Skocz do zawartości
Gość Pussik

Kompik Za Blisko Dwa Patyki

Rekomendowane odpowiedzi

Co myslicie o takim zestawie i jaką polecacie płytę głowną do niego?

Intel Core Quad Q6600 kręcony na max, na codzień

GeForce 9800GT z Vmodem

2x2GB A-Data 800MHz

Samsung F1 HD322HJ 320GB

Corsair HX 520W

Coolermaster Elite 333 (obudowa)

docelowe chłodzenie: WC

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyta asus P5Q

i nie radzę pakować się w quada, na twoim miejscu wziąłbym C2D, np e7200 (2 stówki mniej) i go trochę podkręcił.

Jeszcze pomyślałbym nad wymianą GPU, możesz dołożyć 2 stówki zaoszczędzone na procku i wtedy będziesz miał potwora nie komputer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyta asus P5Q

i nie radzę pakować się w quada, na twoim miejscu wziąłbym C2D, np e7200 (2 stówki mniej) i go trochę podkręcił.

Jeszcze pomyślałbym nad wymianą GPU, możesz dołożyć 2 stówki zaoszczędzone na procku i wtedy będziesz miał potwora nie komputer.

miała* ;)

Również poleciłbym p5q w wersji co najmniej pro, wysokie fsb (500+) spokojnie osiągalne, 8 faz w sam raz pod quada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta płyta jest za 4 stówy! Nie ma czegoś za połowe tej ceny? :| 400zł za mobo.. ;o

Gigabyte p31-ds3l jest dużo gorszy?

ALC888 8(7.1) - High Definition Audio jest odczuwalnie gorsze od Realtek ALC1200, 7.1 High Definition Audio CODEC?

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta płyta jest za 4 stówy! Nie ma czegoś za połowe tej ceny? :| 400zł za mobo.. ;o

Gigabyte p31-ds3l jest dużo gorszy?

ALC888 8(7.1) - High Definition Audio jest odczuwalnie gorsze od Realtek ALC1200, 7.1 High Definition Audio CODEC?

Mam na stanie P31-DS3L powiem ci ze to nie taka zła mobo ale ma tylko 4 fazy wiec quad nie poleci na niej :wink: na p31 osiagnalem fsb rzędu 445mhz przy max v na fsb i mch wiecej nie probowalem, jest to dobra plytka pod procki E2xxx i E5xxx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 rdzenie potrzebne mi są do renderowania w 3ds maxie + Vray`u.

Głowie sie nad mobo kurcze. :/

Na tje twojj Quad w ogóle nie wstanie? o,O

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wybierz coś na chipsecie P35. Gigabyte na P35 (może też być MSI Neo2-FR, Abit IP35, Asus P5K) jest za ~260zł i on sobie spokojnie da radę lub jak dalej to jest za drogo to poszukaj używaną z tych co podałem wyżej.

Edytowane przez emilek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spojz jak wyglada sprawa z wydajnoscia 9600 GSO (i modami) oraz czy w ogole potrzebujesz mocnejszego GPU. Jesli tak to albo zacisnij zeby i ponad budzet albo tania grafika. Plyty za czesto sie raczej nie wymienia... A z warunkiem "oczko mniej od spalenia CPU" P31 brzmi jak zapowiedz porazki w podkrecaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8800GT już mam zamówione. Więc się nie wycofuje.

Orgiusz, rozwiń to co napisałeś i daj jakieś propozycje.

Faktycznie oczko mniej od spalenia to nie ma co liczyc na dobry o/c. :-I

Gdyby to miał byc komp do grania to bym sobie odpuściła 4 rdzenie. Ale w moim przypadku chyba warto dołożyć 2 stówy, bo zamiast 2 tygodni renderowanaia będzie tydzień na większym projekcie.

Chociaż prawde mówiąc nieco z bólem serca przyjdzie mi płacic 7 stów za same cpu + mobo.

Co myślicie o Gigabyte GA-EP45T-DS3R za 370zł?

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby to miał byc komp do grania to bym sobie odpuściła 4 rdzenie. Ale w moim przypadku chyba warto dołożyć 2 stówy, bo zamiast 2 tygodni renderowanaia będzie tydzień na większym projekcie.

Dobrze piszesz :D quad sie bardzo przydaje do renderowania, a po OC to juz wogole :]

Chociaż prawde mówiąc nieco z bólem serca przyjdzie mi płacic 7 stów za same cpu + mobo.

Ale popatrz na to z drugiej strony. "tylko" 700 za dobra mobo plus procek. To nie jest duzo skoro mozna kupic mobaski za 1k albo i wiecej. 

PS do duzych projektow przydaloby sie cos takiego: post-9866-1222893692_thumb.jpg

Edytowane przez mib

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co z tego, skoro będzie Ci renderować scenę miesiąc, podczas gdy Quad zrobi to o wiele szybciej? :)

Nie za mały dysk, ten 320GB? Nie znam się na renderowaniu, ale wydaje mi się, że scenki potrafią dość sporo zajmować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, scenki nie zajmują dużo.

Cały projekt (referencje, textury, savy i inn niezbedne) zajmuja kilkaset MB.

Save sam w sobie to kilka MB przeważnie i się świetnie kompresuje, niczym bmp. Wpływ na nie ma głównie ilość vertexów (poligonów, trisów,...) w scenie.

Jakby co, to mam drugi dysk 320GB Samsung T166 w pierwszym kompie, a F1 zalicytowałam wczoraj. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi