Skocz do zawartości
maxymili

Wyjście Audio Hd W Kartach Hd3xxx I Hd4xxx

Rekomendowane odpowiedzi

Nie bardzo się orientuję gdzie mam podłączyć głośniki, jakie przejściówki zastosować, abym mógł wykorzystać zintegrowaną w karcie graficznej dźwiękówkę HD. Mam dość stary komp z ICH6 i tam dźwięk chyba nawala bo przy filmach 720p skacze i charczy.

Sterowniki ze strony ATI nawet nie dały się zainstalować nie mówiąc już o jakimkolwiek wykorzystaniu możliwości układu dźwiękowego.

Chciał bym wykorzystać możliwość podłączenia zestawu 5.1 do karty graficznej ATI aby oglądać 720p bez irytujących zakłóceń dźwięku..

Obecnie mam HD3450 z wyjściami DVI oraz TVOUT a mam zamiar wymienić ją na HD4550 z wyjściami DVI oraz HDMI.

Zestaw głośnikowy, który chce wykorzystać to Genius 5005 5.1.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Realtek jest wykorzystywany, gdy podłączysz monitor/tv poprzez HDMI - idea to obraz i dźwięk jednym kabelkiem.

Jeśli instalujesz referencyjne Catalysty, sterownik do audio znajdziesz na www.realtek.com.tw i opisany jest bodajze jako ATI HDMI.

Nic mi niewiadomo, by jakimkolwiek sposobem można było wyprowadzić wyjścia audio i podłączyć sobie głośniki do karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Realtek jest wykorzystywany, gdy podłączysz monitor/tv poprzez HDMI - idea to obraz i dźwięk jednym kabelkiem.

Jeśli instalujesz referencyjne Catalysty, sterownik do audio znajdziesz na www.realtek.com.tw i opisany jest bodajze jako ATI HDMI.

Nic mi niewiadomo, by jakimkolwiek sposobem można było wyprowadzić wyjścia audio i podłączyć sobie głośniki do karty.

ja tak mam wszystko podlaczone, ale dzwieku nadal nie ma, mam kabel dvi-hdmi (czyli tak samo jakbym mial hdmi+ przejsciowka na dvi), ktory obsluguje hdmi audio... karta radek 4670, nie wiem co jest zle zrobione, tv to samsung le32a551

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak na innych windowsach ale u mnie na viscie wystarczy wejsc w panel sterowania/dzwiek, zaznaczyc cyfrowe urzadzenie wyjsciowe(HDMI) jako domyślne i juz mi telewizorek smiga razem z dzwiekiem po HDMI :wink:

mam jednak inny problem :sad: tzn. jak mam podpiete jednoczesnie monitor (1680x1050 po DVI) i TV(1920x1080 po hdmi) to po kilku sekundach dostaje szare pasy na ekranie i reset kompa, jedynym wyjsciem jest podpiecie albo samego monitora albo samego TV :angry: co ze wzgledu na koniecznosc wypinania kabli jest dla mnie bardzo uciazliwe

moja karta grafiki to HD4850 na catalistach 8.10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi