marcin.mb Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 (edytowane) Mam dysk IDE i mój problem polega na tym że pracuje on z mniejszą szybkością, jak się okazało w trybie UDMA 2 natomiast może pracować w trybie UDMA 5 screen z hdd tune. Jak to zmienić?? Próbowałem w menadżerze urządzeń ale tam nie można nic zmienić, tak samo w biosie te pole nie jest aktywne tylko wyświetla UDMA 2. Jest podpięty pod kanał primary a na kanale secondary mam nagrywarkę która działa szybciej bo na UDMA 4, zmieniałem kanały i ciągle to samo. Niemożliwe że ten dysk jest wolniejszy od nagrywarki. Jest to mój 2 dysk, pierwszy to SATA na którym pracuje Windows XP i sprzęt z podpisu. Edytowane 1 Października 2008 przez marcin.mb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 Zmień tasme od dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.mb Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Wczoraj już mi się nie chciało grzebać w kompie. Dzisiaj przemieniłem taśmy i działa UDMA 5. Transfery są na poziomie 50-55MB/s (poprzednio 25 MB/s) można powiedzieć że mój dysk SATA I takie same osiąga mniej więcej szybkości. Trochę tego nie rozumiem bo taśmy mam oryginalne z Asusa i nie wiem dlaczego tak się dzieje że na jednej jest tak wolno a na drugiej normalnie, na obydwu pisze że są do HDD. Wielkie dzięki za pomoc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 bo jedna jest 40 a druga 80 żyłowa? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...