Ragnor Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 Witam! Skonfigurowałem na płycie Asus M3A79-T (AMD790FX+SB750) RAIDa 5 na 3 dyskach Samsung 640. Z każdego dysku na potrzeby macierzy dałem po 300 GB, więc użytkowa przestrzeń wyszła około 600, resztę przestrzeni na dyskach (czyli po około 340GB na każdym) chciałbym wykorzystać w normalny sposób nie zakładając już żadnego RAIDa. W jaki sposób skonfigurować bios raidu aby pozostała przestrzeń dysków była normalnie dostępna? Z tego co widzę mam do wyboru ustawienia dla RAID 0, 1, 5, 10, JBOD wszystkie te wymagają minimum 2 dysków. Istnieje też tryb RAID READY który wymaga dokładnie jednego dysku, lecz gdy wybieram go dla któregoś z dysków należących do macierzy dostaję taki komunikat: "Occupied extent of this HD is found!" Please press any key to exit." Z góry dzięki za pomoc. RaGnoR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 nie da rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 nie da rady A skąd to przeświadczenie, że nie da rady, próbowałeś coś takiego na tej płycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 to kwestia znajomości teorii działania raidu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...