Skocz do zawartości
KaGuSS

Komp do pracy - ale jaki?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zwracam się do Was, czyli do specjalistów - zapewne z dość częstą prośbą. Otóż musze kupić nowego kompa, a straciłem juz jakiś czas temu rachube w standardach (czyli co kupić, żeby za miesiąc nie było do wyrzucenia :P). Potrzebuje kompa raczej do pracy. Internet, księgowość, ale i filmy (divx, może dvd), mp3 - to główne zastosowania przyszłej maszyny :) Czy moglibyście polecic jakieś konkretne zestawy (podzespoły najlepiej z orientacyjną ceną), a jak nie konkretne to chociaż zapalcie mi światełko w

tunelu :) Tnx z góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż co do kasy to musze się jeszcze dowiedziec:P A tak btw. co to takiego jest ten nForce2 czyzby jakis rewelacyjny chipset:P? Chyba cos przespałem :)

ano rewelacyjny... :) ale do tego do czego potrzebujesz kompa wystarczy Ci cos na KT333 ew. KT400 w zaleznosci ile masz kasy na zbyciu. Jako CPU to stawiam na athlon'a 1700. Grafa...hm...cos z Radeon'ow a reszte jak tam wolisz :) Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mobo kt 333 lub kt 400 jak masz forse to nf2 350 - 400 (kt) 500 (nf2)

proc xp 1,7 (cena jakosc) 280-290 pln (box)

grafa jakis radeon raczej 300-400 pln

ram ddr 256 80-90 pln

jakis sb (jezeli nie ma na mobo) 70-80 pln

buda (obojetnie jaka) 100 pln

flop 30-35 pln

monit jakas 17 plaska 700 - 800 pln

klawiatura 100-200 pln ( w firmie potrzebna jest wygodna ddduuuzo sie pisze)

mysz hmm a4tech jakis za 50 pln ale ososbiscie doradzam ms ie3.0 pln (czsem w przerwie sie pogra w jakiegos fps-a :) )

wedlug mnie super komp do biura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle tylko ze biurówke ktora to wszystko co wymienil pociagnie mozna zlozyc chocby na k6-2 czy duronie 600 kosztujacym cale 50-60 zl...

Tak, ale jemu chodzi o to zeby...

...za miesiąc nie było do wyrzucenia...

Jak juz kupywac komputer...nawet biurowke to taki zeby troche pochodzil :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle tylko ze biurówke ktora to wszystko co wymienil pociagnie mozna zlozyc chocby na k6-2 czy duronie 600 kosztujacym cale 50-60 zl...

biurowka to pojecie wzgledne kolega nie napisal czy to ma stac w biurze od godz rano do godz po poludniu wlaczone potem off czy to ma byc u niego w domu (czyt. j.w. + po poludniu do rana wlaczone :) ) wiec jezeli to 2 to mysle ze chialby miec komputer na ktorym mozna cos wiecej robic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale jemu chodzi o to zeby...

...za miesiąc nie było do wyrzucenia...

Jak juz kupywac komputer...nawet biurowke to taki zeby troche pochodzil :wink:

true true wlasnie o to tez mi chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaznaczyłem, że chodzi tez po części o multimedia (mp3, divx) gdyz komp owszem i do pracy, ale w domu :) Także warto jednak jak sądze jakas karte graf. miec :) Co do ceny to ciagle negocjuje :P A co lepsze Radeon (9000?) czy gf4 (mx mi sie zle kojarzy :P sadze ze w przypadku czworki jest podobnie :)) to nie wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadnij do jakiegoś super - marketu, tam ci jakiś śmieszny gość sprzeda super nowoczesny komputer multimedialny!!!

Dobra a tak na serio to on przecież chce to do pracy czyli nie będzie tego kręcił ani w Dooma 3 grał, więc może bluźnie ale lepszy dla nie go był by chyba Celek 1.8 - nie wieże że to napisałem :)

Ps AMD i tak rządzi!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale w sumie my tak wymyslamy a dalej nie wiemy czy kolega ma 3000 zl czy 700zl to mozemy gadac i gadac. Jak nie chcesz na tym kompie grac, tylko to co napisales to spokojnie styknie na jakims nawet ECS'ie 1700+ z 256 ramu i GF2mx albo Gf4MX tu juz ><>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: ??

masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: Ile masz kasy :?: ??[/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie. Wiem juz ile mozna przeznaczyc na tego kompa, a dokladniej znam górną graniće, jest o 4000 zl. Tak wiec mozna jak sadze juz dobra maszynke zlozyc... Tylko moze sprecyzuje jeszcze wymagania. W sklad kompa ma tez wchodzic drukarka (atramentowka i tez zaden kosmos:P), modem, nagrywarka i DVD (kombo czy oddzielnie?), jakies glosniczki i to chyba tyle z peryferii niestandardowych :) Z moich przemyslen wynika lepiej zeby monitorek byl plaski (myslalem na Flatronem 17'). No i tyle. Glowne pytanie to jak najlepiej wydac te pieniadze na 'serce' i konkrety, konkrety najlepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie. Wiem juz ile mozna przeznaczyc na tego kompa, a dokladniej znam górną graniće, jest o 4000 zl. Tak wiec mozna jak sadze juz dobra maszynke zlozyc... Tylko moze sprecyzuje jeszcze wymagania. W sklad kompa ma tez wchodzic drukarka (atramentowka i tez zaden kosmos:P), modem, nagrywarka i DVD (kombo czy oddzielnie?), jakies glosniczki i to chyba tyle z peryferii niestandardowych :) Z moich przemyslen wynika lepiej zeby monitorek byl plaski (myslalem na Flatronem 17'). No i tyle. Glowne pytanie to jak najlepiej wydac te pieniadze na 'serce' i konkrety, konkrety najlepiej :)

Epox 8rda+ 550 pln

XP 1,7 box 290 pln

2x256 ddr 333 twin mos 300 pln

grafika radeon 9000 pro - 430

buda 150

monitorek (np samsung) plaska 17 760 pln

modem 80 pln

flop 35

cdrw liteon 48x24x48 250 pln

dvd 16x 180 pln

klawiaturka 80

mycha 130

drukarka hp 5550 600 pln

na glosniki zostaje 165 pln (ale polecam kupic dobre sluchawki)

razem 4000 pln

moja propozycja na dobry i wyposazony komputerek

edit/ 8O przeoczylem hdd trzeba kalkulowac od nowa ale mysle ze do tego jakis maxtor 40 gb za ok 320 pln styknie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co np. z Soltek'iem 75FRN-L??

Tez ok. on bedzie ok 100 pln tanszy od epoxa i zaoszczedzona kase w glosniczki przeznaczasz.

Nie widzialem Solteka i nie bawilem sie tym ale sadzac po opiniach znajomych przyzwoita plytka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epox 8rda+ 550 pln

XP 1,7 box 290 pln

2x256 ddr 333 twin mos 300 pln

grafika radeon 9000 pro - 430

buda 150

monitorek (np samsung) plaska 17 760 pln

modem 80 pln

flop 35

cdrw liteon 48x24x48 250 pln

dvd 16x 180 pln

klawiaturka 80

mycha 130

drukarka hp 5550 600 pln

na glosniki zostaje 165 pln (ale polecam kupic dobre sluchawki)

razem 4000 pln

moja propozycja na dobry i wyposazony komputerek

Jasne i facet na tym wszystkim system z floppa będzie odpalał. Extra , polacasz DOS 6,22 czy Linuxa??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz zaraz, chcesz wypas komp czy normalny do pracy/rozrywki (filmy, muza)? :roll: . Biorąc pod uwagę poprzednie założenia to twoje oczekiwania spełni z nawiązką taki np. zestaw:

:arrow: Duron 1200/1300

:arrow: Mobo jakie będz (na KT333, 400, NF2, SiS 746) może być NF2 z zintegrowaną grafą i dobrym dzwiękim Soundstorm

:arrow: Radeon 9000 (lub ta z NF2)

:arrow: 512MB RAM DDR 266/333

:arrow: HDD Maxtor DimondMAX 9 lub WDJB 40-60GB (8mb cahe)

:arrow: SB Audygy chyba że jest NF2 wtedy Soundstorm

:arrow: CDRW LiteOn 48x24x48

:arrow: DVD jakie chcesz

:arrow: Monitor LCD 15" (Samsung, LG, jaki chcesz)

:arrow: raszta klamotów (mycha, klawiatura, dobre głośniki 5.1, ect)

To wzupełności wystarczy a jak bedze trzeba (a szybko nie bedze) można łatwo rozbudować. Przedewszystkim zwróć uwagę na pamięć (ilość), dysk(szybkość), grafikę (jakość obrazu) i monitor (jakość obrazu, parametry) te elementy w największym stopniu odpowiadają za komfort pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ładnie, ale z tym LCD to sie chyba nie zmieszcze, to wydatek rzedu okolo 1700 zł (patrze na LG, Samsung na razie). A ten Duron to mysle, ze jednat zamienic na XP 1,7 - tylko zobacze co wyjdzie z kasa, bo wbrew moim oczekiwaniom te 4 tys. to tylko na styk :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...