7xfd Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 (edytowane) Witam Chciałbym złożyć tanie (ok. 600zł) i dobre wc. Wiem ze jest tez muj wczesniejszy temat jednak wtedy niewyrobilem sie z funduszami (pozatym wtedy jakis taki niewypal byl) Oto uklad jaki wymyslilem: MNP Prison Pro V3 CPU SM8/10 - 119zł Black Water Advanced 122 rev. 3.0 - 119zł Laing DDC 12V 1RT - 239zł Feser One 1L UV Orange - 49zł 4*parownik ag-1 - 4*12,2zł - 48zł złaczki - właśnie niewiem węże - jakies nonamy (jakie?) Ogólne założenie to żeby bylo cicho jak chodze po necie itd. (idle) a wydajnie jak gram (strees) dlatego na boku walne 4x parowniki a kompa ustawie obok okna (w zimie) Na wszelki wypadnek wwale jeszcze na gore bwa122 (moge i 123 ale mam 3x5.25 zajete wiec niewiem czy to ma sens zeby odstep byl tylko jak grubosc dvdroma) Pozniej zwodowana jeszcze bedzie gpu (ale to jak na FC nazbieram). Do zestawu z sygnatury I teraz mam kilka pytan: 1. Jakich złączek użyc. mam zamiar dac jak najgrubsze weze (zeby bylo ladnie :) ) wziaść choinkowe czy szybkozlaczki? 2. Czy ten plyn jest dobry? Czy bede musial uzyc jakis jeszcze detergentow (jesli tak - niema problemu :) ) Prosze o porady co zmienic itd. (bede jeszcze szukal jakis uzywek na allegro/ebay/forum) Edytowane 3 Października 2008 przez 7xfd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darusiak Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 (edytowane) zamiast lainga weź swiftech mcp355(opis w linku): http://www.cooling.pl/swiftech-pompa-mcp35...ukt,550922.html + jakiś top( będę miał na sprzedaż EK-ddc x-top g3/8") po węże idź do castoramy, 10/13 będą ok do fesera nic nie trzeba dodawać złączki nk12 i gra ;] Edytowane 1 Października 2008 przez Dar!ush Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
7xfd Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 dobra to wezme: MNP Prison Pro V3 CPU NK12 - 119zł Black Water Advanced 122 rev. 3.0 - 119zł wiftech pompa MCP355 12V - 219zł Feser One 1L UV Orange - 49zł - usuneli z coolinga :(((((((((((((( 4*parownik ag-1 - 4*12,2zł - 48zł Złączki - ? pytania: 1. jakie zlaczki do reza? 2. mam jeszcze watpliwosci co do bloku na cpu co lepsze Swiftech APOGEE GT czy MNP Prison Pro V3 CPU NK12? (narazie wygrywa mnp bo ma dobre krocce) 3. jakie tanie wentyle na ta chlodnice bwa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Hmm widzę że rozważasz sięgnięcie po blok z wyższej średniej półki - Apogee GT - Nie ma co się oszukiwać - Prison Pro jest gorszy, jednak w cenie Apogee GT jestem w stanie zaproponować przedpremierowego Poseidona, wydajniejszy niż XSPC Delta 3 no i 3 letnia gwara. Dobrze że wspomniałeś o tym Apogee ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 1. jakie zlaczki do reza? 2. mam jeszcze watpliwosci co do bloku na cpu co lepsze Swiftech APOGEE GT czy MNP Prison Pro V3 CPU NK12? (narazie wygrywa mnp bo ma dobre krocce) 1. Jakiego reza planujesz tak wogole? Jesli cos ala MCRES micro to tam masz komplet zlaczek... 1/4, 3/8 i 1/2 cala... 2. Apogee GT ma identyczny komplecik jak i MCRES... przelicz cale na mm i tyle... Krotko mowiac na 8/10 sa ok te 1/4, ale na 3/8 tez wsadzisz, na 10/13 sa te 3/8, ale na upartego na 1/2 wpechniesz... itd. Mozna zaryzykowac stwierdzenie ze te 1/2 cala sa jakby NK12, z tym ze jeszcze zobacz co to za nk 12 w tym prisonie sa... srednice wewnetrzna maja fatalna w porownaniu do tych z Apogee GT Do tego dostajesz do niego kilka kompletow mocowan, calkiem ladnych i co najwazniejsze jak dla mnie Backplate na LGA775, wiec plyta nie bedzie sie tak giac jak blok mocno docisniesz, do tego dostajesz 2 O-ringi, ten grubszy delikatnie podgina podstawe bloku, dzieki czemu przy mocnym docisku i wkleslej czapie proca poprawia docisk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
7xfd Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Kyniek - możesz mi powiedziec wiecej o tym poseidonie? na googlach nic nieznalazlem. Co w zestawie z nim? jakie zlaczki itd.? Ten poseidony bedzie oczywiscie wydajniejszy od apogee gt ? :P jedras77 - mam zamiat kupic jakiegos O-Tank'a lub EK Water Blocks Multioption. noi kupie krocce nk12 weze 10/13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Przejrzyj sobie temat w galerii o chlodzeniu Kynka. Poseidon - mój najnowszy i najwydajniejszy blok, wahałem się czy nie założyć nowego Fusiona - ale wybaczcie... Fusion okazał się słabszy... koszt - moja produkcja :dremel: Sorry, ale jakos nie wierze w to wogole ze jest/bedzie lepszy od D-Teka, podobnie jak i z Hydra... Dopoki nie pojawia sie jakies testy na godnym zaufania portalu i porownanie z wieksza grupa blokow przez kogos niezaleznego, przy czym procedura testowa byla by w stylu testow blokow na shacku nie uwierze zapewnieniom osoby ktora sama je wykonuje i sprzedaje... bez przesady, producenci zawsze chwala swoje produkty jak niewiadomo co i potem sie okazuje ze nie ma to nic wspolnego z rzeczywistoscia... Feser mial byc lepszy od TC o 5C i co sie okazalo? Fusion V2 tez mial zrobic rewolucje... z dysza na Quada jest gorszy od V1... Kyniek podeslij bloki komus kto bedzie w stanie w odpowiedni sposob je porownac i tyle. testow Prisona V3, Hydry i posejdona, ktorym mozna by zaufac jakos nie widzialem... to co tam sie gdzies po sieci poniewiera to sorry, ale w tylek mozna sobie wsadzic... na mod-planet jest tylko test samego bloku bez porownania w tych samych warunkach z innymi... na OC-forum, gdzie Kyniek jest moderatorem jest tylko test ala ten z mod-planet jest tylko Prison VS Hydra na labie to samo... Wiec bez kitu, kiedy beda jakies normalne testy? Badz wyrazi sie na ich temat godna zaufania osoba, ktora bedzie w stanie zrobic niezalezne porownanie? W sumie mam frost3d, Apogee GT i D-Tek V1, nawet 2 szt z dyszami, ale nie specjalnie chce mi sie w to bawic, bo wiem ze nie kupie zadnego z tych blokow i nie bede mial na to czasu, ale zawsze mozna sie dogadac z bardziej kompetetna osoba, ktora bedzie godna zaufania i przeprowadzi testy, zawsze jakis bloczek do porownania mogl bym wypozyczyc :) Chyba brak nam Jargoniewa coraz bardziej... albo kogos kto choc w pewnym stopniu przejmie paleczke... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
7xfd Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 hehe juz terza to ja wogule niewiem co robic :lol2: Poczekam na rozwuj sytulacji :razz: A z poczatku nieplanowalem kupywac zadnego topa na ta pompke on cos wogole daje czy ettam? (niegdy mnie to zbytnio nieinteresowalo bo misie podoba cos w stylu otanka na szynie 5.25) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 Przejrzyj sobie temat w galerii o chlodzeniu Kynka. Sorry, ale jakos nie wierze w to wogole ze jest/bedzie lepszy od D-Teka, podobnie jak i z Hydra... Dopoki nie pojawia sie jakies testy na godnym zaufania portalu i porownanie z wieksza grupa blokow przez kogos niezaleznego, przy czym procedura testowa byla by w stylu testow blokow na shacku nie uwierze zapewnieniom osoby ktora sama je wykonuje i sprzedaje... bez przesady, producenci zawsze chwala swoje produkty jak niewiadomo co i potem sie okazuje ze nie ma to nic wspolnego z rzeczywistoscia... Feser mial byc lepszy od TC o 5C i co sie okazalo? Fusion V2 tez mial zrobic rewolucje... z dysza na Quada jest gorszy od V1... Kyniek podeslij bloki komus kto bedzie w stanie w odpowiedni sposob je porownac i tyle. testow Prisona V3, Hydry i posejdona, ktorym mozna by zaufac jakos nie widzialem... to co tam sie gdzies po sieci poniewiera to sorry, ale w tylek mozna sobie wsadzic... na mod-planet jest tylko test samego bloku bez porownania w tych samych warunkach z innymi... na OC-forum, gdzie Kyniek jest moderatorem jest tylko test ala ten z mod-planet jest tylko Prison VS Hydra na labie to samo... Wiec bez kitu, kiedy beda jakies normalne testy? Badz wyrazi sie na ich temat godna zaufania osoba, ktora bedzie w stanie zrobic niezalezne porownanie? W sumie mam frost3d, Apogee GT i D-Tek V1, nawet 2 szt z dyszami, ale nie specjalnie chce mi sie w to bawic, bo wiem ze nie kupie zadnego z tych blokow i nie bede mial na to czasu, ale zawsze mozna sie dogadac z bardziej kompetetna osoba, ktora bedzie godna zaufania i przeprowadzi testy, zawsze jakis bloczek do porownania mogl bym wypozyczyc :) Chyba brak nam Jargoniewa coraz bardziej... albo kogos kto choc w pewnym stopniu przejmie paleczke... Po pierwsze to Poseidon już jest przetestowany, nie jest lepszy od D-tek, od Nexxosa też nie jest, obecnie ma 3 pozycję w rankingu. Jeśli nie wierzysz testom na mod-planet to trudno, są ludzie którzy wierzą. Ja wierzę w miarodajność tych testów - inaczej bym nie posyłał bloku ;) To co Ty piszesz o testach na modplaten dowodzi że kompletnie nie znasz ich procedury testowej - radził bym byś przeczytał jednak artykuł o ich testerze i opis procedury. Ja znam tylko 2 inne serwisy które miały tak dobrą procedurę - procooling i systemcooling - a to są legendy. Weź pod uwagę że Fusion jednak jest sporo droższy i masz na niego tylko 2 lata gwar sprzedawcy, a na Poseidona są 3 lata :B Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 Po pierwsze to Poseidon już jest przetestowany, nie jest lepszy od D-tek, od Nexxosa też nie jest, obecnie ma 3 pozycję w rankingu. Jeśli nie wierzysz testom na mod-planet to trudno, są ludzie którzy wierzą. Ja wierzę w miarodajność tych testów - inaczej bym nie posyłał bloku icon_wink2.gif To co Ty piszesz o testach na modplaten dowodzi że kompletnie nie znasz ich procedury testowej - radził bym byś przeczytał jednak artykuł o ich testerze i opis procedury. Ja znam tylko 2 inne serwisy które miały tak dobrą procedurę - procooling i systemcooling - a to są legendy. Czyli twierdzisz że platforma na mod planet jest miaro dajna ? Ja śmiem twierdzić że ani trochę ...czemu ? Spaprano od początku samo urządzenie więc nawet genialna procedura temu nie pomoże ... no cóż ale teraz jest o x bloków za późno... Weź pod uwagę że Fusion jednak jest sporo droższy i masz na niego tylko 2 lata gwar sprzedawcy, a na Poseidona są 3 lata :B Kto reklamuje 2 letni blok ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 Weź pod uwagę że Fusion jednak jest sporo droższy i masz na niego tylko 2 lata gwar sprzedawcy, a na Poseidona są 3 lata :BWole miec rok gwary mniej ale za to backplate pod mobo... O wygladzie juz nie wpsomne :) co do mod planet to do testow z shacka wiele im brakuje niestety... czytalem jak testuja bloki, to chyba ty powinienes poczytac jak robili to na shacku i wyciagnac wnioski... zreszta sama procedura to nie wszystko, precyzyjnosc pomiaru i odpowiednia prezentacja wynikow tez pozostawia wiele od zyczenia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 Weź pod uwagę że Fusion jednak jest sporo droższy i masz na niego tylko 2 lata gwar sprzedawcy, a na Poseidona są 3 lata :B czy ktoś mnie oświeci i powie co moze zepsuć się w bloku wodnym jesli ma top wykonany z innego materialu niz plexa? jeszcze nie słyszałem zeby ktoś oddawał blok na gware Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 jeszcze nie słyszałem zeby ktoś oddawał blok na gwareJa miałem oddać ale czasu nie miałem ;D zgadnij gdzie :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 Czyli twierdzisz że platforma na mod planet jest miaro dajna ? Ja śmiem twierdzić że ani trochę ...czemu ? Spaprano od początku samo urządzenie więc nawet genialna procedura temu nie pomoże ... no cóż ale teraz jest o x bloków za późno... Jeśli naprawdę uważasz że na mod-planet mają złą stacje, niedającą miarodajnych i precyzyjnych wyników a prezentcja rezultatów pozostawia wiele do życzenia to podziel się z tym na forum : http://www.mod-planet.com/forum/viewtopic.php?t=3772 - nie uważasz że lepiej jest wyrażać swoje opinie tam, redaktorzy docenią to i wprowadzą poprawki. Jeśli tego nie zrobisz, postąpisz nieżyczliwie, to tak jak byś obgadywał kumpla za jego plecami zamiast powiedzieć mu w oczy że coś nie tak. Co do shactkIT - w jakim wy świecie żyjecie?! Oni od marca nie napisali żadnego nowego artykułu! Ich czas się skończył, a wy nadal żyjecie przeszłością... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 (edytowane) Tak napisze... najpierw sprawdź mojego siga w wyżej wymienionym serwisie ;) Edytowane 4 Października 2008 przez Arni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 Tak napisze... najpierw sprawdź mojego siga w wyżej wymienionym serwisie ;) ...ostatni zaakceptowany post....?? Heh.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 (edytowane) Tak ... po co mam pisać coś co będzie usunięte przez moderatora ...napisze to tu w końcu czemu platforma jest do d@#@# ... ogólne wykonanie jest bez zarzutu ale tu się liczą detale dzięki którym ta platforma nadaje się do testowania stabilności jedynie słabego SS...czemu? Już mówię: -powierzchnia styku bloku z testerem jest okrągła a jak wiadomo procesory które są obecnie produkowane nie mają okrągłych rdzeni...no chyba że projektant platformy testowej miał wyciek z intela co do konstrukcji następcy i7 :lol2: -brak ihsa... mogło by być wybaczalne za czasów Axp bądź ewentualnie A64 ale teraz mało kto skalpuje proce.... Maiłeś sam Storma to wiesz dlaczego na ihsie już nie jest liderem wśród bloków Jak więc widzisz nawet dodanie ihsa nie pomoże platformie skoro najważniejsza część jest skopana. Osobiście dla mnie test jest tyle wart co wcale bo wskaźnik przepływu za 30 euro to większość userów wc może kupić i testować na duronie ... Ile to będzie miało wspólnego ze współczesną platformą już chyba nie muszę mówić Edytowane 4 Października 2008 przez Arni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 Tak ... po co mam pisać coś co będzie usunięte przez moderatora ...napisze to tu w końcu czemu platforma jest do d@#@# ... ogólne wykonanie jest bez zarzutu ale tu się liczą detale dzięki którym ta platforma nadaje się do testowania stabilności jedynie słabego SS...czemu? Już mówię: -powierzchnia styku bloku z testerem jest okrągła a jak wiadomo procesory które są obecnie produkowane nie mają okrągłych rdzeni...no chyba że projektant platformy testowej miał wyciek z intela co do konstrukcji następcy i7 :lol2: -brak ihsa... mogło by być wybaczalne za czasów Axp bądź ewentualnie A64 ale teraz mało kto skalpuje proce.... Maiłeś sam Storma to wiesz dlaczego na ihsie już nie jest liderem wśród bloków Jak więc widzisz nawet dodanie ihsa nie pomoże platformie skoro najważniejsza część jest skopana. Osobiście dla mnie test jest tyle wart co wcale bo wskaźnik przepływu za 30 euro to większość userów wc może kupić i testować na duronie ... Ile to będzie miało wspólnego ze współczesną platformą już chyba nie muszę mówić Heh... pogadam z szefem testów na temat testera i przedstawię mu Twoje uwagi... Heh... parę osób co kupiło Prisona Pro wspomniało mi że po przesiadce na fusiona nie odnotowali tak dużych różnic na jakie by wskazywała różnica w cenie... rzędu 1-2C... trochę im nie chciałem wierzyć - w testach na mod planet fusion jest niekwestionowanym liderem... Prison Pro średniakiem... Hmmmm oftopa chyba robimy?? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 Wiesz przypadku testu pomyłka o !* to jest przelicznik xx plz więc nie dziw się że jakiekolwiek "upośledzenia" testera są niedopuszczalne. Offtop? Niech autor zmieni nazwę tematu i będzie spoko :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 Hmmm moze i faktycznie przydal by sie temat dotyczacy zetelnych testow i przedyskutowania paru spraw jak powinno sie testowac coby mialo to choc troszke wspolnego z rzeczywistoscia. Mnie kusi troszke tez przynajmniej proba zrobienia czegos co udalo sie ekipie z shacka, wykonali kawal dobrej roboty jesli chodzi o testy blokow/chlodnic i tak sobie mysle ze moze kiedys znalazl by sie ktos kto chcial by i mial wogole o tym jakies pojecie, troszke czasu i cierplowosci, sprzetu i odpowoednie warunki zeby zajac sie czyms takim... zeby mozna bylo powiedziec tak ten blok jest wydajniejszy od tego i tyle, a nie gdybac i debatowac czasem bez sensu. Kwestaia testow na kilku platformach, z roznymi mocowaniami, kilkakrotne ponowne zakladanie bloku coby wplyw zle polozonej pasty zniwelowac, przy prockach wydzielajacych rozne ilosci ciepla, roznych chlodnicach, pompach dysponujacych roznym przeplywem... niestety to kupa roboty jest i takie zetelne przetestowanie jednego bloku dzien do 2 moglo by i potrwac... przy tym wypadalo by jeszcze stabilne warunki miec wewnatrz pomieszczenia gdzie testy sa wykonywane... W sumie ukladow mam ze 3, klockow luzem i inego badziewia tez troszke, niestety brak mi tylko jednej rzeczy czyli czasu niestety... za to mogl bym wypozyczyc jakies klocki osobie ktora by sie tego podjela :) Moze skonczmy wreszcie ten OT i zalozmy temat nowy, lub ten nieco by sie zmodyfikowac przydalo bo dyskusja po 2 poscie poszla w las :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
7xfd Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 Here come's the revolution.... hehe :lol2: To moze niech kazdy przedstawi swoje propozycje jak mialaby wygladac dobra platworma testowa (osobiscie nic niezaproponuje bo sie nieznam :razz: ) a potem zrobimy sonde i sie wybierze najlepsza potem sie znajdzie czlowiek ktory by sie tym zaja i bedzie fajosko :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 Nie licz że ktoś zaproponuje idealną platformę testową ze względu na to że nie ma w tym interesu.. chcesz idealna platformę testową? płać płacz nic nie ma za darmo /bols off Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...