciszeniu hdd. Tylko wtedy dyski musiałbyś położyć na dole obudowy.

No właśnie tylko tutaj dochodzimy do sedna, żeby nie stracić OC komputera. Bo taki quad do chłodnych nie nalerzy , zwłaszcza powyżej tych 3GHz. A P35 z RAID mocniej się grzeje, gdyż musi programowo raid obsługiwać. No i grafa też potrafi się trochę zagrzać po OC.

Owszem gdyby to był jakiś słabszy komp, to napewno bym zredukował liczbe wentyli, ale narazie to raczej nie wchodzi w gre. Jedynie wymienie z przodu zamiast 80mm , dam 92mm . Jakby nie patrzeć są cichsze przy tym samym przepływie powietrza.

Nad bitumboxem myślałem, ale teraz dyski i tak już są bardzo ciche , więc nie wiem czy byłby sens. Zwłaszcza że dyski SSD tanieją i może za rok , dwa , kto wie :D. Nie ma to jak cisza absolutna ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak napisali wyżej - 12cm/7v musi być słyszalne.

Mam na wyciągu revolteca 90mm na 5v na ślizgowym łożysku ~1000rpm i go słyszę, więc albo ogłuchłeś przy wcześniejszej wersji :plum: albo niedługo zmienisz zdanie co do tej ciszy absolutnej i niesłyszalności ogólnie pojętej.

Te dyski na pewno trzeba chłodzić - jakie mają tempy ?

Generalnie za dużo wentyli ile ich razem jest? 7-8 :blink:

Jak bym był maniakiem ciszy to mógłbym spokojnie zejść do 2 z zasilaczem włącznie - ale mój "zestaw" bierze tyle co mała żarówka. Długa droga przed Tobą :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy wentyl bedzie słyszalny, niezalerznie czy 12/7/5V jak sie go przyłoży do ucha z odległości 5-12 cm.

Z tym że 120 na grafie jest na samym dole budy, do tego jeszcze z każdej strony pianka akustyczna, wiec odgłos jej pracy jest tłumiony prawie całkowicie.

Poza tym wentylator, wentylatorowi nie równy, jeden na 7V bedzie cichy, jeden głośny.

Poza tym w każdym momencie mogę sobie wyłączyć 6 wentyli, gdyż mam zrobiony wyłącznik z przodu obudowy.

Dyski nie grzeją się aż tak mocno , bo mają nawiew z wentyla 80mm . A co do temperatury To Ci nie powiem bo przy RAID nie działa S.M.A.R.T.

Poza tym to nie sztuka powyłączać wszystkie wentyle , bo tak też moge, zostanie ten na CPU i zasilacz. Ale w stresie to wszystko by sie prawie gotowało w środku.

Zalerzy mi na tym by na codzień ,oglądając filmy, grając, słuchając muzy, net itp. Komputer był jak najcichszy, a jednocześnie jak najwydajniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim wyklejając obudowę zacząć należy od warstwy maty bitumicznej, nastepnie na nią idze pianka. Taki zestaw gwarantuje przyzwoity efekt wyciszenia obudowy. Kolejna sprawa, to sposób poprowadzenia przewodów w obudowie; można się przyłożyć i skrzętniej je poupychać. Będzie przyjemniej dla oka i powietrze krążyć będzie łatwiej. Dołozenie kolejnego wentylatora w obudowie na AC S1 to średnie rozwiązanie. Wszystkie wentylatory pracujące do góry nogami szybko się wytłuką i aż sam będziesz zdziwiony jaki hałas to będzie powodowało. Raczej sugerowałbym ograniczenie ich ilości.

Poza tym, bardzo ciekawy worklog i DIY wyciszenia dysków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi w moim pc zostało jeszcze przyklejenie pianki akustycznej mata bitumiczną wykleiłem całą obudowę:)

Jeśli ma być cicho to wentyle w sumie mogą chodzić max na 5v... szczegolnie te dokręcone do obudowy...

Ps. Jaką temp. ma u ciebie NB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Freezer jest dla Ciebie cichy? jak dla mnie głośny...

Sam freezer jak dla mnie nie nadaje się do 'cichego' kompa.

Wentyl 120mm na 7V cuchy? nie daje wiary.

Na 5V są często słyszalne bo zaczyna odzywać się łożysko.

Koszyczki na dyski fajnie wyszły.

Wywal wszystkie 80mm na 5V bo wtedy to one wieja tyle co i nic.

Zamien 80mm (chociaz buda nie sprzyja temu) na 120mm, dalej puść je na 5V i usłyszysz różnice... i dyski też.

Ogólnie fajnie bo tanio i troche własnej roboty w to włożyłeś.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi