Skocz do zawartości
yuriii

Rysy Na Obudowie Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio zakupiłem części do zestawu komputerowego, w tym dysk twardy WD. Partycje chciałem założyć pod starym systemem i tu zonk. Przy pierwszej wszystko poszło pomyślnie a druga zaczeła robić problemy. Czekałem 2 godziny ale pasek postępu sie nie ruszył więc anulowałem to i zrestatrowałem kompa. Pokazał mi sie komunikat S.M.A.R.T.'u że dysk jest w złym stanie. Pomyślałem że może coś nie tak z płytą i włożyłem jeszcze dysk do 2 kompów ale tam również pokazywał sie ten komunikat smart. Jedyne co mi pozostało to oddać dysk na gwarancje ale na obudowie są rysy od wkładania kompa do obudowy. Przez to pewnie serwis odrzuciłby to mówiąc że "uszkodzenie mechaniczne" (oczywiście z dyskiem obchodziłem sie jak z jajkiem więc jakiekolwiek wstrząsy są wykluczone).W związku z tym mam pytanie czy jest jakaś możliwość żeby choć troche zataić te rysy? Bo w bezproblemową wymianę dysku wątpie... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na obudowie są rysy od wkładania kompa do obudowy. Przez to pewnie serwis odrzuciłby to mówiąc że "uszkodzenie mechaniczne" (oczywiście z dyskiem obchodziłem sie jak z jajkiem więc jakiekolwiek wstrząsy są wykluczone).

Nie mam pojecia jak zlikwidowac, zapodaj fotki bo narazie wypowiedz sama sobie zaprzecza, ja dysk wkaldam raz na tydzien do budy i nic nie porysowalem, wiec albo sie nie obchodziles jak z jajkiem, albo owe ryski sa malutkie i hiperbolizujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak będziesz próbował coś zataić to kapną się że masz coś na sumieniu. Idź i oddaj, powiedz jak było, wsio. Sklep na tym nie cierpi jeśli ma własny serwis... Gorzej jak kupowałeś w jakimś sklepiku osiedlowym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra może źle sie wyraziłem. Przy montażu przyrysował się bo mam jakieś wąskie zatoki 3,5 (nowa buda) i mało miejsca w środku do manewru. Ale wiem na pewno że to przetarcie nie uszkodziłoby dysku. Sklep to KDO.PL (znany też jako AICON). Serwis mają w siedzibie firmy. Konkretny model dysku to WD3200AAKS

Czyli mam nie kombinować nic i poprostu spróbować oddać go? Czy jeżeli go nie przyjmą to są jakieś opcje naprawy dysku(oczywiście tańsze od zakupu nowego dysku)?

Dołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk powinni przyjac, kiedys oddawalem duzo bardziej porysowany i nie bylo problemu z serwisem (no moze poza miesiacem oczekiwania na nowy dysk:/). KDO to raczej solidna firma, zamawialem u nich grafe rok temu. Nie wiem jak serwis ale sklep stoi na wysokim poziomie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi