Yamnick Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 (edytowane) Witam! Pytanie zasadniczo jest jak w temacie - czyli wziąć drugiego Radka do tego, który jest w sigu i zrobić CF, czy też lepiej pożegnać obecnego i przesiąść się na pojedyńcze 4870 z 512 MB RAM-u na pokładzie ?? Jestem w zasadzie skazany na kupno grata w jednym tylko sklepie, więc podlinkuje moje propozycje, żeby było Wam łatwiej mi pomóc: 4850: http://www.komplett.ie/k/ki.aspx?sku=368358 (poprostu nie chcę się znów bawić w zmianę chłodzenia, ale jeśli powiecie, że jakiś inny referent + jednak zmiana chłodziwa, to nie będę się starał być mądrzejszy - tylko weźcie pod uwagę, że cena tego Gainwarda jest dość sympatyczna. Niby referenty są tańsze, ale po dodaniu chłodziwa wychodzi +- to samo co Gainward... Nie wiem tylko jak z wydajnością i głosnością tego wynalazku, ale zakładam widząc obudowę, że chłodzi również pamięci i zasilanie, choć radiatorów się tam nie spodziewam...). 4870: http://www.komplett.ie/k/ki.aspx?sku=368359 (j.w. - nie wiadomo co z tym chłodzeniem, ale wygląda dość optymistycznie). http://www.komplett.ie/k/ki.aspx?sku=383240 (odsłonięte zasilanie, ale z radiatorem - jak z pamięciami nie wiem, ale miałem kiedyś X1950PRO od Club3D i karta była rewelacyjna). Przyznam szczerze, że kusi mnie jeszcze jedno rozwiązanie - dokupienie 4870 i zrobienie CF 4870 + 4850 (obecnie posiadane) - tylko za cholere nie wiem jak to będzie współpracować i czy taki zestaw jest wogóle coś warty (czyt. czy framrate podniesie się, czy nie...) ?? Niby znalazłem na zagranicznych forach opisy i testy takich konstrukcji, ale nie mówią one jednoznacznie czy taka zabawa jest warta świeczki i jak bardzo 4850 będzie wstrzymywać 4870. Taki oto jak widzicie mam wybór ebay pod tym względem nie wygląda atrakcyjnie ani sprzętowo, ani cenowo... Aha - gram w 1680 x 1050, reszta gratów w sigu. Dziękuję z góry za pomoc :) Edytowane 30 Września 2008 przez Yamnick Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 Jak sie nie udlawi Phenom oraz przelamiesz sie na wizje przycinek wynikajacych z Crossfire, mozliwymi problemami z wydajnoscia dwoch spietych kart, zwiekszonym o dosc spory % poborem pradu i przymusem odprowadzenia "gdzies" ciepla z drugiej karty to smialo [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 (edytowane) To tak, CF nie umieją wykorzystywać wszystkie programy, poza tym dołożenie 2 takiej samej karty daje ok 70% wzrostu wydajność. A więc kup Radka 4870 zamiast bawić się w CF. Słabsza karta z mocniejszą nie będzie super współpracować. Jak już chcesz mieć super wydajność to zainwestuj w Radka Palit HD4870 X2. Nie wymaga płyty do obsługi CF jest to najmocniejsza karta na rynku. Cena ok. 1300zł, CF na 2 Radki 4870 nie wyjdzie wiele taniej. ;-) Edytowane 30 Września 2008 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamnick Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 (edytowane) Jak sie nie udlawi Phenom oraz przelamiesz sie na wizje przycinek wynikajacych z Crossfire, mozliwymi problemami z wydajnoscia dwoch spietych kart, zwiekszonym o dosc spory % poborem pradu i przymusem odprowadzenia "gdzies" ciepla z drugiej karty to smialo [;Ekhm :D Phenom się CHYBA nie udławi (narazie śmiga na 3 GHz i wg. mnie i testów nie stanowi wąskiego gardła...), ale fakt, do CF widziałem ładne 4 GHz w testach B-). Czy mógłbyś rozwinąć swoją myśl ad. przycinek (nie miałem nigdy żadnego SLI ani CF, więc nie wiem o co lotto) ?? Możliwe problemy z wydajnością już chyba "wyczytałem" (starsze gry mają CF w gluteus maximus :rolleyes:, nowsze w zależności od "widzęmisię" albo banglają, albo trzeba patchy szukać - to znane mi problemy z wydajnością), a jeśli jeszcze czegoś nie świadom żyję, to chętnie się dowiem ;). Pobór prądu akurat mi nie straszny, zasilacz da radę (był kupowany docelowo z myślą o CF), a na rachunki chyba jendak dam radę zarobić B-) (jedni wydają na samochody, drudzy na panienki, etc., etc. - to ja mogę na prąd do kompa :lol2:). Ciepło z drugiej karty - hmm, raczej nie mam w tej chwili problemu z temp. w budzie. Obie karty Gainwarda (4850 i 4870) mają dwuslotowe chłodzenie, dodatkow w obudowie jest 4 x 120 mm (ubiegając pytanie, 3 pod kontrolerem, a ten z zasiłki nie jest głośny) - więc może nie będzie tragedii ?? Reasumując - rozumiem, że Twoim zdaniem lepiej jest ... ??? Kupić pojedyńczą 4870 z 512 RAM-u na pokłądzie i pożegnać obecną grafę ?? To tak, CF nie umieją wykorzystywać wszystkie programy, poza tym dołożenie 2 takiej samej karty daje ok 70% wzrostu wydajność. A więc kup Radka 4870 zamiast bawić się w CF. Słabsza karta z mocniejszą nie będzie super współpracować. Jak już chcesz mieć super wydajność to zainwestuj w Radka Palit HD4870 X2. Nie wymaga płyty do obsługi CF jest to najmocniejsza karta na rynku. Cena ok. 1300zł, CF na 2 Radki 4870 nie wyjdzie wiele taniej. Czyli jeden 4870 będzie wydajniejszy od CF 4850 jak rozumiem ?? Narazie 4870 X2 nie wchodzi w grę ze względu na koszty (~400 Euro, przy planowanych przeze mnie maks 250 Euro - za duża róznica). Nie chodzi o najmocniejszy sprzęt na rynku, tylko o komfort grania, ew. o OC. BTW - płyta obsługuje mi w kwestii CF co sobie wymyślę ( 4 x PCI-E - 2 x 2.0 + 2 x 1.1), więc to nie problem. Edytowane 30 Września 2008 przez Yamnick Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 (edytowane) W teorii najlepiej jest pożegnać obecną grafe i wsadzić mocną nową jedną z mocniejszych kart np: Zotac Geforce 260GTX AMP! Edition, jest to wersja fabrycznie podkręcona i umożliwiająca dalsze podkręcanie (przynajmniej tak powinno być). Koszt ok. 1000zł. Nigdy nie podwoisz mocy dodając drugą kartę ponieważ jedna symuluje i łączy obraz swój i drugiej karty a le dokładniej to zależy od trybu. Są różne metody symulacji obrazu na 2-óch kartach. Obecnie chyba najczęściej stosowanym sposobem jest cięcie klatki w szachownice dla jednej i drugiej karty i jej scalanie w jedną całość. A co do tego czy 2x 4850 będzie słabsze od X4870 to trudno jednoznacznie odpowiedzieć niby tak ale najwięcej zależ od aplikacji która kożysta z karty graf. Edytowane 30 Września 2008 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamnick Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 W teorii najlepiej jest pożegnać obecną grafe i wsadzić mocną nową jedną z mocniejszych kart np: Zotac Geforce 260GTX AMP! Edition, jest to wersja fabrycznie podkręcona i umożliwiająca dalsze podkręcanie (przynajmniej tak powinno być). Koszt ok 100zł. Nigdy nie podwoisz mocy dodając drugą kartę ponieważ jedna symuluje i łączy obraz swój i drugiej karty a le dokładniej to zależy od trybu. Są różne metody symulacji obrazu na 2-óch kartach. Obecnie chyba najczęściej stosowanym sposobem jest cięcie klatki w szachownice dla jednej i drugiej karty i jej scalanie w jedną całość. No tak, tylko czy jest sens pchania się w kartę od Zielonych ?? W czym nVidia radykalnie jest lepsza od ATi ?? HD4870 napewno nie jest gorsze niż GTX260, chwilami nawet "zawalcza" z GTX280... GTX260 powiedzmy, że jest do wyrwania w granicach 250 Euro (ale raczej bliżej 270-280...) i mogę lekko napiąć budżet - natomiast GTX280 to już koszt omawianych wyżej ~400 Euro - odpada... Za taką kasę to faktycznie mam HD4870X2 - i to chyba byłby najrozsądniejszy wybów w takich pieniądzach... Weź pod uwagę też to, że na ten moment (jak zauważył poniekąd słusznie Orgiusz) wąskim gardłem może być mój procek - a tu już nie wymyślę nic więcej, ew. mogę jeszcze powalczyć z MHz, ale ciężko będzie coś logicznego i stabilnego na dłuższą metę uzyskać ponad te 3 Ghz na powietrzu, a w wodę jakoś nie chcę się bawić. Zmiana platformy tez nie wchodzi narazie w grę. Na koniec - logicznie argumentujesz przeciw CF, więc... Jeden głos (mocny i poparty logiką) przeciw. Kto da więcej ?? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 Karta zielonych obsługuje cuda a ATI nie. Niby ati ma coś swojego ale jakoś to jest niewykorzystywane. Nie można jednoznacznie powiedzieć która firma jest lepsza. Jedna i druga firma ma udane na swoim koncie modele. Argument przeciwko CF pomyśl co ci się bardziej opłaca, dokup 4870 do 4580 i sprawdź bechmarkami co daje lepsze rezultaty. I zobaczysz czy zostawiać czy pozbyć się Radka 4850. A najlepiej pobaw się w grach w sprawdzanie wydajności tego zestawu. Podobno testy syntetyczne nie odzwierciedlają rzeczywistości. No i jeszcze jedno podobno seria Radków 4xxxx ma być ostatnią serią kart produkowaną w zróżnicowanej mocy obliczeniowej. Czyli będziesz chciał większą moc kup sobie więcej kart :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamnick Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 Karta zielonych obsługuje cuda a ATI nie. Niby ati ma coś swojego ale jakoś to jest niewykorzystywane. Nie można jednoznacznie powiedzieć która firma jest lepsza. Jedna i druga firma ma udane na swoim koncie modele. Argument przeciwko CF pomyśl co ci się bardziej opłaca, dokup 4870 do 4580 i sprawdź bechmarkami co daje lepsze rezultaty. I zobaczysz czy zostawiać czy pozbyć się Radka 4850. A najlepiej pobaw się w grach w sprawdzanie wydajności tego zestawu. Podobno testy syntetyczne nie odzwierciedlają rzeczywistości. No i jeszcze jedno podobno seria Radków 4xxxx ma być ostatnią serią kart produkowaną w zróżnicowanej mocy obliczeniowej. Czyli będziesz chciał większą moc kup sobie więcej kart :-)Znaczy, obsadzę 4 złącza PCI-E na płycie ;) ?? No to fajne grzałko-elektrownie się zapowiadają... Jeśli poszedłbym za Twoją radą, to którego 4870 (linki w pierwszym poście) byś polecił ?? Od razu mówię, że nie chcę referenta, bo wyjca na 4850 nie byłem w stanie znieść (a tylko w trybie "wyjec" coś chłodził...). Starczy mi 512 RAM-u ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 Ekhm :D Phenom się CHYBA nie udławi (narazie śmiga na 3 GHz i wg. mnie i testów nie stanowi wąskiego gardła...), ale fakt, do CF widziałem ładne 4 GHz w testach B-). Czy mógłbyś rozwinąć swoją myśl ad. przycinek (nie miałem nigdy żadnego SLI ani CF, więc nie wiem o co lotto) ?? http://www.pcgameshardware.de/?article_id=631668 Microstuttering czyli srednia ilosc klatek jest do przyjecia ale plynnosc nie. Tak w skrocie [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 (edytowane) No to tak z tego co pamiętam dodanie jednej karty zwiększa wydajności do 70% 3 karta daje ok 30% 4 do 0%- 10%. A co do wydajności całkiem nieźle w testach wypada Gigabyte 4870 cena ok. 750zł. 512 MB to obecnie standard (minimum) ram- u graficznego. Wszystko na 512 śmiga całkiem nieźle właściwie to starcza do każdej z gier. A co do głośności nie wiem proponuje użyć www.google.pl AKTUALIZACJA: Przeczytaj to zanim podejmiesz ostateczną decyzję: http://pclab.pl/art33407.html Edytowane 30 Września 2008 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamnick Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 http://www.pcgameshardware.de/?article_id=631668 Microstuttering czyli srednia ilosc klatek jest do przyjecia ale plynnosc nie. Tak w skrocie [; OK Orgiusz, widzę, dziękuję - nie dokopałem się do tego testu wcześniej - czyli na moim sprzęcie składania CF byłoby bardzo problematyczne właśnie ze względu na procka.... Coraz bliżej jest mi do 4870... No to tak z tego co pamiętam dodanie jednej karty zwiększa wydajności do 70% 3 karta daje ok 30% 4 do 0%- 10%. A co do wydajności całkiem nieźle w testach wypada Gigabyte 4870 cena ok. 750zł. 512 MB to obecnie standard (minimum) ram- u graficznego. Wszystko na 512 śmiga całkiem nieżle właściwie to starcza do każdej z gier. A co do głośności nie wiem proponuje użyć www.google.pl Do Gigabyte nie mam jakoś zaufania juz od dość dawna... Miałem osobiście dwie padnięte płyty główne (na 945 i na 965) oraz 7600 GT - i od tamtej pory jakoś się zraziłem, tymbardziej, że sprzęt umarł sam z siebie, nie kręcony był... Nie mogę właśnie wygooglować żadnych testów tych dwóch podlinkowanych w 1 poście 4870 google milczy o Club3D oraz o Gainwardzie GS (o tym to jeszcze coś wygrzebałem, ale bardzo szczątkowo...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 Sprawdź na www.pcarena.pl tam mają dużo testów. Sprawdź na www.pcarena.pl tam mają dużo testów. A do firmy Gigabyte bym się przekonał jak ci padnie karta to jest do 2 lat gwarancja. Jakoś nie słyszałem złych rzeczy o produktach tej firmy, firmy żeby istnieć muszą na rynku być dobre jakościowo jak i cenowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamnick Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 (edytowane) Sprawdź na www.pcarena.pl tam mają dużo testów. A do firmy Gigabyte bym się przekonał jak ci padnie karta to jest do 2 lat gwarancja. Jakoś nie słyszałem złych rzeczy o produktach tej firmy, firmy żeby istnieć muszą na rynku być dobre jakościowo jak i cenowo. Sprawdziłem - nie stwierdzam, ew. ślepotę mam ;) Co do Gigabyte - nie psioczę na serwis, nie psioczę na sprzęt - ot zwykła historia, która może się zdarzyć każdemu, kto przez wiele lat tak jak ja używa sprzętu jednego producenta... Zraziłem się - ale nie jest powiedziane, że do niego nie powróce (m.in. mam teraz rewelacyjną w mojej ocenie odudowę od Gigabyte...) EDIT To tak "by the way" jeszcze jedno pytanie: jeśli nie żaden z podlinkowanych w 1 poście 4870 (litości, niech ktos coś o nich napisze :unsure:), to może Palit Sonic (ten z dwoma wiatrakami) ?? Edytowane 30 Września 2008 przez Yamnick Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 Jak myślisz o tym modelu http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...pelny,id,60177/ to całkiem fajny pamięć GDDR5. Dobrze będzie się raczej podkręcał ( tryb turbo) ale zawsze lepiej poszukać tematów jak się sprawuje. Ale zawsze masz inne modele do wyboru. Drozsze niby są lepsze ale można popatrzeć za tańszymi. Czasami po podkręceniu dorównują tańszym. A więc dlatego masz ten link: http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...alog,kat,12279/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamnick Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 Jak myślisz o tym modelu http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...pelny,id,60177/ to całkiem fajny pamięć GDDR5. Dobrze będzie się raczej podkręcał ( tryb turbo) ale zawsze lepiej poszukać tematów jak się sprawuje. Ale zawsze masz inne modele do wyboru. Drozsze niby są lepsze ale można popatrzeć za tańszymi. Czasami po podkręceniu dorównują tańszym. A więc dlatego masz ten link: http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...alog,kat,12279/ Karta kupiona - spędziłem noc na czytaniu testów, wyborze i poszukiwaniu miejsca gdzie mógłbym kupić. http://www.gainward.com/product/product_de...products_id=181 - 230 euro z wysyłką, nowa, ze sklepu w DE. Uważam, że to uczciwa cena, testy o tej karcie też wypowiadają się pozytywnie. Pożyjemy - zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 Tak na marginesie, możesz zobaczyć czy CF 4850 i 4870 działa?? Bo z jednej tabelki wynikało, że tak, ale część ludzi twierdzi, iż taki tandem nie ma prawa działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 CF z HD4870 i HD4850 działa. Samo AMD zapewnia że takie CF będzie działać. Na PClabie jak się nie mylę robili właśnie takie testy i śmigało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamnick Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 Tak na marginesie, możesz zobaczyć czy CF 4850 i 4870 działa?? Bo z jednej tabelki wynikało, że tak, ale część ludzi twierdzi, iż taki tandem nie ma prawa działać.Jest całkiem ładny wybór takich testów na googlarce - więc działa 100%. Skrótowo - wydajnościowo wygląda to tak (oczywiście rozmawiamy o CF): 1. 4870 CF 2. 4850 CF 3 4850 + 4870 CF (w kilku testach minimalnie może wyprzedzić 4850 CF, ale różnice są marginalne, na poziomie błędu pomiarowego). Reasumując - 4850 ogranicza 4870 i nic tego nie zmieni... Takie CF wcale nie jest wyraźnie wydajniejsze w grach niż pojedyńcze 4870. Przewaga jakaś tam w markach jest - ale w marki się nie gra... Różnice na poziomie kilku FPS więcej nie są warte wspomnianych w tym wątku przez Orgiusza problemów. Tak czy inaczej nie omieszkam sprawdzić jak taki konfig będzie działał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...