Skocz do zawartości
shooter

4gb Ram A Pamieć Wirtualna W Win Xp

Rekomendowane odpowiedzi

Już przy 2GB RAM można spokojnie wyłączyć. Potestuj sobie jak ci lepiej działa. U mnie chodzi super bez mielenia dyskiem jak mam ustawione 'Bez pliku stronicowania' i takie opcje w rejestrze.

Windows Registry Editor Version 5.00[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management]"DisablePagingExecutive"=dword:00000001"LargeSystemCache"=dword:00000001

opis tych opcji:

* "DisablePagingExecutive" - zmusi system, aby jądro i sterowniki zawsze były w całości w pamięci operacyjnej. W normalnych warunkach część tych istotnych dla wydajności danych może znaleźć się w pliku wymiany. Ponieważ ma być eXtreme, więc nie zważając na ryzyko wchodzimy w ten business.

* "LargeSystemCache" - pozwala systemowi buforować o wiele więcej danych w pamięci. Dane z bufora są odczytywane z szybkością działania pamięci. W pewnych okolicznościach takie ustawienie może powodować pewne kłopoty ze stabilnością, but who cares?

@Matthaios84

To zależy o tym co robisz, przy zwykłym klikaniu w windowsie dużej różnicy nie ma. Ale jeśli są to jakieś operacje na dużej ilości pamięci to wtedy praca beż udziału dysku (bo wyłączysz swap) jest dużym przyspieszeniem.

Zarządzenie pamięcią w Windows NT:

http://www.microsoft.com/technet/prodtechn...1.mspx?mfr=true

http://www.microsoft.com/technet/prodtechn...9.mspx?mfr=true

http://www.microsoft.com/technet/prodtechn...9.mspx?mfr=true

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)U mnie chodzi super bez mielenia dyskiem jak mam ustawione 'Bez pliku stronicowania' i takie opcje w rejestrze.

Windows Registry Editor Version 5.00[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management]"DisablePagingExecutive"=dword:00000001"LargeSystemCache"=dword:00000001

opis tych opcji:(...)

DisablePagingExecutive niewiele daje, gdyż dotyczy tylko ntoskrnl.exe (który w Viście waży ok. 3MB). Reszta (win32k.sys, sterowniki itd) działa tak, jak działała.

LargeSystemCache - redukuje ilość pamięci przydzielanej aplikacjom, a zwiększa rozmiar bufora dyskowego i ma sens w systemie serwerowym. Z tego co wyczytałem, zwiększa to użycie pliku stron (patrz niżej o stronicowaniu niejawnym). Ustawienie to równoznaczne jest ze zmianą opcji wydajności "Użycie pamięci" z "Programy" na "Bufor systemu" (właściwości System, zakładka Zaawansowane, pierwszy guzik Ustawienia i zakładka Zaawansowane). http://support.microsoft.com/kb/895932

Wyłączenie pliku pagefile.sys niewiele daje - nie wiem czemu Wam dysk mniej mieli, kiedy to wyłączacie. Ja nie zauważyłem różnicy ;) Warto też zwrócić uwagę na stronicowanie niejawne (czyli jak będzie potrzeba, system i tak wyrzuci nieużywane obecnie aplikacje z pamięci - zapisze tylko stan, w którym się znajdują i wyrzuca z RAMu. Po powrocie do takiego programu, jest on ponownie wczytywany z dysku twardego i przywracany do zapamiętanego stanu).

Zatem wydaje się, że wyłączanie pliku stronicowania ma na celu zwolnienie miejsca na dysku...

Edytowane przez soulburner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłączenie pliku pagefile.sys niewiele daje - nie wiem czemu Wam dysk mniej mieli, kiedy to wyłączacie. Ja nie zauważyłem różnicy ;)

Dlatego mówie żeby sobie przetestował jak jest lepiej i czy coś mu to daje. Ty nie widzisz różnicy ja widzę ktoś inny widzi a jeszcze inny nie widzi więc jak widać to nie jest takie oczywiste i może zależeć od wielu rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi