Skocz do zawartości
maffick

Monitor 22cale Z Matryca Pva

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

szukam monitora panoramicznego min 22 cale.

zalezy mi na innej matrycy niz TN gdyz monitor bedzie wykozystywany do programow projektowych oraz graficznych. Nie znam sie na monitorach ale wyczytałam duzo pozytywnych opini na temat monitora:

Lenovo L220x i jestem bliska kupienia go , jednak drugim interesujacym monitorem o którym mało jest opini jest

HP LP 2275 z mniejszą rozdzielczoscią tez około 1300zł również matryca PVA

Który polecacie??

Jaka rozdzielczośc lepsza dla 22' ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Programy CAD (autocad,CATIA) ? Jakie programy graficzne co będzie robione ? (GIMP/Photoshop ? ... i obróbka do www czy może FotoLAB'u/druku) ?

Zarówno o Lenovo jak i HP słyszałem to i owo ... HP ludzie zwracali z powodu skwierczenia (model podobno wycofywany, a może wymieniany przez prod.), w Lenovo problem z ostrością (błąd firmware)

ps. widzę że do grafiki typu " korekcja w photoshop " Lenovo raczej się nie nada ... dosyć nieliniowa gamma ... a po korekcji będzie banding

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem studentka architektury 4roku wiec programy graficzne poki co nie na bardzo wysokim poziomie,

programy najczesciej archicad , autocad,

graficzne :photoshop ,corel, raczej do obrobki zdjec, plansz na studia i do pracy do wydruku

programy 3d: artlantis,archicad, 3dmax

zalezy mi zeby kupic juz na kilka lat monitor a te dwa sa w bardzo atrakcyjnych cenach..

http://www.allegro.pl/item449578022_monito..._pivot_hub.html

http://www.2it.pl/towar.asp?id=123233

mam juz dobrego kompa intel core 2quad, geforce 8600 ale niestety monitor mi pada..

nie wiem czy duza jest rozniac w matrycach TN -PVAjesli chodzi odwzorowanie barw, jednak patrzac przyszlosciowo i biorac pod uwage ze min 8 godz dziennie spedzam przy kompie wolalabym kupic juz cos lepszego..

chyba ze na poziomie tych programow roznica miedzy tymi matrycami nie jest znaczna, a chyba tak nie jest to moze jakis dobry komp TN?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli do druku to dobrze było by mieć model szeroko gamutowy który więcej pokazuje z CMYK niż sRGB ... akurat tutaj Lenovo i HP byłyby OK. Tylko problem z tym że Lenovo ma sporo wad (minimalna jasność ~150cd , nieliniowość gammy, banding po korekcji, nierównomierna luminacja, błędy ostrości).

Lepiej by się nadał EIZO 2231W (gamut 92% AdobeRGB/NTSC - praktycznie obejmuje gamut "drukarkowy") ... ale z drugiej strony limit 1300 PLN ... więc może NEC 1990SX {1475 PLN} (19" 5:4) - jest super do grafiki tylko jeden minus ... gamut sRGB (a dokładnie 72% NTSC - ścina trochę gamut "drukarkowy") ... ale na tle innych zalet wart zakupu.

ps. modele na TN dla zachowania swoich nerwów przy pracy z grafiką radzę omijać ... często mają fale dunaju a nie prostą gammę, pomijam FRC/dithering (TN to matryce w 99,9999% mające paletę 262 tys. kolorów i symulujących przez dithering/frc 16,7 mln)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym HP kiem tez doszukalam sie kilku negatywnych opini ze piszczy wiec chyba nie bede ryzykowac..

EIZO bardzo ciekawy monitorek ale jednak mam ograniczenia finansowe, jak na studenke przystalo:p

zastanowie sie nad tym NEC iem ale jednak wolalabym cos wiekszego,bo monitor tez bedzie sluzyl do filmow i ogolnie latwiej jest miec dwa programy naraz otwrte..

wiec najlepsza alternatywa chyba pozostaje ten lenovo pomimo swoich wad , chociaz troche mnie one zmartwily... ale w tej cenia chyba to jedyna opcja jesli juz uprzec sie na 22 cale..

dzieki zapomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a Gateway FPD 2485 ? chociaz wczesniej nie brałam go nawet pod uwage, bo chyba gorsza firma, ale

24 cale S-PVA , parametry jak lenovoa mozna kupic za 600zl!!

http://www.allegro.pl/item445428886_24_lcd...ji_wroclaw.html

jakie są wady tego monitora??

Monitory nie są nowe. Monitory mogą posiadać wyraźne ślady użytkowania jak: duże rysy, przetarcia, cienie, linie, obejmujące 1-9% ekranu. Monitory mogą mieć nieoryginalne podstawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam zamawiam niedługo HP LP2275w - jedyna jego wada to prawd. tylko to brzęcznie, w dodatku podobno wcale nie uciążliwe, więc można przeżyć. Zresztą dźwięki wydobywające się z obudowy to domena nie tylko tego monitora - zarówno wśród wyświetlaczy HP, jak i np. LG to się zdarzało, w innych firmach zapewne też. Nie mówiąc już o CRT-kach. ;)

Lenovo ma dla mnie za małą plamkę (za duża rozdzielczość).

A z tym wycofywaniem to chyba jakaś plota, może konkurencja rozpuściła. ;)

Edytowane przez Mike L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z tym wycofywaniem to chyba jakaś plota, może konkurencja rozpuściła. ;)

Może HP nie było zadowolone z ilości sprzedawanych egzemplarzy, to puściło plotkę że wycofują, coby ludzie się rzucili na ostatnie sztuki. :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również jestem zainteresowany tym HP i pytania jak powyżej. Jak dokuczliwe jest "skwierczenie" cewek? Może ktoś to np. nagrać i wrzucić na YouTube'a?

I kwestia rzekomego wycofywania z rynku m. innymii z uwagi na skwierczenie - jest jakiś link do tego, artykuł w rozsądnym portalu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O wycofywaniu napisał kudlacz w temacie Panoramy Lcd 22" post #3312.

Informacja nigdzie indziej nie potwierdzona.Monitory są nadal do kupienia w sklepach.

Jak dokuczliwe jest "skwierczenie" cewek? Może ktoś to np. nagrać i wrzucić na YouTube'a?

Przyłączam się do pytania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten monitor od tygodnia i mnie to skwierczenie nie przeszkadza.

Jest na tyle ciche, że przez pierwsze kilka dni wydawało mi się, że nic nie słychać.

Dopiero wczoraj jak przystawiłem ucho do monitora to usłyszałem coś "ala" mały transformator.

W moim wypadku komputer i otoczenie skutecznie zagłuszają ten dźwięk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do tego piski i nierownomierne podswietlenie matrycy dochodzace do 50% miedzy lewa a prawa strona - gatewaya 2185w mozna sobie darowac, chyba ze ktos lubi sie denerowac i ma za duzo czasu zeby bawic sie w odsylanie monitora do funtechu i wyprobowanie nastepnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi